Billborn: ”Vet först timmarna innan matchstart”

Publicerad:
Stefan Billborn.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Stefan Billborn.

FOTBOLL

Covid härjar i Hammarbys trupp.

Stefan Billborn tror att Bajen kan få ihop ett starkt lag – men läget är mycket ovisst.

– Jag vet nog inte exakt vilka spelare vi har att tillgå förrän timmarna innan matchstart, säger tränaren.

En sak vet vi: cupkvarten mot Trelleborg kommer spelas 13.00 på lördag.

Ingen vet däremot vilket lag som Hammarby kommer kunna ställa upp med. Klubben är av förståeliga skäl hemlighetsfulla kring vilka och hur många som smittats av covid. Dels av hänsyn till spelarna, dels av rent sportsliga skäl.

Klart är i alla fall att det rör sig om ett större antal spelare som konstaterats smittade och därmed missar matchen. Tränaren Stefan Billborn är förstås bekymrad över situationen, men ser det också som en positiv utmaning.

– Det gäller att fokusera på spelarna som vi har att tillgå. Vilka som är friska för dagen. Det gäller att de spelarna känner förtroende. Och jag är övertygad om att vi kommer ha ett lag som kan göra jobbet, säger Billborn och fortsätter:

– Det är en chans för andra spelare att kliva fram och göra något bra. Vi kan liksom inte gå runt och oja oss över det här, för att några inte kan vara med. Jag tror att vi kommer kunna göra en jättebra prestation med materialet vi har.

”En hel del folk borta”

När vet du vilka spelare du kan spela med?

– Jag vet nog inte exakt vilka spelare vi har att tillgå förrän timmarna innan matchstart. Men jag hoppas att samma spelare som var med på träningen i dag kan spela i helgen. Men vi vet inte än.

Och ni var ändå rätt många på träningen?

– Vi hade en hel del folk borta. Så kan jag säga. Läget kommer nog inte bli bättre än vad det är nu, men inte heller sämre, säger Billborn som är nöjd med att Hammarby ändå har en relativt bred trupp.

– Vi har haft tur angående covid tidigare. Våren 2020 var några sjuka. I december hade vi ett par fall. Men vi får köpa läget och koncentrera sig på de som faktiskt kommer kunna spela. Man kan påverka sin egen prestation, inte väder, vind eller sjukdom. Vi ställer upp med det bästa vi har.

”Det stärker oss enormt”

Vad gäller ledarstaben har ingen smittats.

– Där är det friskt. Alla runt laget mår bra.

Billborn och spelarna tar förstås med sig mycket positivt från cupsegern mot AIK i helgen.

– Spelarna mår såklart jättebra av en derbyvinst. Vi hade delar i spelet som låg långt framför än vad jag trodde att det skulle göra vid det här laget. Det mesta var bra bortsett från början av andra halvlek där vi vägrar slå bollen långt och får ett tryck på oss. Då sätter vi varandra i dåliga lägen. Dessutom släpper vi in ett mål (till 1–1) som är horribelt. Men att gå från ett derby – där vi får en utvisning och en straff emot oss – och ändå vinna stärker oss något enormt.

– Vi hade ju många tillfällen förra året där vi åkte på utvisningar och straffar. Ofta kämpade vi heroiskt men förlorade eller kryssade. Därför var det viktigt rent mental att vi just vann mot AIK och inte bara kryssade.

Hyllar doldisen: ”Otrolig”

Många spelare imponerade, bland andra Akinkunmi Amoo, Abbe Khalili och Jon Gudni Fjoluson. Men Billborn vill framför allt hylla lagets hjälpgumma Mads Fenger. Dansken kan spela högerback, mittback och innermittfältare och mot AIK fick han återigen rycka in på mittfältet.

– Han är ju så komplett. Trots att han i grunden är innerback är han den som är bäst på att orientera sig på planen. Han kan spela med ryggen mot anfallsriktningen trots att han aldrig hamnar i den situationen som mittback. Mads har en otrolig passningsfot, är trygg med bollen och klarar av både det långa och korta spelet. Han var nog vår bästa spelare och dessutom felfri när han gick ner som mittback sen. Vilket lugn han har!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.