Asllani tillbaka efter hjärnskakningen – som målskytt

Av: Fredrik Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Kosovare Asllani (höger) målskytt efter hjärnskakningen.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Kosovare Asllani (höger) målskytt efter hjärnskakningen.

FOTBOLL

Kosovare Asllani var tillbaka som målskytt i Sveriges 3-0-seger.

Moståndet? Det stod Malta, 85:a på världsrankingen, för.

– Det finns alltid saker att lära sig, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Peter Gerhardsson mönstrade en helt ny startelva jämfört med 6-1-segern mot Österrike i fredags när Sverige ställdes mot Malta under tisdagen.

Kosvare Asllani, som stod över matchen mot Österrike med anledning av den brutna näsa och hjärnskakning hon ådrog sig nyligen, gav Blågult ledningen efter 19 minuters spel med en läcker styrning på Julia Roddars skott (passning?!).

– Alltid skönt att få göra mål, det blev lite av en hockeystyrning, säger Asllani till SVT.

Kvarten in på den andra halvleken utökade Sverige till 2–0. Olivia Schough slog hörnan som touchades av en maltesisk spelare innan den passerade mållinjen.

Ytterligare debutant

Mot Österrike senast gjorde Johanna Rytting Kaneryd och Josefine Rybrink sina A-landslagsdebuter. Mot Malta fick vi se ytterligare en debutant när Eskilstuna Uniteds Amanda Nildén blev inbytt kort efter 2–0-målet.

Med kvarten kvar att spela ville Sverige ha straff, då Lina Hurtig knockades av den maltesiska målvakten.

– Det är en solklar straff, även om hon är först på den är det ett överfall bakifrån, säger SVT:s expert Markus Johannesson.

Hurtig klarade sig dock oskadd, men någon straff fick Blågult inte – det fick Sverige dock några minuter därefter. Fram klev Nathalie Björn och gjorde 3-0, vilket också blev slutresultatet.

Förbundskapten Gerhardsson fick efter matchen frågor om han ser ”något problem” i att möta ett lag som Malta – som är 85:a på Fifas världsranking.

– Det är en ickefråga för mig. Det finns nationer som inte ens kan spela träningsmatcher  under den här perioden, Norge och Danmark till exempel. Vi är jätteglada att få till de här matcherna. Till nästa fönster hoppas vi snart kunna presentera vilka vi ska möta. Vi hoppas så klart att ha motstånd som matchar det vi ska i OS framöver, säger han.

”Det var obefintligt”

Vad är poängen i att möta ett lag som Malta?

– När det gäller erfarenhet så är det ett VM-kval i höst och då kan vi ha den här typen av motstånd, då har vi mött Malta som vi kan ta lärdom av och visa klipp på matchsekvenser som vi måste jobba med. Det finns alltid saker, det är upp till dig själv hur nyfiken du är, att lära sig. I dag kan man konstatera att vi inte fick så mycket att fundera över på vår egen planhalva, det var obefintligt, men det fanns andra delar vi kan titta på. Nu blev det ett moment som blev väldigt mycket i speluppbyggnad på offensiv planhalva, det kan vi ta med oss.

Matchen mot Malta var Sveriges sista på lägret. Ytterligare två samlingar väntar innan OS i Tokyo.

Laddar Matchöversikt
Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.