”Det är mer än att bara skrika i 90 minuter”

Publicerad 2022-07-14

Andelen tjejer på svenska fotbollsläktare är bland de högsta i Europa.

Det visar en ny studie från Malmö universitet – en bild som kvinnliga supportar delar.

– Det är betydligt fler tjejer som går nu än tidigare, det är svinkul att se, säger MFF-supportern Kim Esbjörnsson.

Cissi Karlén och Kim Esbjörnsson har båda gått på fotboll sedan många år tillbaka. I takt med tiden har de också gått från att ”bara” stötta sina lag från läktarplats till att engagera sig i både grupperingar och föreningslivet i stort.

Karlén var bland annat med och grundade Gulsvarta Systrar, en supportergruppering som följer Elfsborg i både Sverige och Europa. Hon berättar om ett läktarklimat som förändrats till det bättre.

– Vi har tagit många smällar och vi har fått förklara oss både internt och externt, men det har blivit mycket bättre. Folk trodde väl inte att vi skulle hålla i så länge och faktiskt vara det vi är.

Cissi Karlén och andra medlemmar i GSS.

Upplevelsen bekräftas i en studie från Malmö universitet och institutionen för idrottsvetenskap. Den bygger på intervjuer med medlemmar i fem supporterklubbar för kvinnor - Malmösystrar (Malmö FF), Gulsvarta Systrar (IF Elfsborg), BajenBaes (Hammarby IF), Blue Striped Ladies (Djurgårdens IF) och Pekingsystrar (IFK Norrköping) - och når bland annat slutsatsen att i England, Tyskland och Sverige är 20–30 procent av fotbollspubliken kvinnor. I studien framkommer också att länderna har den högsta andelen av kvinnliga supportrar på läktarna i Europa.

”Det har varit hårt i perioder”

Kim Esbjörnsson, MFF-supporter och en av grundarna till gruppen Femmes de Malmö, delar bilden. Samtidigt finns det utrymme för ännu fler, säger hon.

– Det är svårare att uppfatta tjejer på läktaren i och med att alla är aktiva på sitt sätt, och att många inte vågar ta plats. Miljön är på många sätt väldigt inbjudande i och med att det inte är ”nytt” att tjejer just tar plats, men alla är inte så trygga i sig själva. Det är mer än att bara skrika i 90 minuter - snarare handlar det om acklimatisering och anpassning utifrån vad man själv känner sig bekväm med, säger Kim Esbjörnsson och fortsätter:

– Att vara kvinna är inte det som hamnar i fokus, utan graden och mängden av ens engagemang som någon annan bedömer. Handlar nog om en mental spärr som tjejer har, att man inte vågar ta den plats som man kanske önskar.

Kim Esbjörnsson, MFF-supporter.

Cissi Karlén berättar om betydelsen av sociala medier, vilket studien också anser vara en bidragande faktor till det ökade intresset.

– Att vi visar att vi finns, syns och är aktiva har hjälpt även om det har varit hårt i perioder. Större räckvidd, bredd och tillgänglighet gör att fler ser oss och vill vara en del av stödet för Elfsborg.

Trots de många fördelarna finns det fortfarande baksidor med att aktivt visa sitt engagemang online.

– Alla socala medier har jättefördelar i grunden, men baksidorna som trollkonton och skeva åsikter finns också. Men vi är varken först eller tyvärr sist med den här typen av bemötande. Det gäller bara att fortsätta, säger Kim Esbjörnsson och sammanfattar:

– Det är betydligt fler tjejer som går nu än tidigare, det är svinkul att se.