”Såg fram mot att ta klivet till en av de största ligorna”

EXKLUSIVT: Viktor Claesson i första stora intervjun om den svåra knäskadan, vägen tillbaka, krossade drömflytten – och hur han ska nå EM

Uppdaterad 2021-05-13 | Publicerad 2020-01-30

Korsbandet var av, menisken defekt och brosket dåligt.

Nu berättar landslagsstjärnan Viktor Claesson, 28, för första gången i detalj om den svåra knäskadan förra sommaren, den inställda drömflytten, vägen tillbaka och en manisk ambition att försöka bli frisk till EM.

– Jag var på toppen av min karriär när jag skadade mig. Det var tufft att åka på den smällen då, säger han.

Viktor Claesson lämnade Santiago Bernabéu med en svår knäskada under EM-kvalmatchen mot Spanien.

Spelarna hos ryska tabelltvåan Krasnodar har fått ledigt i tre dagar mellan läger ett och två i trakterna kring Marbella i Spanien.

Viktor Claesson tar inte ledigt. 

Han åker tillsammans med hustrun Julia Cedercrantz till Stockholm.

– Först var jag i München på återbesök hos Peter Angele som opererade mig. Nu är jag i Stockholm och kollar till knät lite med dem jag jobbat med här, bland annat de på Sophiahemmet och jag ska även träffa Sebastian Pisano. Han är enormt kunnig i både rehab, träning och kost och har hjälpt många spelare i landslaget, säger Viktor Claesson.

– Jag har jobbat på metodiskt hela tiden – man blir nästan manisk (skratt). Jag vill äta, sova och träna rätt – göra allt rätt för att både korsband, brosk och alltihop i knät ska läka så bra som möjligt. 

Vill tillbaka på rekordtid

– Jag vill ge mig själv förutsättningarna att komma tillbaka på rekordtid. Det är det man hoppas på. Sedan om det blir så – det vet jag inte, säger han.

Hur har de som hjälper dig reagerat på när du varit så…”manisk”?

– Hahaha. Jag tror sjukgymnasterna har märkt att de inte behöver ligga på mig i rehaben. Jag gör det de säger till mig och lite till. Jag tycker det är intressant att sätta sig in rehaben och skadan. Det är kanske inte så vanligt. Jag vill förstå vad det är som sker i kroppen.

– Sedan tycker jag att man kan använda den här tiden till att bli starkare på annat. 

Som vad?

– Jag har jobbat med överkroppen och jag har haft lite dålig fotledsrörlighet – det har jag tagit tag i. 

Hur mycket tränar du?

– Två pass om dagen under lägren med Krasnodar i Spanien. Ledig dag på ryskt träningsläger innebär att man bara har ett träningspass… Det är mer träning när man är skadad än när man är frisk, säger Claesson och skrattar.

10 juni förra året mötte Sverige Spanien på bortaplan i EM-kvalet på Santiago Bernabéustadion i Madrid. Viktor Claesson hade gjort mål i var och en av de då tre hittills spelade EM-kvalmatcherna och också svarat för ett assist. 

I den då nyligen avslutade ryska ligan rankades han som en av de absolut bästa spelarna efter att ha blivit trea i skytteligan med 12 gjorda mål och högt upp i assistligan med fem framspelningar.

Men på Bernabéu blev det bara spel i 25 minuter för Claesson innan han med smärtor från höger knä tvingades lämna planen.

– Jag sprang förbi två spanjorer och jag tror att det var Jordi Alba som sparkade mig på vaden och då flyttade sig benet på något sätt, sa en sammanbiten Claesson till Sportbladet när han lämnade arenan på kryckor.

Nu berättar han för första gången i detalj om den svåra skadan och vägen tillbaka.

Nu rehabar Claesson hos Krasnodar.

Hur upplevde du det som hände under matchen mot Spanien?

– Jag kände direkt att något gick sönder. Jag tänkte direkt att det var något allvarligt och fick det bekräftat efter magnetröntgen att korsbandet var av. När de gick in i knät så såg man även att det var skador på menisk och brosk.

Medvetet val om längre rehab

– Då gjorde vi ett val att jag även skulle göra en brosktransplantation. Det innebar att rehaben skulle ta längre tid men att jag skulle få ett friskt knä igen.

– Det är både den andra operationen för brosket och den specifika rehaben för detta som gör att det tar längre tid att komma tillbaka. Det var ett medvetet val att ta det alternativet.

Den första operationen skedde kort efter skadetillfället – den andra där brosk transplanterades tillbaka i knät tre veckor senare.

– Vid den första operationen så reparerade jag korsbandet och en liten skada på menisken. Då tog läkarna även ut brosk från knät och vid andra operationen satte man tillbaka brosket som man då hade odlat, förklarar den tidigare Elfsborgsspelaren.

Hur mådde du när du insåg hur skadad du var?

– Det var jättetungt just då. Samtidigt så har jag inte haft några svåra skador innan så jag visste inte riktigt vad det innebar. Hade jag haft den kunskapen så hade det nog känts ännu värre. Efter ett tag insåg jag hur lång tid det skulle ta att komma tillbaka. 

– Jag var på toppen av min karriär. Jag var i väldigt bra form och allt kändes väldigt bra, både på och utanför planen. Det var tufft att åka på den smällen då.

När vände det för dig?

– Det tog några veckor. Det vände när operationerna var genomförda. Då var det inte upp till någon läkare att göra en bra operation längre utan till mig att se till att komma tillbaka lika bra som tidigare. Då såg jag det som en utmaning i stället. Då släppte mycket av de tunga känslorna som jag hade haft innan.

– Krasnodar har verkligen gett mig de bästa förutsättningarna att komma tillbaka, både med resurserna på operationerna och i rehaben efteråt. Jag är väldigt tacksam över hur mycket de har hjälpt till och sedan har jag även via svenska förbundet fått hjälp med kontakter och personer här hemma som har kunnat stötta och fått råd av. Uppbackningen har varit suverän.

Sportbladet var först med att avslöja att korsbandet var av i Claessons knä, men det dröjde länge, flera månader, innan Krasnodar gick ut med informationen.

Vad kände du kring hemlighetsmakeriet?

– Jag upplevde det som lite jobbigt att ingen gick ut och sa vad det var för typ av skada. Det blev många frågor direkt till mig som hade varit skönt att slippa i den perioden och jag visste knappt vad jag fick säga och inte. Det skiljer en del i svensk och rysk journalistik och därför tror jag man hanterar sådana frågor annorlunda där borta.

Landslagskompisen Jakob Johansson drog sönder korsbandet i VM-playoffet mot Italien i november 2017. Sex månader senare var han tvungen att, inte speciellt överraskande, ge upp drömmen om spel vid VM i Ryssland.

Johansson rehabar nu en ny korsbandsskada som uppstod i höstas, i september.

Viktor Claesson är sju månader in på en rehab som är mer komplicerad på grund av skador på både korsband, menisk och brosk.

”Ledig dag på ryskt träningsläger innebär att man bara har ett träningspass… Det är mer träning när man är skadad än när man är frisk”

I en intervju kring nyår sa Krasnodars tränare Murad Musayev att han trodde att hans skadade svenske stjärna kan vara tillbaka i matchspel om tre månader, i april.

Respekt för svåra skadan

– Läkarna sa att det skulle ta 10 till 12 månader och då är det i sommar i så fall. Jag hoppas det kan gå snabbare. Sedan får vi se, jag vill inte spekulera. Jag har satt upp som mål att vara tillbaka innan säsongen är slut. 

Vågar du sikta mot EM?

