Krav på att pausa allsvenskan: ”Svensk fotboll följer inte protokollet”

Av: Erik Karlsson, Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:
Helsingborgs ordförande Krister Azelius efterlyser en omedelbar paus på elitfotbollen.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Helsingborgs ordförande Krister Azelius efterlyser en omedelbar paus på elitfotbollen.

FOTBOLL

I allsvenskans corona-protokoll finns två faser där tävlingsspel stoppas om smittspridningen i samhället är hög.

Det är läget nu, anser Krister Azelius, ordförande för Helsingborgs IF.

– Men de blundar och håller tummarna, säger Azelius.

– Jag förstår inte vad han menar. När Folkhälsomyndigheten säger att det är okej ändrar vi inte det för att Krister Azelius tycker något annat, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist.

När allsvenskan startade i somras efter många turer gjordes det utifrån ett noggrant framtaget protokoll som bland annat innehåller en beskrivning av fem faser. Läget bedömdes i juni 2020 på ”fas tre” och allsvenskan kunde inledas: ”Genomförande av tävlingsmatcher för klubbarnas seniorlag, med spel på stängd arena”.

I protokollet finns också en återgång till att stoppa tävlingsspel om smittspridningen kräver det. Det innebär ”fas ett” eller ”fas två” som gällde under april/maj i år.

Senaste månaden har smittspridningen av coronaviruset ökat kraftigt i Sverige och världen, men fotbollen ligger kvar på ”fas tre”.

HIF-ordföranden Krister Azelius menar att gränsen har passerats då protokollet följs.

”Blundar och håller tummarna”

– Det man gör är att man blundar och håller tummarna eftersom det bara är tre omgångar kvar. När vi inte ville spela mot Djurgården hänvisades det ganska bryskt till protokollet. Samma protokoll som nu inte riktigt gäller längre, säger Krister Azelius.

Han tillägger:

– Jag tycker det är olustigt hur man inom de centrala fotbollsorganen förhåller sig till pandemifrågan. Fotbollen har en helt annan agenda än resten av världen.

”Inga hobby-epidemiologer”

Svensk elitfotbolls (SEF) generalsekreterare Mats Enquist är frågande till Azelius utspel och tolkning av protokollet.

– Jag förstår inte alls. Det är ganska obegripligt. Vi har skrivit in ett antal faser man kan befinna sig i för att visa vilka steg som finns att ta. Men vi ska inte vara några hobby-epidemiologer utan vi lutar oss mot experterna. Vi har fått okej från Folkhälsomyndigheten för att vi har starka protokoll och har visat upp väldigt få fall under årets 500 elitmatcher, säger Mats Enquist.

Förra helgen testades Malmö FF:s Anders Christiansen positivt för covid-19 direkt efter guldmatchen mot IK Sirius. De tre omgångar som återstår är planerade att spelas helgerna 21-22 november, 28-29 november och 5-6 december. Krister Azelius anser att matcherna inte bör spelas då utifrån hur smittspridningen tagit fart.

– Och det tycker jag på objektiv grund. Av pandemiskäl bör man inte spela. Men jag vill inte lockas in att ”nu ska vi stänga serien och jippie, jippie, vi klarade oss kvar”. Den distinktionen gör jag, säger Krister Azelius.

Sist i allsvenskan

Helsingborgs IF är just nu sist i allsvenskan på endast 22 poäng och riskerar nedflyttning.

– Det är klart att det under omständigheterna hade smakat fågel om fotbollen bestämde sig för att stänga upp- och nedflyttningen. Men då talar jag ur egen sak. Tabellen ljuger inte. Vi har presterat på en nivå som gör att vi är där vi är. Jag skulle ta emot den, men jag skulle inte be om en sådan typ av räddningsplanka, säger Krister Azelius.

Med det sagt uppmanar HIF-ordföranden intresseorganisationen Svensk elitfotboll att agera.

– Man borde hitta en lösning som innebär att man gör något annat än att 1) bryter mot grundläggande pandemitankar och 2) mot sitt eget protokoll, säger Krister Azelius.

– Sedan om lösningen är att pausa för att spela i mars igen eller hur man nu gör det vet jag inte. Men man borde tamejtusan leva upp till det protokoll man lutat sig så extremt hårt mot under den här pandemisäsongen.

Mats Enquist:

– Vi följer vårt eget protokoll. Att säga något annat är inte korrekt. Att ta steg tillbaka och inte spela fotboll finns inte på tapeten överhuvudtaget just nu. Var vi befinner oss i de här faserna reglerar inte vi, det är upp till Folkhälsomyndigheten och regeringen och de har nyligen sagt att professionell idrott går bra.

UR SVENSK FOTBOLLS PROTOKOLL:

Fas 1:
Återgång till normal träning avseende antal träningar och den kroppskontakt som är en naturlig del av fotbollen.

Fas 2:
Genomförande av träningsmatcher för klubbarnas seniorlag, med spel på stängd arena.

Fas 3:
Genomförande av tävlingsmatcher för klubbarnas seniorlag, med spel på stängd arena.

Fas 4:
Genomförande av tävlingsmatcher med ett begränsat publikantal.

Fas 5:
Genomförande av tävlingsmatcher med ett normalt publikantal.

▪▪▪

2.1 Format
Protokollet är segmenterat i ett nuläge och fem stegvisa återgångsfaser. Tillsammans utgör de en modell för hur den svenska elitfotbollen ska ta genomtänkta steg tillbaka till normal verksamhet, hela tiden i linje med myndigheternas rekommendationer.

2.4 Grundläggande principer
Generellt bygger protokollets grundläggande principer på att i linje med
myndigheternas riktlinjer:
* öka säkerheten för spelarna och deras familjer.
* öka säkerheten för ledarna och deras familjer.
* öka säkerheten för övrig personal som på olika sätt kommer i kontakt med
spelare och ledare.

Dessutom att:
minimera risken för spridning av viruset i det svenska samhället så mycket som möjligt genom att införa ansvarsfulla och professionella rutiner.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.