Mejla

Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Flytta statyn – Zlatan har kommit hem

Brenning: Har alltid varit Milano

Publicerad:
Uppdaterad:

Zlatan Ibrahimovics karriär kommer inte avslutas på topp.

Den kommer avslutas på en viktigare plats än så.

För till sist fick hjärtat bestämma.

Zlatan Ibrahimovics agent Mino Raiola beskrev häromdagen skillnaden mellan en bra och en fantastisk fotbollsspelare. En bra fotbollsspelare funderar på var hans barn ska gå i skolan, var hans fru vill leva sitt liv och var han själv kan tänkas vilja bo. En fantastisk fotbollsspelare funderar bara på en sak: Sin fotboll.

Zlatan Ibrahimovic var en fantastisk fotbollsspelare.

Måste frågat sig vad som är hemma

Zlatan har åkt dit fotbollen beordrat honom. På stulna cyklar från Malmö, via Maxwells golv i Amsterdam och Fabio Capellos hårda nypor i Turin. Vidare genom ett blåsvart Milano till ett Messi-skuggigt Barcelona och genom ett plötsligt rödsvart Milano till ett oljestänkt Paris och ett slumrande Manchester.

Trofévägen genom Europa över broar som brunnit lika fort som Zlatan lämnat dem på ett segertåg som saknar motstycke i svensk idrottshistoria.

Hemmen har under tiden blivit så många att Zlatans söner tvingats ge husen smeknamn för att komma ihåg vart de ska åka. Biohuset fanns i Malmö och Vattenhuset i Stockholm. När karriären nu ska avslutas måste Zlatan också själv ha frågat sig vad som egentligen är hem.

Det är knappast Malmö där hans staty nu står bränd och skändad? Inte heller Stockholm där grannarna näppeligen är varmare än den iskyla 38-åringen säger sig ha upplevt i Los Angeles. Nej, till sist var det (kärleken till Sverige till trots) knappast någon tvekan om det.

För det har ju alltid varit Milano. Det var dit han längtade som pojke, det var där han hittade hem som man och det är i Milano han nu ska åldras som fotbollspensionär.

Det är ingen hemlighet att Zlatan egentligen aldrig ville därifrån när flyttlasset 2012 gick till Paris. Han kunde också ha stannat och på egen hand försökt hålla den forna storklubben flytande men den där fotbollshjärnan fick bestämma. Igen. Jaget före laget. Skillnaden mellan en bra och en fantastisk fotbollsspelare ni vet.

Tack vare det fick vi se honom skriva om ordlistan i Frankrike och rubrikerna i England. Det är bara att tacka.

1 av 2 | Foto: STUDIO BUZZI / BILDBYRÅN

Svikna löften och besvikna supportrar

Jag förstår också att han har tvingats finna sig i att det är så här det måste fungera om du ska maximera din fotbollspotential. Det krävs en individualistisk cyniker för att ta sig bort från de platser Zlatan lämnat och fram till de mål svensken uppnått. De uppoffringarna är också en stor del av hans prestation och storhet som idrottsman.

Alla svikna löften och besvikna supportrar till trots.

Zlatan sa en gång att han ska avsluta sin fotbollskarriär på topp men han kommer inte infria det löftet heller. Han kommer inte vinna någon ligatitel till med Milan, det är tveksamt om han ens kommer komma ut i Europa med sin gamla klubb. Men det här är inte heller ett val urtypen för Mino Raiolas ”fantastiska fotbollsspelare” skulle ha gjort.

För Zlatan har inte bara valt med fotbollshjärnan den här gången. Det känns snarare som att han till sist tillåtit sig själv att lyssna på det där hjärtat också.

Kanske ska vi tolka det som att Milan får en bra, men ingen fantastisk fotbollsspelare nu? Jag vet inte. Vad jag däremot är säker på är allt Zlatan får.

För varför avsluta karriären på den topp där han redan varit? Där svenskens flagga ändå kommer att vaja för evigt. Nej, den här gången reser svensken för första gången till en plats som är mycket viktigare än så.

Flytta statyn till Milano. För Zlatan har kommit hem.

Av: Patrik Brenning

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Publicerad: