Brasiliens VM–fiasko – utslaget efter straffrysare i kvartsfinalen

Stora favoriter på förhand – men Brasilien höll inte för trycket.

Det blev uttåg i kvartsfinalen mot Kroatien efter straffdrama.

– Ett nationellt trauma, säger SVT-kommentatorn Pelle Bäckman.

De stora chanserna uteblev under ordinarie spel och avgörandet kom att bli dramatiskt. Brasiliens insats var inledningsvis tam och Kroatien hade god kontroll.

Matchen gick sedan till förlängning och efter 1–1 där avgjordes allt på straffar. Kroatien höll nerverna i styr, vann straffläggningen och kunde vråla ut sin glädje över avancemanget till semifinal.

– Det är otroligt. Vår karaktär och kämparanda… de ledde med 1–0 och alla trodde vi var döda. Vi hade inget att förlora och gick för det, säger Luka Modric till SVT.

– På straffarna var vi mentalt starka. Vi är i semifinal, vilket är helt otroligt.

Marquinhos blev en av syndabockarna när han missade Brasiliens fjärde och sista straff. Dessförinnan hade den kroatiske målvakten Dominik Livakovic, som imponerat tidigare i matchen, räddat Rodrygos elvametersspark. Straffläggningen slutade 4–2. De brasilianska spelarna var i tårar efteråt och besvikelsen monumental.

Neymar i tårar efter uttåget ur VM.

Argentina-Kroatien: Allt om semifinalen i fotbolls-VM

Dramatisk förlängning

Det var svängigt under förlängningen. Neymar kombinerade sig in i straffområdet för att sedan dunka in 1–0 i 106:e minuten. Fullträffen, som var förgäves, innebär att han tangerar Pelés målrekord i den brasilianska tröjan. Bägge står nu noterade för 77 mål.

Kroatiens kvittering kom sedan i den 117:e minuten. Inhopparen Bruno Petkovic fick ett inlägg efter en kontring och placerade, via ett brasilianskt ben, in 1–1.

– Ska man åka på en omställning i det här läget om man är Brasilien? Slarvigt, säger SVT-experten Daniel Nannskog.

Brasiliens insats kritiserades efter första halvlek.

– Lojt, nonchalant, trött och slarvigt, sade SVT-experten Jonas Eriksson bland annat.

Brassarna målades upp som en av de stora favoriterna till att ta hem VM-guldet. De åkte även ut i kvartsfinal i VM 2018. Kroaterna tog sig till final vid samma mästerskap.

För Kroatien väntar vinnaren mellan Nederländerna och Argentina.