Mejla

Johanna Frändén

Frändén: Zlatans uppgivna blick är mest illavarslande

FOTBOLL

Flinet, ilskan, galenskapen, avskyn – allt ryms emellanåt i Zlatan Ibrahimovics ögon. Men det finns en blick som är mer illavarslande än de andra och det är den uppgivna.

Det var den som skymtade i 66:e minuten mellan Juventus och Milan, när Zlatan gick av planen efter att ha landat märkligt på sitt vänsterknä.

Janne Andersson har inga skäl att sova gott i natt.

Mötet mellan Juventus och Milan hade flera skäl för att pocka på uppmärksamhet som det var. En eventuell segrare skulle tillfälligt säkra Champions League-plats i tabellen. Av blågult intresse fanns Zlatan från start i bortalaget och Dejan Kulusevski på bänken hos Juventus.

Milan hade både tagit ledningen och bommat en straff – som slogs av Kessie och inte Ibrahimovic – när kvällens stora svenska drama utspelade sig på innerplan. Zlatan hoppade upp i en bollduell och landade med vänsterbenet i en onaturlig position. Det påminde obehagligt mycket om situationen för korsbandsskadan i Manchester Uniteds Europa League-match mot Anderlecht för fyra år sedan.

Såg uppgiven ut

Zlatan grinade illa, förblev sittande, försökte ställa sig upp, linkade vidare men fick ropa på byte till slut.

Zlatan Ibrahimovics kroppsspråk brukar inte tarva några utbildade läppläsare för att koda av. Hans blick är en av fotbollsvärldens mest uttrycksfulla. Men här kan vi förstås bara spekulera. Men kvällens ansiktsuttryck direkt efter skadan var av det uppgivna slaget. Det var en Ibrahimovic som vare sig var arg, ångestriden eller förvånad. Han såg ut att ha accepterat ett nederlag.

Giorgio Chiellinis snabba kram om Zlatan sittandes på marken ändrade inte det intrycket. Det var en vacker och lite vemodig gest – och ännu mer oroväckande för utomstående. Om Juventus ålderman lägger rivaliteten åt sidan för att ge Ibrahimovic sitt stöd, hur ska vi kunna tolka det som något annat än en allvarlig skada?

Vi ska förstås låta eventuell magnetröntgen och läkarvetenskapen säga sitt. Låt oss ändå konstatera att Zlatan Ibrahimovics nya skada – den förra inträffade för mindre än en månad sedan – är den sämst tajmade för svenskt vidkommande på evigheter.

Och hörde ni ett rop över nejden strax efter klockan 22 i kväll var det Janne Andersson som svor framför tvn i Lidingö. Den svenska EM-trupputtagningen är en dryg vecka bort. I kväll kommer Sveriges förbundskapten sova med mobiltelefonen under huvudkudden. Om han får nån sömn alls.

Pioli tänker inte på Sverige

Någon halvtimme efter slutsignal i Turin försökte Milans tränare Stefano Piolo göra vad han kunde för att gjuta olivolja på vattnet.

– Zlatan fick lite ont i knät, vi hoppas att det inte är något allvarligt. Vi får se de närmaste dagarna.

Det får vi allt göra. Pioli har nu knappast Sveriges EM-äventyr längst fram i pannloben, utan mer troligt Ibrahimovics kontraktsförlängning över nästa säsong i Milan.

Efter matchen gick Zlatan runt och tackade domare och motståndare på innerplan med ett lindat knä och till synes obehindrat. Men låt oss också slå fast att det förstås inte behövs en korsbandsskada för att Zlatans EM-deltagande ska vara i fara. Om exakt en månad måste de skånska benen vara intakta för att ge Sverige allt de kan och de sitter på en snart fyrtioårig kropp som lyder under samma biologiska lagar som alla andra (okej, inte riktigt samma lagar då). Zlatan har varit skadad till och från en handfull gånger den här säsongen. Han har ömma fötter, knän, lår och ljumskar efter tjugo år inom toppfotbollen, det är som det är med den saken.

Matchen då? Ja, Milan åkte till Juventus och vann för första gången på evigheter, ännu mer imponerande är att de gjorde det på knockout.

Milan vann slaget. Vi får hoppas att Ibrahimovic inte är färdig med kriget.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Av: 

Johanna Frändén

Publisert:

LÄS VIDARE

Blågults besked: Skadan stoppar Zlatan från EM

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Serie A

Janne Andersson

Zlatan Ibrahimovic

Dejan Kulusevski

Giorgio Chiellini

Fotboll