Salah matchvinnare för Liverpool efter drömpass från målvakten Alisson

Mohamad Salah har inte riktigt fått fart på målskyttet.

Men mot Manchester City blev Liverpoolstjärnan matchvinnare med enda fullträffen efter en drömpassning.

Genidraget från Alisson var målvaktens tredje Premier League-assist.

Liverpool FC

Första halvlek på Anfield var händelsefattig i chansväg. Liverpools Andy Robertson drog en boll över i bra läge och Manchester Citys Erling Haaland fick ett bra nickläge men avslutade rakt på hemmamålvakten Alisson.

Det blev desto mer dramatiskt i andra halvlek. Med Liverpoolmålvakten Alisson i en av huvudrollerna.

Mohamed Salah blev frispelad i 50:e minuten men då räddade den andre brassemålvakten, Manchester Citys Ederson.

Vilda protester

Gästerna hade en boll i mål tre minuter senare men det underkändes efter VAR-kontroll av domaren Anthony Taylor efter en tröjdragning i momentet innan av Haaland.

Det beslutet gav en ivrigt viftande och protesterande Pep Guardiola ett mindre tokspel.

När sedan Liverpools Diogo Jota nickade utanför strax efter var det Jürgen Klopps tur att agera väderkvarn, mest för att ännu mer få igång den egna publiken.

Manchester City tryckte på men en dålig frispark från gästerna fångades av Liverpoolmålvakten Alisson, som drog i väg en snabb, lång och precis utspark som frispelade Mohamed Salah som rullade in 1–0.

Enligt statistiksajten WhoScored var det Alissons tredje assist under brassemålvaktens år i Premier League.

– Det är en otroligt bra boll av Alisson och bra gjort av Salah. Varför ska han bli utbytt när Liverpool får så här många omställningar? säger Glenn Strömberg i Viasat.

Målvakt med mål och assist

Noterbart är att Alisson även stått för ett mål för Liverpool i slutskedet av säsongen 2020/21 när han i en forcering nickade in segermålet, 2–1, mot West Bromwich Albion.

Liverpool jobbade frenetiskt i slutet för att försvara ledningen.

Allra intensivast? Jürgen Klopp, som åter viftade och sedan protesterade i ansiktet på en av de assisterande domarna.

Det gav rött kort för tysken från domare Taylor – men i slutändan en viktig och blytung 1–0-seger för Klopps Liverpool – tack vare Mohamad Salah och oväntade passningsläggaren, målvakten Alisson.

Salah som tidigare bara svarat för två mål i säsongens Premier League-spel ser ut att ha hittat målformen igen.

Det blev tre mål i 7–1-segern mot Rangers tidigare i veckan och det matchvinnande målet nu mot Manchester City.

– Jag blir inte orolig när jag missar lägena. Det är värre om jag inte skapar några chanser alls, säger Salah till Sky. Det var viktiga tre poäng eftersom vår position i tabellen inte är den bästa.

Köp dina rosa och blågula prylar i Sportbladet Shop här!