Historiska bedriften – Finland är klart för EM

Två mål av Teemu Pukki mot Liechenstein

Publicerad 2019-11-15

Onnea Suomi! Teemu Pukki fick stående ovationer efter sina två mål mot Liechtenstein.

3–0-segern gör att Finlands herrlandslag för första gången är klart för EM.

– Nu skrev vi historia, säger Pukki till Viasat.

2017 rasade Finlands fotbollsherrar ner till 110:e plats på världsrankningen, akterseglade av El Salvador, Färöarna och Benin. De var det enda nordiska land att aldrig ha kvalat in till EM eller VM.

Saker har hänt sedan dess.

Fullsatt arena i Helsingfors

Anförda av Norwichanfallaren Teemu Pukki har finländarna klamrat sig fast vid andraplatsen i kvalgrupp J. Seger hemma mot Liechtenstein räckte för att säkra avancemanget.

Under öronbedövande läktardån på Telia 5G Areena – som tidigare hette Tölö fotbollsstadion – satte Jasse Tuominen 1–0 mitt i första halvlek.

I andra halvlek rullade Pukki först in en straff till 2–0 och tryckte sedan in sin egen retur till 3–0. De tio sista minuterna stod publiken upp och lyfte fram sitt landslag till den historiska bedriften.

Fansen stormade planen

När slutsignalen ljöd rusade de finska spelarna runt på plan. Fyrverkerier sköt upp i den mörka himlen och hundratals ystra fans rusade ut på gräset i hopp om att få gratulera någon av nationalidolerna.

Mest omsvärmad var Teemu Pukki.

– Jag har aldrig varit så nervös som jag var inför den här matchen. Men vi fixade jobbet. Helt sjukt. Laget är fullt av fantastiska individer och nu skrev vi historia, sa Teemu Pukki till Viasat.

Finlands damlandslag har tre gånger gått till EM och som bäst nått semifinal.