van den Hurk räddade HIF från bottenrekord

Uppdaterad 2022-07-04 | Publicerad 2022-07-02

Helsingborg var på väg mot bottenrekord.

Då räddade Anthony van den Hurk HIF med en 1–1-kvittering via straff i slutminuterna hemma mot Kalmar FF.

– Det är en halv seger för oss, säger anfallaren.

Helsingborgs IF kom med fart, fläkt och aggressivitet i jakten på en nödvändig seger i jumboposition i allsvenskan – och hemmalaget skapade chanser.

Taha Ali drog bollen i ribban, comebackande Wilhelm Loeper hade ett bra läge men då räddade Kalmarmålvakten Ricardo Friedrich.

PLUS: Allsvenskan inifrån: Degerfors jagar MFF:s anfallare

– Sådan lägen måste man göra mål på, sa Loeper självkritiskt till Discovery i pausintervjun.

Då hade i stället Kalmar FF visat prov på sin effektivitet (och HIF på sämre försvarsspel).

Tredje nickmålet

Målkungen Lars Sätra slog till igen och knoppade in sitt tredje nickmål för säsongen i 37:e minuten efter en hörna från Simon Skrabb.

Den norske mittbacken är främste målskytt i Kalmar FF och skickade redan inför avspark en gliring till sina forwards-medspelare:

– Det är alltid roligt att göra mål. Men anfallarna måste kanske börja göra lite mål…sa Sätra till Discovery.

Helsingborg hade mer av spel och boll i den andra halvleken och försökte frenetiskt i jakten på kvittering men utan att skapa de riktigt, riktigt heta chanserna.

Den krampaktiga utdelningen dröjde till slutminuterna. Kalmars Axel Lindahl kopplade ett lätt livtag om inhopparen Amin Al Hamawi som gick omkull och Bojan Pandzic dömde straff för HIF.

– En soft penalty, tycker Kalmartränaren Henrik Rydström.

Sen poängräddare

Anthony van den Hurk klev fram och placerade säkert in 1–1 och räddade Helsingborg från den sjätte raka förlusten som hade inneburit tangerat bottenrekord i raka allsvenska nederlag för HIF.

– Pulsen var ganska hög när jag klev fram för att skjuta, säger HIF-anfallaren till Discovery efter slutsignalen. Men det är i de momenten man måste visa vad man går för. Det här målet lyfter även mig.

– Vi visade karaktär och kunde få med oss en poäng. Det är en halv seger för oss med tanke på vårt läge. Men vi har lång väg att gå fortfarande, säger van den Hurk.

Poängen till trots, HIF är fortfarande jumbo i allsvenskan, en respektive tre poäng efter Degerfors och Sundsvall och med fler matcher spelade.