Då gör VAR debut på svensk mark

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

FOTBOLL

VAR-domare kommer att göra debut på svensk mark.

Detta när Malmö FF ställs mot Wolfsburg i Europa Leagues åttondelsfinaler 27 februari.

När och om de också kommer till allsvenskan? Det återstår fortsatt att se.

VAR, det vill säga video assistant referee, är ett hett diskussionsämne inom fotbollen. Även om det nya domarhjälpmedlet ännu inte hittat till allsvenskan så har det numer implementerats i de största ligorna, mästerskapen och cuperna.

Även i Europa League – vilket innebär att det blir debut för VAR på svensk mark den 27 februari, när Malmö FF gästas av Wolfsburg på Stadion i Malmö.

Detta uppmärksammades i sportpodcasten ”Sporthuset” av den förre Malmöassisterande samt nuvarande Dplay-experten Jens Fjellström.

”Starka supporterfraktioner”

– Vare sig vi vill eller inte, i samband med MFF möter Wolfsburg, kommer VAR vara en del av matchen, säger Fjellström i podden.

Som sagt är dock inte VAR något som hittat till allsvenskan ännu. Och när och om det sker är oklart. Oavsett är det flera supportergrupper som i preventivt syfte lämnat in motioner till sina respektive klubbars årsmöten för att stoppa införandet.

– Än så länge finns det möjlighet att bromsa. Finns ju starka supporterfraktioner som jobbar för att stoppa införandet. Mycket möjligt att det kan bromsas. Men det kommer inte stoppas, säger C More-journalisten Lasse Granqvist i podden.

Tidigast 2022

Svensk Elitfotboll (SEF) och de 32 medlemsklubbarna (allsvenskan och superettan) har i alla fall beslutat att inleda en utredning om huruvida man ska införa VAR i svensk elitfotboll eller ej. I ett pressmeddelande under torsdagen klargör de dessutom att utredningen, som tidigast kan leda till ett VAR-införande 2022.

”Vi känner att vi inte vill rusa in i något utan den här frågan är viktig att utreda noggrant innan vi tar ett beslut om och hur vi vill använda VAR”, säger SEF:s generalsekreterare Mats Enquist i ett pressmeddelande.

”VAR påverkar fotbollen, det är tydligt. På gott eller ont. Vi anser att frågan berör inte bara oss, utan ALLA stakeholders runt vår elitfotboll, så vi vill ge alla ett väl genomarbetat beslutsunderlag att utgå från. Därmed kommer till exempel supportrarna att beredas möjlighet att påverka via SFSU och/eller sina medlemsmöten lokalt på klubb”, fortsätter Enquist.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.