Detaljen som förenar Maradona och Kulusevski

Publicerad:
Uppdaterad:
Peter Kisfaludy.
Foto: BILDBYRÅN
Peter Kisfaludy.

FOTBOLL

I en ny bok framkommer tidigare okända detaljer om Dejan Kulusevskis resa från BP-talang till internationell fotbollsstjärna.

Ungdomsledaren Peter Kisfaludy berättar om Dejans starka reaktion efter Juventus-affären:

– Han sa: Är du tokig eller? säger Kisfaludy, 54.

Peter Kisfaludy är mångårig ungdomsledare och sportchef i IF Brommapojkarna. Nu har han samlat sina erfarenheter i boken ”Att skapa vinnare” som finns i butik från och med idag.

En lång rad av dagens A-landslagsspelare har börjat som knattar i BP, skriver Kisfaludy:

Brommapojkarna fostrar i dagsläget i snitt 6,2 yrkesspelare per årskull. Det är ganska otroligt. I förra herr-VM, 2018, hade klubben fyra egna produkter med i turneringen (Albin Ekdal, Ludvig Augustinsson, John Guidetti och målvakten Kristoffer Nordfeldt) – vilket då var näst bäst i världen. Bara Juventus hade fler”.

Sedan dess har ytterligare en före detta BP-knatte slagit igenom i Blågult: Dejan Kulusevski, 20.

När Sportbladet intervjuar Peter Kisfaludy i samband med boklanseringen berättar han om sina tidiga minnen av Kulusevski.

”Stark mentalt”

– Dejan låg alltid i framkant i sin åldersgrupp. Han spelade mycket med de som är ett år äldre. En modern spelartyp som jag ser det. Dessutom väldigt stark mentalt.

Peter Kisfaludy ger en ögonblicksbild från när Kulusevski besökte Grimsta IP i somras efter att Juventus köpt honom från Atalanta för i storleksordningen 250 miljoner svenska kronor.

– Jag frågade om han inte borde bli utlånad till Parma ett år till för att vara säker på speltid? Man han svarade: ”Vad fan snackar du om, är du tokig eller? Tror du att de köper mig för de här pengarna och sedan ska jag inte få spela? Aldrig i livet, jag ska spela”.

Peter Kisfaludy fortsätter:

”Kunde inte knyta skorna”

– Att han sa det gjorde mig så jäkla glad. Jag svarade att ”det är precis det här jag vill höra från dig, Dejan. Det är det här som gör att du kommer få spela”.

– Exakt sådan är hela Dejans mentalitet och det är väldigt viktigt i fotboll att man tror på sig själv, tycker Peter Kisfaludy.

Vilket är ditt tidigaste minne av Dejan?

– Att han inte kunde knyta skorna. Snörena bara åkte omkring. Nu har han lärt sig det, säger Kisfaludy och ler.

– Men upp till ganska hög ålder knöt han aldrig skosnörena, de åkte upp hela tiden.

Du fick knyta skorna åt honom?

– Ja, ibland så.

”…precis som Maradona”

En annan fotbollsspelare som inte alltid knöt skosnörena är den nyss avlidne argentinske legendaren Diego Maradona.

Är det något som förenar stora talanger, tro?

– Likheten är att bägge är vänsterfotade och bägge hade problem att knyta skorna, säger Peter Kisfaludy.

– Dejan är en ambassadör för vår klubb och är fantastisk på alla sätt.

Dejan Kulusevski är just nu det tydligaste exemplet på framgångsrik svensk talangutveckling, men Peter Kisfaludy tror inte att det går att lägga ett karbonpapper på hans karriär.

”Många olika stigar”

– Det finns många olika stigar. Sedan finns det vissa som är bredare, som flera kan gå på. Man kan fabricera spelare upp till en viss nivå, men sedan måste de ha det där speciella och lilla extra.

Dejan lämnade BP redan som 15–16-åring för Atalanta – är det något du rekommenderar att gå utomlands så tidigt?

– Det är från person till person. Du måste klara det mentalt, det är nummer ett. Det är extremt viktigt att vara stark mentalt om du ger dig i väg. Och det måste föräldrarna kunna hjälpa till att avgöra.

– Men jag tycker att man ska vara kvar i svensk fotboll så länge som möjligt. Sedan när man är flygfärdig, och har vuxit ur allsvenskan, då ska man ta steget ut.

Till sist: kommer Dejan Kulusevski bli större än Zlatan Ibrahimovic, tror du?

– (skratt) Dejan är en jättetalang, han utvecklas hela tiden. Men det är väl ingen annan som kommer vinna tolv guldbollar. Zlatan är nog den störste och kommer förbli den störste i svensk fotboll någonsin.

Peter Kisfaludy avslutar:

– Man ska aldrig jämföra sig med Zlatan, det är orättvist mot vem det än är.


Ur ”Att skapa vinnare” av Peter Kisfaludy (Mondial)

Jag hade förmånen att få träna Dejan två gånger i veckan från årskurs fyra till årskurs åtta, inom ramen för Alviksskolans fotbollsprofil. Han spelade verkligen fotboll jämt. När de började högstadiet slutade kompisarna att spela boll på rasterna. Det struntade Dejan i. Då gick han ner till mellanstadiegården och lirade med dem där istället.

Extra roligt är att även nu när Dejan är global superstjärna och idol, så kommer han ändå ner till mina barnträningar när han är hemma i Sverige och jag ber honom. Då är han hur trevlig som helst, och mina spelare sitter som ljus och lyssnar på när han berättar hur han alldeles nyss höll på precis som de och kämpade på Stora Mossen och Grimsta, som en helt vanlig grabb. En fantastisk inspiration för dem som är små nu!

Laddar ...

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.