Polisen bekräftar: ”Villkorstrappan i sig är slopad”

Publicerad 2021-03-31

Stefan Hector, chef för operativa enheten på Nationella operativa avdelningen.

Polismyndighetens omdiskuterade metod villkorstrappan har stött på stor kritik.

Nu bekräftar polisen att begreppet är slopat.

– Vi kommer inte att använda det, för det för tankarna som att det ska ske någon form av stegvis ökning, säger Magnus Roglert, enhetschef på enheten för förvaltningsrätt på Polismyndigheten, till Sportbladet.

Under onsdagseftermiddagen bjöd Polismyndigheten in ett flertal medier till intervjuer i sitt pressrum vid polisens kontor på Kungsholmen.

Vid podiet satt Stefan Hector, chef för operativa enheten på Nationella operativa avdelningen (Noa), samt Magnus Roglert, enhetschef på enheten för förvaltningsrätt på Polismyndigheten.

Tillsammans höll de ett föredrag om Polismyndighetens nya inriktningsbeslut gällande idrottsrelaterad brottslighet.

Den nya polisinriktningen

Framför allt förekommer tre punkter i den nya inriktningen: enhetlighet, förutsägbarhet och proportionalitet.

Polismyndigheten ska vara enhetlig på så sätt att man kan känna igen dem oavsett var man befinner sig. Polisen ska arbeta, uttala sig och hantera tillstånd på samma sätt.

Förutsägbara innebär att Polismyndigheten inte ska överraska någon och man ska förstå vad de gör.

Med proportionerliga menar Stefan Hector att polisen ska vidta åtgärder i proportion till evenemangets storlek. Exempelvis är problembilden inte lika stor vid en skidskyttetävling som vid ett Stockholmsderby.

Stefan Hector kommenterar punkterna:

– Det är ett uttryckssätt, det är viktigt för oss och det är det som präglar hela inriktningen.

Utöver de tre punkterna är även Polismyndighetens ambition att ha en tydligare kommunikation och att samverka i större grad med arrangören med att lagföra supportrar som ställer till med brott eller ordningsstörningar i samband med en match.

– Vi tänker också att försöka identifiera de som är tongivande risksupportrar som bidrar till ordningsstörningar och brott. Och att antingen lagföra dem när de gör sig skyldiga till brott eller att arrangören får möjligheten att arrangörsavstänga dem i första hand och om det av något skäl inte fungerar så kan vi på Polismyndigheten initiera ett så kallat tillträdesförbud, säger Stefan Hector.

”Villkorstrappan i sig är slopad”

Angående Mats Enquist besked på Twitter, är villkorstrappan som metod och begrepp slängd nu?

– Villkorstrappan som begrepp kommer i den nya handboken att slopas. Vi kommer inte att använda det, för det för tankarna som att det ska ske någon form av stegvis ökning. Det vi vill uppnå är att villkoren ska vara proportionerliga. Det kan innebära att villkor även i fortsättningen kan komma att förändras. Att de kan skärpas och att de kan mildras, beroende på vad arrangören vidtar för åtgärder och hur problembilden ser ut. Så villkorstrappan i sig är slopad. Proportionalitetsprincipen som rättsprincip kommer vi att ha kvar, säger Magnus Roglert, enhetschef för enheten för förvaltningsrätt.

Så det kommer fortfarande finnas en form av trappa med villkor?

– Nej, alltså det kommer att finnas en villkorsgivning. Villkoren kommer att vara proportionerliga utifrån det enstaka arrangemanget, säger han.

Polismyndigheten har kritiserats av fotbollsklubbar, supportrar, spelare och delvis även av polisregion Syd för sin brist i kommunikationen.

Mats Karlsson, chef för underrättelseenhet Syd, berättade för Sportbladet att han tyckte att det var beklagligt att polisregion Stockholm eller Noa inte ville svara.

– Jag tycker att om man har valt ett chefsuppdrag inom polisen så ska man uttala sig. Det ingår i uppdraget, sa Mats Karlsson.

Polisens svar på tystnaden: ”Mycket arbete”

Stefan Hector berättar att man dragit lärdomar om kommunikationen sedan Noa tog över ansvaret för idrottsrelaterad brottslighet.

– Efter både kritik och synpunkter från samarbetspartners och då har vi funnit att det är centralt för oss att vara enhetliga och förutsägbara. På samma sätt i hela Sverige, och vi ska inte överraska någon. Man kan väl säga att det är en utveckling av vår verksamhet och det är en stor myndighet så det tar... om det är mycket eller lite tid är en relativ fråga men vi står här nu inför säsong, även om den påverkas av covid-19, och har den här inriktningen klar, säger Stefan Hector.

Varför har det tagit så lång tid?

– Mycket arbete.

Villkorstrappan och Polismyndighetens metodik mot fotbollsklubbar och supportrar har varit rejält omdiskuterad.

Till slut hittade fotbollsklubbarna och polisen i Väst och Syd en mildare tillämpning av villkorstrappan, som de ansåg fungerade bättre. Men den hårda tillämpningen stod kvar i Stockholm.

Varför det har sett annorlunda ut i de olika regionerna vill däremot inte Stefan Hector svara på.

– Det är själva tanken med den här inriktningen, att vi inte ska ha olika förhållningssätt beroende på vilken region man befinner sig i. Frågan har förflyttats till den Nationella operativa avdelningen just för att åstadkomma en enhetlig svensk polis. Sen ska man säga att det är Sveriges, med marginal, största Myndighet och det är många medarbetare så det är ofrånkomligt att vissa skillnader uppstår. Men vi tänker oss att med det här arbetet att skillnaderna ska vara minimala.

Så den nya inriktningen kommer att gälla som ett styrdokument (måste följas) i alla regioner?

– Av rikspolischefen, fastställd inriktning för Polismyndighetens arbete med idrottsrelaterad brottslighet – ja, säger Stefan Hector.

Magnus Roglert tillägger:

– Och när det gäller villkorsgivningen så kommer det att fastställas i ett styrdokument också.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.