Flyttar matcher – för att undvika gripande

Våldtäktsanklagade Ronaldo skyddas av Juventus

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Cristiano Ronaldo riskerar att gripas om han sätter sin fot i USA.

Därför flyttar Juventus nu sin försäsongsturnering till Asien för att skydda den våldtäktsanklagade stjärnan, skriver New York Times.

Där väntar matcher mot Manchester United och Tottenham.

International Champions Cup har sin bas i New York och majoriteten av matcherna i den årliga försäsongsturneringen kommer i sommar som vanligt att spelas i USA. Mångåriga deltagaren italienska Juventus kommer dock inte till USA utan ska istället spela sina matcher i Asien.

Källor till New York Times bekräftar att Cristiano Ronaldos rättsliga problem var en faktor när planerna kring Juventus kommande försäsongsläger bestämdes. Bakgrunden är utredningen om en misstänkt våldtäkt som polisen i Las Vegas just nu genomför.

Inte kunnat delges

Ronaldo anklagas för att 2009 ha våldtagit den amerikanska kvinnan Kathryn Mayorga och därefter ha betalat henne motsvarande nästan 3,5 miljoner kronor för hennes tystnad. Skandalen var okänd tills tyska Der Spiegel publicerade för Ronaldo mycket försvårande dokument som läckt genom organisationen Football Leaks. Mayorga framträdde sedan även offentligt med sin historia.

Mayorgas advokat Leslie Stovall har nu i flera månader försökt delge Ronaldo den civilrättsliga stämningsansökan men utan resultat. Detta då fotbollsstjärnan inte låter sin amerikanske advokat att ta emot den i hans ställe och Ronaldo vägrat uppge sin italienska adress för den amerikanska polisen, skriver ESPN och Daily Mail.

Enligt Stovall ska staden Turin ha strukit Ronaldos adress ur sina officiella register och den italienska regeringen ännu inte bistått Las Vegas-polisens begäran om ett dna-prov från Ronaldo.

Riskerade att gripas

När de 120 dagarna Stovall hade på sig att delge Ronaldo stämningen löpte ut i februari bad advokaten därför om ytterligare 180 dagar och möjligheten att överlämna dokumenten vid Juventus träningsanläggning eller i en publik publikation, till exempel en av Turins dagstidningar.

Hade Cristiano Ronaldo åkt till USA med Juventus hade han med andra ord riskerat att delges stämningen eller, enligt New York Times, gripas av polis.

En talesperson för Juventus säger att valet att nu ”åka österut” för den årliga försäsongsturneringen är normalt då kubben förlagt försäsongen i USA under ett antal tidigare säsonger.

Juventus kommer att ställas mot Manchester United och Tottenham i antingen Kina eller Singapore.

Ronaldo nekar till alla våldtäktsanklagelser.

Cristiano Ronaldo och Kathryn Mayorga
Cristiano Ronaldo och Kathryn Mayorga
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.