Klara för EM – får noll kronor

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

GÖTEBORG. Herrlandslagets EM-biljett är värd knappt 100 miljoner kronor.

Motsvarande summa för damlandslaget vid avancemang till EM 2022 är noll kronor.

– Jag har sagt det länge att Fifa och Uefa måste steppa upp, säger Kosovare Asllani.

Damlandslag i fotboll och pengar har varit en historisk stötesten. Jämställdheten tar kliv inom fotbollen, men ekonomiskt går det långsamt.

Den ekonomiska förklaringen bygger på att pengarna som kommer in kring herrfotbollen är så oändligt mycket större.

När Sverige kvalade in till EM i fotboll för herrar, som skulle avgjorts i somras, men blev uppskjutet av pandemitillståndet, innebar det i sig en intäkt för Svenska fotbollförbundet på knappt 100 miljoner kronor.

Under mästerskapet finns mer att hämta. En kvartsfinal skulle exempelvis innebära ytterligare över 30 miljoner kronor.

När det svenska damlandslaget under tisdag kväll i Göteborg avgjorde EM-kvalgruppen med 2–0 mot Island och bokade EM-festen sommaren 2022 var det en betydelsefull aktion för svensk fotboll.

”Viktigt för vårt varumärke”

Värdet finns på många sett, men inte i rena kronor ännu.

– Själva avancemanget till mästerskapet ger i dagsläget tyvärr inga intäkter till SvFF utan det är när vi deltar i mästerskap vi får en så kallad ersättning. Men ett avancemang innebär ju att vi deltar, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet.

Fifa hade till VM 2019 mer än dubblat prispengarna på damsidan och Sverige fick över 20 miljoner kronor för sin bronsplats. Hur stora prispengar som blir i EM återstår att se.

– Tidigare mästerskap har vi fått besked ungefär ett halvår före turneringen börjar om hur samtliga mästerskapsersättningar ser ut så vi får vänta på detta. Givetvis med reservation för hur situationen ser ut i världen kopplat till coronaviruset som ju på olika sätt kan påverka, kommenterar Sjöstrand.

Kosovare Asllani är en av de spelare som poängterat vikten av tydligare ekonomiska insatser från Fifa och Uefa.

– Det måste det bli. Det är det vi strävar efter hela tiden. Förbundet kan bara göra sitt och visa vad Sverige står och att man själv vill satsa. Men sen handlar det om att Fifa och Uefa satsar ännu mer och går i bräschen vilket de inte gör nu och spelarna får lida, säger hon.

Vad innebär det för svensk fotboll att Sverige går till EM?

– Det betyder jättemycket att vi kvalificerar oss till EM. Vi är en av de nationer som kvalificerat sig för allra flest slutspel, så för damfotbollens fortsatta utveckling i Sverige är det givetvis jätteviktigt, säger Håkan Sjöstrand och fortsätter:
– Det är givetvis viktigt att vi följer upp VM-framgången från förra året med ytterligare mästerskap. Med den uppmärksamhet som följer mästerskapen, och det stora intresse som finns kring de tillfällena, är det givetvis oerhört viktigt att vi tar oss dit och finns med i de sammanhangen. Det är också viktigt för vårt varumärke att i den allt tuffare konkurrensen få ett kvitto på att vi gör saker bra inom svensk fotboll.

För spelarnas del väntar ingen fin kvalbonus. Spelarna har däremot i sina individuella avtal matchpremier av SvFF.

EM i England spelas 2022.

Olivia Schough gjorde ett drömmål mot Island.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Olivia Schough gjorde ett drömmål mot Island.
Laddar Matchöversikt
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.