”Vi är redo att ta debatten till nästa nivå nu”

Megan Rapinoe efter VM-guldet

Av: Simon Bank

Publicerad:
Uppdaterad:

LYON. Världsmästare, utsedd till finalens och turneringens bäste spelare – Megan Rapinoe har alltid haft mycket att säga.

Hon är inte tyst nu.

– Vi är redo att ta debatten till nästa nivå nu, säger hon.

Enligt Fifas regelverk måste den som utses till matchens bästa spelare medverka på presskonferensen efteråt. Efter att USA vunnit VM-finalen med 2–0 gick det ett sus av besvikelse genom pressalen när Megan Rapinoe inte dök upp.

– Hon har valts ut för dopningstest, meddelade Fifa-folket.

Jill Ellis fick sköta frågorna själv först, och hade precis fått en fråga om huruvida hon räknar med en inbjudan till Vita huset för världsmästarna (”Jag skulle inte satsa pengar på det” flinade hon) när en lila kalufs gjorde entré.

Megan Rapinoe slog ut med armarna, slog sig ner i stolen och log brett:

– Hey, I just killed doping!

Megan Rapinoe satte 1–0 på straff.
Foto: BILDBYRÅN
Megan Rapinoe satte 1–0 på straff.

”Alla är redo”

Sedan fick hon som vanligt svara på frågor om jämställdhet. Hur hade hon känt när stora delar av publiken skanderat ”Equal pay!” (”Lika lön!”) och buat ut Fifa-presidenten Infantino efter slutsignalen?

– Alla är redo för att ta den här debatten till nästa nivå. Är marknaden samma (som för män)… vi är klara med det nu. Vad kommer härnäst? Hur kan vi stötta flickor och damfotbollen, ligor världen över? Spelarna har bjudit på en fantastisk show här, vi kan inte göra mer än så här. Och lite offentlig förnedring har väl aldrig skadat någon?

Nu har hon blivit världsmästare igen, efter att själv ha gjort nyckelmålet 1–0 på straff. USA har varit turneringens klart starkaste lag, och enligt Rapinoe är lagets mentalitet en stor framgångsfaktor.

– Jag tror det. Vi har lutat oss mot vår erfarenhet hela den här turneringen. Vi har haft press på oss, vi har mött extremt tuffa lag, att spelarna klarat av det och kunnat lyfta de unga i truppen – det har varit en enorm faktor.

– Jag tror inte att det finns något lag som är lika rutinerat när det gäller slutspelsmatcher.

Vad betyder andra raka VM-guldet?

– Det är klart att våra meriter talar för sig själva. Vi har en superstark trupp och ett stark ledarteam, det är världsklass rakt igenom.

Foto: BILDBYRÅN
Rapinoe var VM:s bästa spelare.

”Behöver sådana som Megan Rapinoe”

Megan Rapinoe har varit det stora affischnamnet i det här amerikanska laget, inte bara för sina insater på planen. Hon har utmanat president Donald Trump, hon har vägrat sjunga nationalsången, hon har pratat om HBTQ-rättigheter. Och Jill Ellis är nöjd med att ha henne i sitt lag.

– Hon är otroligt verbal, och pratar från hjärtat. Vi behöver sådana som henne i den här sporten. Jag har aldrig haft några problem med henne, ju mer ljus hon har på sig, ju bättre spelar hon.

PODD: Sammanfattning av fotbolls-VM i Frankrike 2019

I dagens Aftonbladet Daily sammanfattar vi fotbolls-VM i Frankrike.

Hur var Sveriges insats, kan några rå på regerande mästarna USA och vilken betydelse har den här turneringen för kommande mästerskap?
 Lyssna här  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Laddar Matchöversikt
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.