Lindelöf och Benfica vidare till kvartsfinal

Publicerad 2016-03-09

Svensken nära att bli matchhjälte

En välriktad nick mot krysset var ytterst nära att göra svenske Victor Nilsson Lindelöf till matchhjälte.

I stället blev det ett sent mål av Nicolas Gaitán som chockade Zenit St Petersburg och skickade portugiserna vidare till kvartsfinal.

Svenske Victor Nilsson Lindelöf fick åter chansen från start i Benficas mittbackslås, där han fick sällskap av mittfältaren Andreas Samaris.

Det nykomponerade mittförsvaret höll tätt fram till det var 20 minuter kvar av matchen. I en tillställning som under den första halvleken präglades av kyla, både i luften och intensiteten, och tekniska misstag.

Men i den andra halvleken vaknade Zenit till och fick också utdelning.

Rutinerade kantspringaren Yuri Zhirkov vann bollen i en närkamp med högerbacken Nelson Semedo, som blev liggandes av smällen. Domaren lät spelet fortgå, Zhirkov avancerade, och serverade Hulk som kunde nicka in 1–0 i öppet mål.

Ett mål som innebar en kvittering i dubbelmötet, där Benfica hade just 1–0 att gå på från första åttondelsfinalmötet lagen emellan i Portugal.

Kunde blivit matchhjälte

Victor Nilsson Lindelöf, eller Iceman som han kallas i de portugisiska tidningarna, var strax därefter ytterst nära att förhindra en annalkande förlängning.

Den omarkerade svensken träffade bra med huvudet på en hörna och skickade bollen i en båge mot krysset. Zenitmålvakten Yuri Lodygin hittade dock också till krysset med sina fingrar och hindrade Lindelöf från sitt första Champions League-mål.

Men Benfica skulle få en matchhjälte till slut.

Inbytte Raul Jimenez vände och avlossade ett överraskande skott med fem minuter kvar av ordinarie tid. Åter gick bollen mot krysset. Åter var Lodygin där med fingrarna. Men räddningen styrdes i ribban – och ut till en helt ensam Nicolas Gaitán, som enkelt kunde nicka in kvitteringen och kvartsfinalavancemanget för Benfica.

Och tysta hemmasupportarna på Petrovskiystadion i ett läge där de hade börjat hoppas på sitt första kvartsfinalavancemang någonsin.

Även om Gaitan blev målskytten, var det ändå Raul Jimenez som var den stora bakomliggande orsaken till kvitteringen.

– Jag såg bollen studsa och kände att det var skottläge oavsett. Jag slutade aldrig tro på att vi kunde vinna och jag är väldigt glad att ha bidragit, säger den mexikanske forwarden till Uefa om sin kanonträff.

"En helt okej match"

Brassen Talisca gjorde därefter 2–1 med matchens sista spark – och saken blev än mer klar.

– Vi kom hit med uppdraget att försvara bra och göra mål. Och det gjorde vi, säger Benficatränaren Rui Vitória efter matchen.

Victor Nilsson Lindelöf var också av förklarliga skäl nöjd med avancemanget.

– Jag tycker inte att jag gjorde min bästa match, men det viktigaste är att vi vann och gick vidare. Det är jag väldigt glad för. Sett över 90 minuter tycker jag att vi gör en helt okej match men det är alltid svårt att komma till Ryssland att spela och Zenit gjorde det svårt för oss i vissa situationer, säger Lindelöf över telefon till Viasatstudion efter matchen.