EM i fotboll 2021

Klart för svensk publikfest i EM

Sveriges matcher flyttas till Sankt Petersburg och Sevilla

Av: 

Patrik Brenning

Fredrik Andersson

Per Bohman

FOTBOLL

Sveriges EM kommer bli en publikfest – trots allt.

På fredagen beslutade Uefa att flytta två av Blågults matcher till Sankt Petersburg.

– Det kunde ha blivit klart värre, säger försvararen Mikael Lustig till Sportbladet.

Ingen av Sveriges tänkta spelorter i EM, spanska Bilbao och irländska Dublin, kunde möta Uefas krav att tillåta publik på minst 25 procent av arenornas platser. Nu kommer Blågult istället att möta Slovakien och Polen i ryska Sankt Petersburg och Spanien i Sevilla.

– När vi fick lottningen kändes ju Dublin som ett riktigt spännande ställe att vara på. Kul och nära för våra fans. Men nu kan de ju inte garantera publik så då är väl Sankt Petersburg helt okej. Resan dit är ju inte så lång och förhoppningsvis innebär det många svenska supportrar på matcherna. Jag hoppas att vi får se svenskar på plats, säger landslagsbacken Mikael Lustig.

Sankt Petersburg har redan lovat att 75 procent av arenan ska fyllas med publik i EM. Något som kan bädda för svenska supportrar på plats.

”Äntligen ett besked”

Förbundskapten Janne Andersson välkomnar att spelorterna nu är spikade.

– Bra att vi äntligen fått ett besked och vi har ju goda minnen från Sankt Petersburg och åttondelsfinalen i VM där 2018 (1–0 mot Schweiz), säger Janne Andersson i ett pressmeddelande.

Hur det blir med Sveriges EM-bas, där spelarna ska träna och bo under mästerskapet och som skulle legat i Dublin, återstår också att se.

– Det finns ingen deadline men vi behöver fatta ett beslut så fort som möjligt, utan att stressa iväg. Det viktiga är att det ska bli riktigt, riktigt bra. Jag är helt övertygad om att Uefa kommer hjälpa till väldigt mycket, säger landslagschef Stefan Pettersson till Sportbladet.

Öppen för bas i Sverige

Är det aktuellt med en bas i Sverige?

– Det var det redan inför förra gången vi kunde välja, då kunde man också välja att ha ett basläger i sitt eget land. Det antar jag att man fortfarande kan.

Åttondelsfinalen som skulle ha spelats i Dublin flyttas samtidigt till London. Det innebär att det engelska landslaget, om de vinner sin grupp, kan spela sex av potentiellt totalt sju EM-matcher på hemmaplan Wembley (en eventuell kvartsfinal spelas i Rom).

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Till shoppen

14 miljoner i jackpott: ”Heta skrällar på Stryktipset” – följ expertens system
Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

EM i fotboll 2021

LÄS VIDARE

Så köper du biljett till EM-festen

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

EM i fotboll 2021

Herrlandslaget i fotboll

Fotbolls-EM

Janne Andersson

Fotboll