”Fansen kan vänta sig en hel del mål”

Av: Göran Bolin

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Åtta A-landskamper och åtta år ute i Europa skojar man inte bort.

Klart att Dusan Djuric, 31, är det hetaste nyförvärvet i superettan denna säsong.

Träffa honom här, mittfältsartisten som ska förverkliga Dalkurds drömmar om allsvenskan.

Jag rankar dig som superettans bästa nyförvärv. Synpunkter på det?

– Nej, det har jag väl inte. Jag har inte jättebra koll på vad de andra lagen har värvat, men jag tror inte att du är ute och cyklar.

Kravet på dig är att du ska vara seriens bäste spelare. Håller du med?

– Ja, det gör jag. Det är det kravet jag har på mig själv. Det är inget att hymla om.

Hur mår du, förresten?

– Jo tack, jag mår bra. Jag kom in lite sent i laget och har väl lite kvar innan jag är i form. Dessutom åkte jag på en liten skada i förra veckan, men den känner jag inte av nu. Så, ja, jag mår bra.

Premiär mot Assyriska borta på söndag. Spelar du?

– Ja, det är min ambition. Knappast från start, men jag tror och hoppas på ett inhopp i alla fall. Jag är nog inte redo för 90 minuter än.

Många höjde på ögonbrynen när du valde superettan och nykomlingen Dalkurd. Varför blev det Dalkurd?

– Det är ganska enkelt. De ville ha mig jättemycket. Och sen, när de förklarade hur de ville spela, var det inget snack. De gillar att ha mycket boll och vill spela offensivt, vilket passar mig perfekt.

”Bestämde mig direkt”

Pengarna?

– Saknade faktiskt betydelse i sammanhanget. Det var mer Dalkurds projekt som tilltalade mig. Sen är det bara Malmö FF som kan betala ut höga löner i Sverige. De andra klubbarna ligger på ungefär samma nivå.

Hade du fler anbud att ta ställning till?

– Nja, det var någon klubb till där, men det gick så jäkla snabbt med Dalkurd att jag inte brydde mig så mycket. När Dalkurd kom och presenterade sitt förslag bestämde jag mig direkt.

Vad tyckte de i moderklubben Halmstad när du valde bort dem och gick till en seriekonkurrent?

– Jag vet faktiskt inte. De blev kanske inte så glada, men det är så det är i fotbollen i dag. Det är stor rörlighet och spelare går mellan olika klubbar. Det är inte så mycket att säga om, egentligen.

Inga hot?

– Nej, nej. Det är klart att det fanns de i Halmstad som blev besvikna, och det kan jag förstå, men några hot har jag inte fått.

Inga hard feelings mellan dig och HBK?

– Nej, det tror jag inte. Det hoppas jag att det inte är.

Fansen kan förvänta sig mål

Kommer du att jubla om du gör mål mot HBK på Örjans Vall?

– Nej, absolut inte, aldrig i livet. Min respekt för HBK är alldeles för stor för att jag skulle göra det.

Hur bra är du nu jämfört med för fem, sex år sen då du var stjärna i FC Zürich och landslagsaktuell?

– Jag tycker att jag är lika bra. Jag är inte lastgammal utan känner att jag har mer att ge. Jag har haft en del skador de senaste säsongerna, men nu känns kroppen bra och kan jag bara få upp konditionen lite till ska det kunna bli riktigt bra.

Jag kommer ihåg dig som en offensiv mittfältare med fin teknik och speluppfattning och ett bra passningsspel. Har du förändrats något som spelare under dina åtta år i Schweiz och Frankrike?

– Nej, det tycker jag inte. Den där beskrivningen av mig som spelare stämmer bra och det är sådan jag är fortfarande. Jag är nog lite starkare fysiskt och har nog blivit lite mer taktisk. Det är grejer som kommer med erfarenheten man får.

Har du samma inställning och attityd till spelet i dag, eller spelar du mer för att det är roligt?

– Jag har alltid spelat för att det är roligt. När det kommer till hungern, motivationen, är den densamma som när jag var yngre, det är ingen skillnad.

Vad kan Dalkurdsupportrarna, som är många och ganska högljudda, förvänta sig av Dusan Djuric kommande säsong?

– Oj…de kan förvänta sig en spelare som hjälper laget och som gör sina medspelare bättre. Sen kan de förvänta sig en hel del mål och assister.

”Ledarna är suveräna”

Har du något eget mål när det kommer till antalet poäng?

– Nej, det har jag inte. Tio mål och tio assister? Sju mål och 13 assister? Ja, någonstans där, det låter väl rimligt. Nu har jag aldrig varit någon stor målskytt, men några hoppas jag att det ska bli.

Många tippar Dalkurd högt i tabellen, att ni ska kunna utmana om en topp tre-placering. Vad tror du själv?

– Vi har väldigt många duktiga spelare, så därför är det inte så förvånande att folk tror att vi kan bli ett topplag. Samtidigt ska vi vara ödmjuka. Vi har många unga spelare i laget och många av dem har inte spelat i superettan tidigare. Men det är klart att jag tror på oss även om jag är medveten om att det kommer att bli tufft vissa perioder.

Hur har det gått att acklimatisera sig i Borlänge och att komma in i laget?

– Det har gått fantastiskt bra, faktiskt. Det var mycket enklare att komma in i laget än vad jag trodde. Spelarna är glada och skojar mycket och ledarna kring laget är helt suveräna. Det enda som är lite trist är att jag inte har hittat något eget boende ännu. Jag bor fortfarande på hotell och det börjar bli lite tråkigt nu om jag ska vara ärlig.

Hur stort skulle det vara för dig att spela upp Dalkurd i allsvenskan?

– Det har jag inte tänkt på. Men jag vet ju vad man vill i ledningen och bland supportrarna, så det är klart att det hade varit hur stort som helst om man fick vara med om att spela upp klubben i allsvenskan. Men vi ska inte sväva i väg för mycket. Vi är nykomlingar i superettan och gör bäst i att ta steg för steg. Nu i början är det en match i taget som gäller.

En sista fråga. Vem skulle du själv ranka som seriens bästa nyförvärv?

– Som sagt, jag har inte jättekoll på de andra lagen i serien, så därför säger jag Rawez Lawan i vårt lag. Han tog SM-guld med Norrköping i fjol och har visat här på försäsongen att han är en duktig spelare. Ja, det kan nog bli jag och han på centralt mittfält. Det låter inte så dumt, va?

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.