Svenskdoldis mitt i privatflygshärva

Fifa-toppen Mattias Grafström påstås ha skickat mejl med uppenbar lögn

Publicerad 2020-05-26

Mattias Grafström till vänster tillsammans med Infantino och Donald Trump

Fifa-presidenten Gianni Infantino kan ha brutit mot såväl lagen som Fifas eget regelverk om han, som tyska tidningen Süddeutsche Zeitung uppger, med falska skäl beställde ett privatflyg för hundratusentals kronor.

Den som anklagas för att ha skrivit den påstådda lögnen är svenske stabschefen Mattias Grafström.

Fifas mediachef Hans Hultman bedyrar för Sportbladet att alla flygningar kontrollerats och godkänts av berörda instanser inom Fifa.

I april 2017 var Fifa-presidenten Gianni Infantino på rundtur i Latinamerika. En resa som slutade i Surinam där Infantino och hans tre kollegor var inbokade på en KLM-flygning hem till Genève.

Men flyget blev försenat och Infantino ville då hitta en annan lösning. Han bad därför sin stabschef Mattias Grafström att kontrollera med organisationens kontrollchef Tomaz Vesel om sällskapet hade rätt att hyra ett privatplan.

”För att kunna möta presidentens åtaganden i dag i Surinam och i morgon i Europa ser vi över alla alternativ men det finns ingen annan möjlighet än att chartra ett flygplan”, skrev Grafström till Vesel i ett mejlutbyte som läckt till tyska tidningen Süddeutsche Zeitung.

Var i ett annat land

43 minuter senare gav Vesel sitt godkännande till flygningen, som enligt den tyska tidningen kostade ett sjusiffrigt belopp (omräknat till svenska konor), men lade samtidigt till:

”Var snäll att skyndsamt ge mig exakt information om era redan inbokade åtaganden i regionen och hemma i Europa i morgon”.

Sex dagar senare svarade Grafström med en lista på sju möten Infantino klarade av under dagarna i Surinam och åtagandet dagen efter i Europa som inte kunde vänta:

”De planerade mötena den 12 april i Genève är följande: 14:00 möte med Uefas president i Nyon följt av ytterligare ett möte i Genève.”

En mening som Süddeutsche Zeitung stämplar som “Infantinos lögn”.

Anledningen är enligt tidningen att presidenten omöjligt kan ha träffat Uefa-presidenten Aleksander Ceferin i Nyon den 12 april. Detta då Ceferin det datumet befann sig i Armeniens huvudstad Yerevan där han träffade landets president och besökte ett lokalt destilleri samt en av världens äldsta kyrkor. Allt flitigt dokumenterat av det armenska fotbollsförbundet.

Mattias Grafström.

Bedyrar att inget fel begåtts

Enligt Hans-Joachim Eckert, tidigare huvuddomare i Fifas etiska kommitté, kan Infantino ha begått ett lagbrott genom att ljuga om skälet bakom behovet av privatflygningen.

– Om det visar sig att de specifika mötena aldrig blev av och aldrig kunde ha blivit av så bryter det mot Fifas etiska regelverk. Det vore också upp till de rättsliga instanserna att kontrollera om det dessutom är ett förskingringsbrott mot Fifa, säger Eckert till den tyska tidningen.

Korruptionsexperten Mark Pieth, som i början på 2010-talet var med och utredde ett reformarbete av Fifa, uppmanar också förbundet att inleda en internutredning.

Fifas mediachef Hans Hultman bedyrar att allt gått rätt till men hänvisar alla frågor till organisationens skrivna uttalande.

Där skriver även Fifa att inget fel har begåtts.

“Reguljära flygningar är standardvalet för Fifa-presidenter och privatflyg används bara när omständigheterna kräver det, vilket var fallet den 11 april 2017”.

Fifa bemöter i uttalandet inte i detalj anklagelserna om att Infantino ljög om mötet med Ceferin.

Skriverierna kommer bara dagar efter nyheten att den schweiziske chefsåklagaren Michael Lauber anklagas för att ha haft ett otillåtet samröre med Infantino. Lauber misstänks bland annat för att ha hjälpt Infantino i samband med en tv-rättighetsutredning 2016.

Sportbladet har pratat med Mattias Grafström. Läs hans svar här.

Följ ämnen i artikeln