Mejla

Patrik Brenning

Ingen har råd att vinna kampen om Neymar

Brenning: Finns bara en vinnare inför ligastarten i Spanien

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Barcelona sparkar på fredagen igång den spanska ligasäsongen men klubbens och hela ligans fokus är fortfarande på försäsongens El Clásico.

Kampen om Neymar.

Fajten ingen har råd att förlora – men båda skulle må ännu sämre av att vinna.

Barcelona har under sommaren förstärkt sitt anfall med Antoine Griezmann och kan när skadade Leo Messi är tillbaka ställa upp en anfallstrio med världens tredje, femte och 13:e bästa i Ballon d'Or-rankingen från i vintras. Real Madrid har värvat åttan på den listan Eden Hazard, ett koppel bänkspelare för mångmiljonbelopp och jagat frenetiskt efter Manchester Uniteds Paul Pogba.

Inget i den spanska silly season-cirkusen handlade egentligen om Neymar tills brassen själv kastade ut sig själv på marknaden i mitten av sommaren. Ingen av klubbarna hade planerat för honom, Real Madrids tränare vill inte ha honom och Barcelona behöver honom inte. Trots det är kampen om 27-åringen en kamp ingen av dem nu verkar anses sig ha råd att förlora.

Varit borta i 270 dagar

Real Madrid påstås överväga att skicka världens bäste spelare förra året Luka Modric till Paris för att få Neymar. Barça erbjuder i sin tur flopparna Philippe Coutinho och Ousmane Dembélé men även enormt underskattade Ivan Rakitic. Detta samtidigt som båda klubbarna anstränger sin ekonomi till det yttersta för att möta kontantkravet PSG dessutom ställt (allt i en tid när de spanska jättarna båda står inför omfattande arenaprojekt).

För Neymar. Men för vadå?

Brassen överglänstes förra säsongen av Kylian Mbappé och har förlorat sin självklara plats som PSG:s stjärna. Detta efter ett par år som borde väcka allvarliga tvivel om 27-åringen ens kommer kunna spela fotboll på sin gamla nivå igen.

Sedan februari 2018 har Neymar varit borta från fotbollen i 270 dagar. De längsta viloperioderna har berott på det ben i ena tån som 27-åringen nu brutit vid två tillfällen.

Enligt Le Parisien tvivlar PSG:s medicinska ledning fortfarande på att skadan är ordentligt läkt och har varnat klubbledningen för att en ny smäll på foten kan innebära ytterligare flera månaders vila. Barcelona påstås i sin tur misstänka att den påstådda fotskada som nu hållit anfallaren borta sedan förlägret till Copa Americá i juni egentligen är en efterhandskonstruktion och att det i själva verket är tån som spökar igen.

Le Parisien skriver att skadeproblemen till och med kan vara själva anledningen till att Neymar är så desperat att lämna den fysiska franska ligan för spel i den mer teknikfokuserade spanska.

En vinnare i kampen

Trots alla dessa farhågor och det bristande behovet av brassen springer Real och framförallt Barcelona nu runt på sina kontor och spränger spargrisar i hopp om att skramla ihop nog med mynt för att ha råd med PSG:s monsterkrav på övergångssumma och Neymars minst lika ansträngande löneanspråk. Gareth Bale borde verkligen undra vad det är som pågår.

Den enda vettiga motiveringen jag kan hitta till Reals intresse för Neymar är att de vill säkerställa att Barcelona köper brassen. Gärna så dyrt som möjligt.

För anledningen till att Barcelona trots allt vill ha Neymar handlar inte om fotboll. Inte heller om marknadsintäkter. Min bestämda uppfattning är att det här bara är ett försök att plåstra om det brustna egot på Barça-ledningen som blött ymnigt ända sedan de förlorade Neymar till PSG 2017.

Möjligheten att nu få tillbaka brassen och till sist plåstra om det där såret är oemotståndligt. Att se honom försvinna till Real Madrid otänkbart. Kosta vad det kosta vill.

Så vem vinner i kampen om den halta hästen?

Det går i dagsläget egentligen bara att se en vinnare. De heter Atlético Madrid och har fått rusta målmedvetet och fokuserat i skuggan av kaoset hos de två jättarna.

De är försäsongens mästare. Nu återstår att se vilka som kan omsätta det i poäng och bli säsongens segrare.

Nu börjar det.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.