”Alla som är inblandade måste se oss själva i spegeln”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

IFK Norrköping fick ett fiaskoartat slut på en säsong som inte blev vad den först verkade kunna bli.

– Vi alla som är inblandade måste se oss själva i spegeln. En sjätteplats är inte tillräckligt bra sett till starten vi hade, säger mittbacken Henrik Castegren till Sportbladet.

Nu väntar en ledighet som kan föra med sig stora förändringar.

Den bittra eftersmaken efter 3–4-förlusten mot Helsingborg har inte lämnat Norrköpingsspelarna under första dagen av vinterledigheten.

– Den processen är inte riktigt klar. Det var ett väldigt, väldigt tråkigt avslut på en svajig säsong. I och med att det blev som det blev hade det varit lättare att gå ifrån med en bra avslutning. Och med facit i hand hade vi fått en Europaplats om vi vunnit, så det är otroligt tråkigt för oss som förening och för supportrarna, säger Henrik Castegren dagen efter förlusten.

Just Castegren var en del av ett Norrköpingsförsvar som i den första halvleken av säsongsfinalen släppte in fyra mål på en halvlek mot ett redan nedflyttningsklart Helsingborg.

Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

– Känslan var att varenda boll som kom mot oss satt i krysset. Ibland kan det vara så. Sedan kan jag tänka mig att Helsingborg kände samma sak. En väldigt konstig match.

”Känns ju alltid så”

Det var också på många sätt en konstig säsong för IFK Norrköping.

Ett lag som efter åtta inledande, obesegrade omgångar såg ut att vara på expressrutt mot Lennart Johanssons Pokal, men som alltså till slut blev en lottlös tabellsexa.

– Det har blivit allt för långa dippar som vi inte tog oss ur. Lite för många gånger vi haft tillfälligheterna mot oss, summerar Castegren.

Efter en säsong som inte blev som de hade önskat kan nu flera tongivande spelare vara på väg bort.

Isak Pettersson indikerade om sina ambitioner redan inför säsongen. Och både Simon Thern och Filip Dagerståls utgående kontrakt har ännu inte förlängts (enligt Expressen är det klart att Dagerstål lämnar dessutom).

Fanns det en känsla av ”sista kvällen med gänget” i går?

– Svårt att känna det med tanke på att allt fokus låg på att vi skulle göra allt bra i sista. På ett sätt är det oklart vad som händer överlag. Det är en period framöver som kommer bli intressant. Men spelartruppens fokus har bara varit att få resultaten som krävs, säger Castegren och funderar:

– Sista kvällen med gänget... Så klart, det känns ju alltid så i en sista match även om vissa ska lämna eller inte.

”Tror på kontinuitet”

För Henrik Castegrens del var det slutet på en säsong där den egna produkten på allvar etablerade sig i Pekingstartelvan med 22 startade matcher.

Förtroendet från manager Jens Gustafsson har varit starkt.

– Jens har betytt jättemycket för mig. Han och jag har en väldigt öppen och bra relation. Om han tycker jag är urusel kan han säga det. Samma sak om det är bra. Han har gett mig ett stort förtroende för mina ledaregenskaper, som spelare och som människa. Sen, vissa delar av säsongen är man mer nöjd med och vissa mindre nöjd.

Det låter i alla fall som du hoppas Jens blir kvar och inte drar till Danmark?

– Jag tror på kontinuitet och ett sätt att jobba på. Sedan är det upp till klubben hur man väljer. Det är inget jag kan säga. Det är som det är.

”Klättrat upp i näringskedjan”

Ja, förändringar i ledarstaben kan också vara antågande.

Danska Ålborg ska visa starkt intresse för Jens Gustafsson, uppgifter som Expressen var först med och som även Sportbladet tagit del av. Enligt Fotbolldirekt kommer Gustafssons framtid avgöras i kväll (måndag) på ett styrelsemöte.

Vissa ledarförändringar har redan annonserats. Till exempel det att trotjänaren Dale Reese (idrottsskadeterapeut) lämnar för Helsingborg efter över ett decenniums närvaro i klubben, ett tapp som Castegren beskriver som ”otroligt tråkigt”.

Känns det som att stora förändringar i allmänhet är på väg att ske i klubben?

– Jättesvårt för oss spelare att svara på. Förändring sker i alla sorters organisationer. Man hoppas bara att alla beslut som tas är för föreningens bästa, säger Castegren.

– Hade vi haft lite marginaler med oss i vissa matcher och lite flyt så hade vi kanske inte frågat efter vissa förändringar. Det är väldigt små detaljer som avgör hur resultaten blir. Det är lätt att titta på sista matcherna. Man får titta tillbaka på vart IFK som förening tagit sig. Man har klättrat upp i näringskedjan och blivit ett etablerat allsvenskt topplag.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.