Bundesliga

”Farligt att komma direkt till Dortmund”

Thomas Delaney om livet i Borussia Dortmund: Är fullständigt vansinnigt

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

Alexander Isak gick direkt från allsvenskan till Borussia Dortmund men misslyckades.

Danske Thomas Delaney, i den tyska klubben sedan 2018, är glad att hans väg till toppen var längre.

– Föreställ dig att hoppa direkt till där jag är nu. Jag tror unga personer hade tyckt det vore häftigt, men det är också farligt, säger Delaney.

Det dröjde ända till Thomas Delaney var 24 år innan den danske mittfältaren lämnade moderklubben FC Köpenhamn för en större liga. Valet föll på tyska Werder Bremen där Delaney fortsatte utvecklas till en så bra spelare att jätten Borussia Dortmund sommaren 2018 köpte loss honom.

”Jag har haft en sund utveckling”

– Jag tror att jag haft en väldigt sund utveckling i min fotbollskarriär. Jag har fått kämpa för det och har aldrig varit den största stjärnan. Det gäller även där jag är nu. Ibland har min fru sagt till mig att ”du spelar för Dortmund och tjänar riktigt mycket pengar. Det är ju lite galet”. Men på ett bra sätt. Men jag var i FCK från att jag var 17 år tills jag skulle fylla 25, och sedan till Werder Bremen. Föreställ dig att hoppa direkt till där jag är nu. Jag tror unga personer hade tyckt det vore häftigt, men det är också farligt, säger Delaney i podcasten ’En fodbolddommer siger undskyld’ som återges av Ekstrabladet.

Det finns de som gjort precis det hoppet.

Alexander Isak hade precis etablerat sig i allsvenskan när Dortmund köpte loss svensken från AIK i januari 2017. Isak var bara 17 år vid tillfället och sejouren i Tyskland blev inte heller långvarig. Efter en utlåning till nederländska Willem II köpte spanska Real Sociedad loss anfallaren inför den här säsongen.

”Det är helt galet”

Delaney understryker också utmaningarna med att gå direkt till fotbollsvärldens på många sätt verklighetsfrånvända toppskikt.

– Om en ung kille går i gymnasiet och plötsligt börjar spela för FCK så händer något. Uppmärksamheten. Det finns plötsligt massor av möjligheter och pengar. Men det är trots allt inte på samma nivå som det är utomlands, säger Delaney och fortsätter:

– Jag har lagkamrater som tjänar 40-50 miljoner kronor om året som 28-åringar. Det är ju helt galet. Fullständigt vansinnigt. Och det tror jag kan vara svårt. Tänkt dig då om du som 19-åring går in i den världen, när du aldrig ens haft ett arbete eller ansvar för något tidigare förutom dig själv.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Stryktipset lördag: Läs expertens allra bästa speltips här.
Publisert:

LÄS VIDARE

Nivas rankning: De är bäst i Champions League

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Bundesliga

Alexander Isak

Borussia Dortmund