Mejla

Simon Bank

Bank: Tänker Janne släppa in framtiden nu?

FOTBOLL

GÖTEBORG. Alla vet att den kommer, ingen vet när, men när den ser förmodligen ut precis så här:

Framtiden.

Tänker Janne Andersson släppa in den redan nu?

Sveriges förbundskapten har, med stora mått självdistans, berättat om det där han spontanröt när han var tränare i IFK Norrköping:

– Jag är inte konservativ! Jag vill bara att allt ska vara som det alltid har varit!

Därför tänker jag att han skulle bli glad av att veta en sak om Polens landslagsmålvakt, så här ett par timmar före en avgörande EM-match. Inför VM 2018 publicerades en bok om det polska landslagets hemligheter, i den fanns en Wojciech Szczęsny-anektod hämtad från ett landslagsläger. Polens ultrakonservative (på ett annat sätt då) president Andrzej Duda hälsade på, och bad viskande om en cigarett.

Szczęsny hörde, och klev in.

– Röker ni, herr president? Får man bjuda på en cigg?

Det fick han, de tog sig ett bloss ihop.

Jag kom att tänka på det där när engelska paparazzi fångade Szczęsny på bild ett par timmar före matchen mot Spanien (1–1) senast, med ett cigarettpaket i ena handen och ciggen halvvägs till munnen.

Så har det alltid varit, så är det, så ska det alltid vara.

Så ser framtiden ut

Sveriges fotbollslandslag har väldigt länge varit en plats för långsamma revolutioner, under Andersson och Peter Wettergren har man följt utvecklingen framåt snarare än att dra den med sig. När Kristoffer Olsson hade tagit Steget i Krasnodar gav de honom nycklarna till ett mer konstruktivt mittfältsspel. När det vimlade av offensiva krafter balanserade de om laget i Nations League och såg vad tygen höll för (inte tillräckligt).

Och den 21 juni 2021 sitter vi alltså här och pratar med tre spelare på en presskonferens under EM-lägret: Mattias Svanberg, 22, Alexander Isak, 21, Dejan Kulusevski, 21.

Så ser den alltså ut, framtiden.

– Jag tror att vi alla tre siktar på att vara ännu bättre om fem-tio år, sa Svanberg om den.

– Jag skulle inte säga att jag är proffs. Jag är en ung kille som vill lära mig av livet. Jag vill bara ta det lugnt och fokusera på andningen, sa Kulusevski om meditation.

– När man är i form kan man göra mål med rumpan om det behövs, sa Isak om allt.

Dags för Kulusevski?

Sverige ska möta Polen, all koncentration smalnar av mot den matchen, men det är bara väldigt roligt och rogivande att tänka på att det här må vara EM:s äldsta trupp, men att de också har spelare som bär framtiden som ett stort guldägg i famnen. När hösten kommer har Janne Andersson en handfull superspännande ungtuppar att bygga lag med, det han måste bestämma sig för är när framtiden börjar.

Han gav Alexander Isak förtroende, och fick EM:s hetaste unge anfallare. När är det dags för Dejan Kulusevski?

När jag pratade trupputtagning med förbundskaptenen för ett par månader sedan tog jag upp exemplet Jens Cajuste, 21. Han hade varit så fin i matchen mot Estland, han var precis den sorts spelartyp landslaget behöver för att ta ytterligare ett steg, frågan var bara om han skulle klara att göra samma saker mot, låt säga, Polen i ett EM som han kan göra med Midtjylland eller mot Estland.

– Jag är inte rädd för att satsa på unga spelare, jag har gjort det i mina lag, men man hamnar i ett säkerhetstänk, sa Janne Andersson. Det är jävligt spännande med de här unga spelarna, men det blir lite svajigare så klart.

Det är utbredd fotbollsempiri, Dejan Kulusevski repeterade den när han pratade om Juventus senatorer och deras försvarsspel.

– Man behöver unga, hungriga. Men också experter, sa han.

Det handlar om tillit

Under de här senaste veckorna har många vittnat om hur imponerade de varit av Jens Cajuste, och efter snart sagt varje träningspass har Peter Wettergren sökt upp honom för att ha enskilda samtal.

Han gjorde det i går också, medan Albin Ekdal rehab-tränade och Gustav Svensson vikarierade bredvid Kristoffer Olsson i spelövningarna.

Någonstans handlar allt om tillit, om att ställa det man vet (att Sebastian Larsson aldrig är dålig) mot det man hoppas (att Jens Cajuste kan bidra med fantastiska saker, trots att han kan vara naiv när han spelar felvänd).

Jag vill gärna se Viktor Claesson från start mot Polen, jag vill se mer av Robin Quaison. Men Janne Andersson har sett ett stabilt, om än stundtals passivt, lag som vägrar släppa in mål i EM. Han har sett experter som fungerar tillsammans. Och han har möjlighet att rotera in Quaison, att låta en covid-rehabiliterad Kulusevski göra avtryck mot Polen, att ge Jens Cajuste speltid – att ta små, små steg mot framtiden.

Han kommer inte att göra revolution i det här mästerskapet heller. Varför skulle han?

Sverige-Polen: Alexander Isak och Quaison på topp på sista träningen
Jens Cajuste och Janne Andersson

Allt om fotbolls-EM 2021 – följ matcherna live

Senaste nyheterna Spelschema Tabeller TV-tider Alla trupper & spelare

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Av: 

Simon Bank

Publisert:

LÄS VIDARE

Emil Forsberg gav Sverige drömstart mot Polen

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

EM i fotboll 2021

Fotboll

Fotbolls-EM

Herrlandslaget i fotboll

Jens Cajuste

Janne Andersson