Efter krisen i somras är AIK nu plötsligt hela allsvenskans formstarkaste lag.

Och det finns en väldigt tydlig gemensam faktor: Mikael Lustig.

– Vi vägrar att förlora, säger Lustig i Dplay.

AIK var ett krislag med nedflyttningshotet hängade över sig när Mikael Lustig klev in i truppen och sedan dess är frågan om Bartozs Grzelaks viktigaste uppgift att hålla landslagsbacken hel nog att spela.

Han gjorde debut från start mot Malmö där AIK kryssade och efter det har man radat upp fyra raka allsvenska segrar inför kvällens möte mot IFK Norrköping. Ja, med Mikael Lustig på planen så har AIK inte ens släppt in ett mål.

I dag började AIK-backen på bänken med lite struliga baksida lår. Där fick han först se Henok Goitom göra 1–0 för AIK på hörna innan IFK Norrköping blixtvände i början av andra halvlek.

”Kommer in spelare som gör skillnad”

Då klev Mikael Lustig in på planen och ungefär samtidigt började AIK äta sig in i matchen. I den 87:e minuten kom också kvitteringen från Sebastian Larsson som var säker från elva meter efter att Lars Krogh Gerson tagit med hand på en Stefan Silva-nick.

– Det kommer in fräscha spelare som gör skillnad, säger Sebastian Larsson i DPlay.

– Tidigare i år hade vi förlorat den här matchen med 3, 4–1.

Inte ett mål bakåt

Det blev ingen seger men AIK är hela seriens formstarkaste lag de fem senaste omgångarna och Lustig är fortfarande precis den talisman de svartgula hoppats på. Totalt är AIK med Lustig på planen 8–0 på de sex senaste matcherna.

– I dag vill vi vinna vid ställning 2–2, den vinnarmentaliteten har vi byggt den senaste tiden. Vi vägrar att förlora, säger Lustig själv.

Ville ha straff

I tabellen är AIK elva på 31 poäng med en match mindre spelad än de flesta övriga.

För Norrköping blev det sjunde raka matchen på hemmaplan utan seger, trots det är man tvåa i tabellen på samma poäng som Häcken och Elfsborg.