Lång resa kvar för Janogy

Landslagsspelaren kämpar med sömnen: ”Fortfarande inte bra”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Madelen Janogys omstart i Piteå har varit lyckad – med mål i de två senaste matcherna.

Men vid sidan av planen kämpar hon fortfarande med sin psykiska ohälsa och sömnproblem.

– Det är en lång resa kvar. För mig handlar det om att ta dag för dag, säger Janogy.

Madelen Janogy, 24, har hunnit spela fem matcher i sin nygamla klubb Piteå, som hon vann SM-guld med 2018.

Än så länge har det inte blivit någon 90-minutare, men väl två mål på de två senaste matcherna. Senast var hon helt avgörande med en assist och ett mål i lagets första seger, 2–0 mot Uppsala, på en månad.

Janogy är väldigt nöjd över att ha återvänt till Piteå där hon landat mjukt runt sina bästa vänner.

– Det känns verkligen rätt. Jag känner till alla; spelare, ledare och allt runtomkring. Det har inte varit lätt även fast det är mycket som inte varit nytt. Men det här var väldigt bra för mig och blev inte ett så stort steg.

I en känslosam intervju med Expressen i våras valde hon att berätta om sin psykiska ohälsa och de svåra sömnproblem som satte punkt för den korta utlandssejouren i tyska storklubben Wolfsburg. En tuff och jobbig intervju att göra just då men som känns värdefull nu.

Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Piteås Julia Karlenäs och Madelen Janogy firar SM-guldet 2018.

”Hjälpt mig otroligt mycket”

– Det har blivit så mycket enklare av att jag berättade, då kunde man på något sätt släppa det. Jag behövde inte dölja det, utan det var alla korten på bordet. Det var en lättnad framför allt när man fick sånt otroligt stöd. På något sätt var det reaktionerna som man var lite orolig för men jag fick verkligen sånt fint stöd av alla, det har verkligen hjälpt mig så otroligt mycket.

Janogy, som var med och tog VM-brons med Sverige förra sommaren, vill gärna vara en förebild genom öppenheten kring sitt mående.

– Det är väldigt många som hört av sig och delat med sig av deras problem och vad de gått igenom. Jag vet att jag tänkte när det kom ut att det är så många som har de problemen, men det blir fortfarande en sån grej... Kan jag hjälpa någon vill jag gärna göra det.

Oron att hon skulle må sämre genom flytten till Tyskland fanns i bakhuvudet vid klubbytet, men drömmen om spel i en storklubb var större.

– Jag ville inte att det skulle vara anledningen till att jag inte ska få spela där. Det är något man vill uppnå, ett steg i karriären. Jag tänkte att jag ska klara det men det blev för tufft. Tuffare än jag tänkte mig tyvärr.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Att sova funkar inte”

Att hon mådde allt sämre tror hon är en kombination av flera saker med sömnbesvären som helt centrala. De tidiga träningarna hon var tvungen att ta sig upp till tillsammans med vetskapen om att hon inte kunde sova blev en stress som bara ökade.

– Att inte sova funkar liksom inte, speciellt inte om du har dubbla fotbollspass två gånger i veckan. Jag kunde inte fokusera på fotbollen utan det blev mer att jag fick fokusera på någon träning. Om jag klarar den här träningen så är jag nöjd. Jag kunde inte ge fotbollen en ärlig chans riktigt. Sedan är det högre nivå och det krävs mer av dig. Jag visste att det skulle bli tuffare men hade kanske inte räknat med att det skulle bli riktigt så som det blev.

Hur sover du nu i Piteå?

– Fortfarande inte bra. Inte så som jag vill att det ska vara. Det är bättre, men ganska olika liksom. Men jag har hjälp och känner verkligen att jag tar steg. Det är en lång resa kvar men jag har kommit en bra bit på vägen.

Drömmen om proffsspel utanför Sveriges gränser lever kvar, men fokus i dag är här och nu.

– Jag vill det fortfarande men kanske inte nu. Nu måste jag ta tag i de här problemen och vara i nuet. Men absolut att jag vill utvecklas och testa mina vingar igen i framtiden. Jag vill uppnå saker i min karriär och har mål och ambitioner.

Piteå pressat lag i serien

Till Piteå, som hon var en av huvudkaraktärerna i vid SM-guldet 2018, kom hon i ett tufft läge för klubben. Istället för topplaceringar kämpar klubben för sin existens i damallsvenskan, nu tre poäng från nedflyttningsstrecket.

– Det var tufft såklart. För oss har det handlat om att acceptera läget och alla känslor, att självförtroendet inte är på topp. Jag hade inte spelat på länge så för mig handlade det bara om att komma in i allt och försöka bidra med så mycket jag kan och ha kul. Det tycker jag har funkat jättebra.

Efter lagets avslutande vinst inför landslagsuppehållet har laget slipat på detaljer och spunnit vidare på den goda känslan menar hon.

– Stämningen i laget har ändå varit väldigt bra. Vi har pratat väldigt öppet om situationen. Det har inte handlat om att vi har varit dåliga på något sätt. Mer att vi haft lite för dåligt självförtroende i de avgörande situationerna och i eget straffområdet. Det är något vi har haft tid att jobba med nu.

Piteå möter Kopparbergs/Göteborg borta på söndag klockan 14.00.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Alla matcher i damallsvenskan sänds på Sportbladet Play.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.