Historiskt hattrick av Vivianne Miedema – Arsenal klara för CL

Publicerad 2021-09-09

Vivianne Miedema

Jonas Eidevall har fått en drömstart på tränarsejour i Arsenal.

På torsdagen blev man klara för Champions League-gruppspel efter 4–0 mot Slavia Prag – Vivianne Miedema stod för ett hattrick i andra halvlek.

– Jag är extremt stolt över att vara en liten del av hennes karriär, säger Eidevall efteråt.

Arsenal FC

Ett hattrick är bra i sig. Men ett hattrick på tolv minuter i ett avgörande playoff? Världsklass.

Vivianne Miedema ledde Arsenal in i Champions League-gruppspelet när hon gjorde tre av målen i 4–0-vinsten mot Slavia Prag.

Nederländskan har nu gjort 100 mål i Arsenal-tröjan.

– Om jag är rätt informerad har inget av målen kommit på straff, vilket är helt otroligt, säger tränare Jonas Eidevall på presskonferensen efteråt.

Historiskt hattrick

Efter en 3–0-vinst i hemmamötet var Arsenal stora favoriter att gå vidare – och man gav oddssättarna rätt.

Trots ett 0–0 resultat i halvtid öppnade bortalaget i en rasande fart. 1–0 kom i minut 62 när Miedema stötte in ett inspel bakom Slavia-målvakten efter en fin pass från Beth Mead.

2–0 kom bara tio minuter senare, då nederländskan på rätt plats igen i straffområdet. Miedema fullbordade sitt hattrick i minut 72 efter att ha fintat ner målvakten och slagit in 3–0.

25-åringen byttes ut strax därpå och klappades om av huvudtränare Jonas Eidevall. Kim Little satte 4–0 på straff strax innan slutet.

Hennes galna facit

Vinsten betyder att Arsenal nu är klara för Champions Leagues gruppspel.

– Att vara där är otroligt viktigt på kort sikt, men också i det längre loppet. Ska vi rekrytera spelare är det bra att visa att vi spelar mot dem bästa, säger Eidevall.

– Men också för att behålla spelare, vilket kanske är det viktigaste just, säger Eidevall och syftar på sin nederländska anfallsstjärna.

Miedema är sedan tidigare Women’s Super Leagues bästa målskytt genom tiderna, och nu har även gjort 100 mål i Arsenal-tröjan.

Den 25-åriga superstjärnan har enligt The Athletic gjort 49 mål med högerfoten, 41 med vänsterfoten och 10 med huvudet. En mångsidig anfallare, med andra ord.