Mejla

Frida Fagerlund

Fagerlund: Lindelöf borde göra det oftare

Publicerad:
Uppdaterad:
Victor Lindelöf.
Foto: Pool / Getty Images Europe
Victor Lindelöf.

FOTBOLL

Lilla Granada stod i rampljuset, unge Anthony Elanga satt på Manchester Uniteds bänk.

Det var ett betydelsefullt Europa League-möte på många sätt och det krävdes faktiskt en svensk högerfot för att få fart på tillställningen.

En smärre avstängningskris innebär att Victor Lindelöf måste visa vägen även i returen.

Denna monumentala kväll inleddes med att en naken man tog sig in på Estadio Nuevo Los Cármenes och rullade ett varv i gräset. Ett vanligt år hade knappt någon höjt ett ögonbryn men att lyckas planstorma trots tomma läktare får ses som en imponerande bedrift (och lite meningslöst..?).

Däremot var det förståeligt att känslorna kokade över i Andalusien. Det är en sjuhelsikes resa Diego Martínez har tagit Granada på. När alla trodde att de skulle få det tufft tog laget klivet upp i den högsta serien. När alla trodde att de skulle åka ur nådde gänget Europa. Att Rui Silva, Antonio Puertas, Angel Montoro med flera lyckades slå ut Napoli på vägen fram till kvällens kvartsfinal var historiskt i sig. I den italienska klubben finns spelare som kostar lika mycket som hela Granadas budget.

Som natt och dag

Det är inte som att Manchester United saknar individer med höga prislappar och feta lönekuvert (även om 18-årige svensken Anthony Elanga har en bit kvar till det riktigt stora kontraktet). Dessa båda klubbar är som natt och dag och gästernas favoritskap var förstås överhängande. Startelvan skvallrade om att Premier League-klubben hoppades på ett sansat och kliniskt dubbelmöte som gärna fick avgöras redan under torsdagskvällen. Målvakten Silva kom oerhört nära att lämna siffrorna något så när utjämnade inför returen på Old Trafford men Bruno Fernandes blev – som så många gånger förr – den som hamrade i en sista förödande spik.

Aaron Wan-Bissakas bristande offensiva kvaliteter maskerades med hjälp av Daniel James. Ofta bildade den förstnämnda en trebackslinje med Victor Lindelöf och Harry Maguire och överlät uppdraget att exploatera kanterna åt James och Luke Shaw. Granada packade ihop sig, ställde sig lågt och inväntade anfallen. En försvarstaktik som Man United vanligtvis ogillar, eller i alla fall kan ha problem att bryta ned.

Lindelöf borde göra det oftare

Som väntat blev det låga tempot som präglade matchen inledningsvis ett bekymmer. Bortaspelarna försökte få igång rytmen och Maguire gav sig ut på mönsterbrytande soloräder. ”Låt Lindelöf testa i stället”, tänkte man till slut och precis då hann inte ens kamerorna med när svensken drog i väg en passning i djupled som påminde mycket om den borta mot Sheffield United i december. Liksom då smög Marcus Rashford emellan backarna och sög skickligt in bollen innan 1–0 var ett faktum. I Uniteds tungt övervakade mittlås är Lindelöf utan tvekan den med bekvämast fötter – ett vapen som borde nyttjas oftare.

Det var det bästa som kunde hända för den objektive åskådaren. Nu tvingades Granada kasta en matchplan i papperskorgen och klev betydligt högre, med lovande resultat. David de Gea – ena halvan av Solskjaers ”nummer ett” på målvaktspositionen, hur obegripligt det än låter – fingrade på bollen under ett par tillfällen mot slutet av den första halvleken. Anfallaren Roberto Soldado dök bland annat upp i ett bra läge i utkanten av straffområdet men 35-åringens avslut träffade utsidan av målet.

Tvingas kasta om

Solskjaer gör sällan några dramatiska förändringar i Uniteds startelva (fråga bara Donny van de Beek) och när det väl händer bemöts det många gånger av oförståelse. Som exempelvis i returmötet med Real Sociedad som Bruno Fernandes spelade trots att jobbet i stort sett redan var gjort. Eller FA-cupförlusten mot Leicester som Fernandes bara blandade sig i då en dryg halvtimme återstod trots starkt motstånd.

Efter paus passade tränaren på plocka av Shaw (för övrigt avstängd i returen ihop med Scott McTominey och Maguire) för den naturliga ersättaren Alex Telles. En stund därefter gavs även Rashford välbehövlig vila och bytte med Edinson Cavani. Det är svårt att säga att Manchester United lyfte till högre höjder men de kontrollerade matchen någorlunda. När Fernandes – med en hel del tur – drog in en minst sagt givmild straff i den 90:e minuten kändes det som att ridån gick ned för ett väl kämpande Granada.

Det vore skrällarnas skräll om Martínez mannar åkte till Old Trafford och lyckades vända 0–2 till avancemang. Haken? Att Solskjaer i och med de tre ovan nämnda avstängningarna för en gångs skull tvingas tänka om. Eric Bailly drabbades nyligen av corona vilket öppnar för Axel Tuanzebe bredvid Lindelöf. Fred lär ersätta McTominey och parkera sig bredvid Paul Pogba. Men när lilla Granada står för motståndet är ursäkterna vid ett eventuellt misslyckande givetvis väldigt, väldigt få.

Laddar Matchöversikt
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN