Andreas Granqvist

Andreas Granqvists fru: ”Du håller på att kollapsa”

Av: 

Erik Karlsson

FOTBOLL

Andreas Granqvist jagar EM-spel.

Men vägen dit tär både på honom själv och familjen. I ett reportage av Offside berättar landslagskaptenen hur nära han var att gå över gränsen.

– ”Du håller på att kollapsa”, sa hon en dag och hon hade rätt, säger han om frun Sofies varning.

För första gången på ett och ett halvt år har Andreas Granqvist tagit på sig landslagskläderna under den här samlingen.

Ett stort steg efter att bara ha gjort 45 minuters träningsmatch hittills i år och endast 55 minuter tävlingsfotboll under hela det allsvenska fjolåret.

I stället har fokus varit på stenhård rehabilitering och sportchefsrollen i HIF. Ett nog så stort ansvar för landslagskaptenen. I ett längre reportage av Offside berättar han bland annat om hur arbetsbördan, pressen och den psykiska påfrestningen med skadan slitit på honom och familjen.

– Hade det inte varit EM i sommar hade jag nog gett upp och fokuserat på sportchefsjobbet. Det liv jag lever nu är inte enkelt. Det tär på mig och det tär på min familj. Bara sportchefsjobbet är mer än heltid, att utöver det träna som en idiot, när man dessutom inte vet om det kommer att räcka, tar på psyket. Hela familjen gör en uppoffring och än en gång är det jag som är ansvarig, säger han.

”Hatar skiten med hela mitt hjärta”

Ljumsken gick sönder första gången i en träningsmatch mot Kalmar 2019. Kanske en konsekvens av ett hektiskt 2018 där han blev landsfadern med hela svenska folket, fick tillökning i familjen och flyttade hem till Helsingborg där han dubbeljobbade som spelare och sportchef.

– Först och främst tror jag att skadan beror på konstgräs. Jag hatar skiten med hela mitt hjärta. Det är en katastrof för svensk elitfotboll, jag menar det verkligen. Man fastnar inte med foten som jag gjorde mot Kalmar om det är naturgräs. Men bortser vi från det är det klart att det spelade in. Efter skadan körde jag på i samma tempo. Jag hade ont, men spelade ändå, och jobbade ännu intensivare med sportchefsjobbet, säger han.

Sofie och Andreas Granqvist.

Till slut kom räkningen.

– Det funkade inte till sist, Sofie märkte att jag inte mådde bra. Jag var för stressad. Frånvarande hemma. Grinig. ”Du håller på att kollapsa”, sa hon en dag och hon hade rätt. Jag var inte långt ifrån att gå in i väggen, säger han.

Nu hoppas Granqvist att våren ska innehålla matchspel med HIF i superettan och sedan EM för landslaget i juni.

– Allt handlar om ljumsken, att den fungerar i riktningsförändringar och tillslag. Det finns en stor oro att jag inte kan hålla i vissa moment i träningen. Kommer jag över den tröskeln känner jag att jag har självförtroendet att jag kan smälta in i det här laget. Får jag vara frisk kan jag konkurrera på lika villkor, sa han på gårdagens pressträff med landslaget.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Andreas Granqvist.
Publisert:

LÄS VIDARE

Granqvist om kritiken: ”Inte han som tar ut laget”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Andreas Granqvist

Herrlandslaget i fotboll

Helsingborgs IF