– Jag har det som morot i rehaben. Men det skulle bara vara en bonus. Först och främst ska jag komma tillbaka och spela bra fotboll. Jag har respekt för att jag har varit borta länge också och att det var en svår skada jag drabbades av. Det går inte bara att kliva in och leverera direkt. 

– Jag är jätteglad att det är EM i sommar så att jag kan ha det som målbild när jag har rehabträningar varje dag. Jag försöker verkligen göra alla övningar perfekt för det kanske gör skillnaden så att jag kan komma med. 

– För att komma tillbaka i samma form som jag hade innan jag skadade mig eller som i VM så krävs det många matcher och en stark säsong i ryggen. Det går inte nu. Men jag kan kanske bidra ändå, på andra sätt, om jag skulle bli klar i tid, säger Claesson.

 Hur mycket kan du vara med kring laget nu?

– När vi samlas igen i Spanien om några dagar så kanske jag kan vara med på lite uppvärmningar och enklare övningar. Sedan kör jag på gymet och vid sidan om på planen, med löpningar, riktningsförändringar och lite med boll förhoppningsvis.

– De ser på återbesöken hos läkarna att brosket har vuxit fast väldigt bra. Även rehaben tyder på det. Jag kunde börja gå och sedan springa tidigare än förväntat. Det har varit sköna signaler att få. Det är fortfarande mycket rehab kvar men de positiva signalerna ger mycket energi framåt. 

Flera Premier League-klubbar jagade den offensive mittfältaren/anfallaren redan inför och efter VM 2018. Då krävde Krasnodar en bra bit över 100 miljoner kronor för att släppa svensken.

Krasnodar lyckades behålla Claesson som erbjöds ett nytt drömkontrakt av den stora uppstickaren i rysk fotboll och förlängde avtalet som nu går ut sommaren 2021.

Prislappen på honom steg ytterligare efter den lyckade ligasäsongen 2018/19. Det var upplagt för en jättetransfer under sommarfönstret 2019. 

Då kom den svåra korsbandsskadan mot Spanien i början av sommaren.

Siktar på EM: ”Jag har det som morot i rehaben”

– Det var väl det tyngsta med skadan, att man någonstans hade sett fram mot att ta nästa steg under förra sommaren efter att jag hade gjort min bästa säsong i karriären. Nu är det inget som säger att den dörren är stängd i framtiden. Det målet har jag kvar, att komma till någon av toppligorna, säger Claesson.

Vad har varit glädjeämnena under rehabtiden i Ryssland?

– Det har varit kul att ha både familjen Berg, Koffe (Kristoffer Olsson) och hans tjej Sofie och Jon (Gudni Fjoluson) där. Vi har haft ett bra Skandinaviengäng som har hängt en del. Det har varit skönt att ha det stödet både för mig och min tjej Julia. 

– När de andra har spelat med Krasnodar har vi bland annat hängt en del hemma hos Marcus Bergs fru Josefine och deras tre barn. Jag har inte kunnat spela så mycket fotboll med barnen som de har velat, men det har varit kul att vara lite lekledare ibland. Barnen har mycket energi, det händer alltid grejer och det är roligt att göra andra saker.

Råd från Johansson, imponerad av Zlatan

 Hur mycket kontakt har du haft med Janne Andersson och Peter Wettergren?

– Vi håller kontakten inte för att prata EM utan mest för att de vill veta hur det går. Sedan pratar jag även med Anders Valentin (landslagsläkaren) och håller kontakten med Christian Andersson (naprapat). 

Har du pratat med någon av de andra korsbandsskadade?

– Jag har pratat lite med Jakob Johansson. Han har också varit på Sophiahemmet och rehabat. Fått lite tips och så.

Och så har Viktor Claesson ett lysande exempel vad det går att prestera efter en svår korsbandsskada.

– Det är väldigt starkt hur Zlatan har kommit tillbaka efter hans korsbandsskada även om jag inte känner till exakt vad som hände i hans knä. Men att komma tillbaka så stark vid 38 års ålder, det är imponerande.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.