Malmöfansen uppmanar till tyst protest mot polisen

Av: Makoto Asahara

Publicerad:

Tyst på sittplats. Tomt på ståplats.

Det är vad som väntar under de första tio minuterna av Malmö FF–Elfsborg på söndag – som en protest mot polisens aktioner mot allsvenska supportrar.

– Det här är ett första steg så klart. Mest för att visa solidaritet och visa på en tydlig aktion som vi står för tillsammans, säger Thelma Ernst, ordförande i MFF Support.

I ett öppet brev uppmanar Malmö FF:s supportrar till en gemensam aktion inför söndagens allsvenska hemmamöte mot Elfsborg.

Under de första tio minuterna av matchen uppmanas sittplatssupportrarna att vara tysta, samtidigt som ståplatssupportrarna kommer att lysa med sin frånvaro. Alltihopa som en protest mot polisens aktioner mot de allsvenska supportrarna, där det har handlat om bland annat nya visiteringsregler inför säsongen samt flaggförbud.

– Det handlar dels om att vara i solidaritet med andra lag då vi ser den här upptrappningen överallt. Dels i Sundsvall, dels i AIK, det skär igenom hela Sverige. Sedan handlar det också om våra egna rättigheter och intressen att vi i Malmö måste stå upp för det. Då väljer vi att göra detta, säger Thelma Ernst, ordförande i MFF Support.

”Svårare med dialog”

Ernst utesluter inte att protesten enbart sker en gång, men menar på att det är ”ett första steg”.

– Det finns andra typer av reaktioner och lösningar man kan kolla på. Men det blir svårare och svårare med dialog eftersom att det ändå sker inskränkningar på våra rättigheter. Det är därför vi nu väljer att göra en sådan aktion där vi står tysta och visar lite hur det kan se ut om inte supportrarna är där.

Hur kommer protesten att se ut?

– Sittplats sitter tysta. Stadion är tyst och ståplats är tom. Eftersom det (brevet) är underskrivet med MFF-familjen är det inte enbart något MFF Support står bakom. Alla föreningar, alla grupper. En gemensam aktion.

Har ni haft någon dialog med spelarna?

– Vi har förankrat det med MFF så spelarna inte tror att det har med dem att göra.

– Vid sådana här tillfällen så gäller det här något väldigt stort som drabbar alla supportrar och därför tycker vi att det är viktigt att göra en sådan här aktion. Den avvägningen gjorde vi, säger Ernst.

Foto: Andreas Hillergren/TT
Publicerad:

LÄS VIDARE