”200 grader i handflatan gör ju ont”

Publicerad 2020-07-01

Det har varit en rivstart för Dplay och allsvenskan.

Matcher på löpande band, tittarkritik mot sändningarna och en rejält omplåstrad hand.

– 200 grader i handflatan gör ju ont, det kan man konstatera, säger programledaren Karin Frick.

Den som följde Mjällbys match mot Hammarby i söndags la kanske märke till programledaren Karin Fricks ena hand när hon rejält omplåstrad ledde sändningen från Strandvallen.

– Det var lite kämpigt den dagen, säger hon.

Anledningen till det grundar sig i en incident på hotellet.

– Det var jäkligt klantigt. En del i det här med att vi har fått anpassa oss till corona är att vi har fått begränsa vår trupp till ett antal personer. Vi har till exempel ingen som sminkar oss och gör i ordning oss som vi hade haft annars, vilket jag visserligen är ganska van vid. Jag var i hotellrummet och gjorde mig i ordning inför sändningen och la en locktång på strykbrädan, säger Frick och fortsätter:

– Samtidigt var någon tv på och jag sprang runt och gjorde andra grejer. Sen så skulle jag flytta den och greppade den i ögonvrån. Det gick lite snabbt och jag la handen rakt på locktången. 200 grader i handflatan gör ju ont, det kan man konstatera.

Derbyt var annorlunda

Sedan allsvenskan startade har det varit fullt ös. Ett tajt spelschema gör att det är matcher var och varannan dag.

– Det är väldigt roligt att vara i gång. Man märker på allt och alla att det finns en väldig längtan efter sport och sport i tv, säger Frick.

Karin Frick.

Karin Frick har aldrig jobbat med herrallsvenskan tidigare, utan har på senare år bland annat arbetat med fotbollslandslagets matcher. Det har sin charm, men det har också att jobba med allsvenskan.

– Jag tycker att landslaget är väldigt roligt. Då samlar man hela landet mot ett lag på något sätt. Men sen när man gör internationell fotboll blir det inte så personligt på samma sätt, och man får inte den närvaron. Men det som jag har känt redan och visste att jag skulle känna är att när man jobbar så tätt med en serie så lever man med den. Du minns vad som har hänt hela tiden.

Hur är det att stå vid sidlinjen och jobba utan att ha publik i ryggen?

– Det är klart att det är tråkigt, och vi vill att publiken ska vara där. Men det är det här vi har att förhålla oss till och då vänjer man sig vid det. Det är väl mer att det inte blir det här draget men samtidigt vi hör vi till exempel lite bättre vad som händer på planen, säger hon.

Det var dock en match där avsaknaden av publik var väldigt påtaglig.

– Den match man verkligen kände skillnaden var i derbyt (Hammarby–AIK) på ett tomt Tele2 arena. Då kände man att det var ett väldigt annorlunda derby.

”Fokuserar på det redaktionella”

Annars har inledningen av allsvenskan handlat en hel del om problem med Dplays sändningar. Tittare har rasat mot sändningarna och har till exempel upplevt att sändningarna har hackat, och kritik har riktats mot streamingtjänsten.

Har det påverkat er som leder sändningarna på något sätt?

– Vi som jobbar med sändningarna kan bara fokusera på det redaktionella. Det är vår roll och det är det vi kan förhålla oss till. Vi kan göra det så bra som möjligt och resten lämnar vi till de andra, det är så det är, säger Frick.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.