Legendarens kritik mot Özil: ”Han kommer inte att saknas i landslaget”

Publicerad:
Lothar Matthäus
Foto: Tom Hevezi / TT / NTB Scanpix
Lothar Matthäus

FOTBOLL

Mesut Özil har gjort sitt i det tyska landslaget.

Spelaren själv menar att han lämnar för att han utsatts för rasism – men enligt legendaren Lothar Matthäus platsar helt enkelt inte mittfältaren i ”Die Mannschaft” längre.

”Hans tid i laget är över, och det beror inte på några bilder eller politiska beslut. Han kommer inte att saknas”, skriver han.

I söndags förkunnade Mesut Özil att han lämnar det tyska landslaget. Efter Tysklands fiasko-VM har mittfältaren, som gjort 92 landskamper (23 mål), hamnat i centrum av ett nationellt bråk.

Efter att Özil, Manchester Citys tyske mittfältare Ilkay Gündogan och Evertons turkiske anfallare Cenk Tosun – alla med rötter i Turkiet – poserat tillsammans med landets kontroversielle president Recep Tayyip Erdoğan på bild fick spelartrion utstå hård kritik.

Özil meddelade i samband med att han berättade att han slutar i landslaget att han inte ångrar bilden, och han skickade samtidigt en känga mot fotbollsförbundet DFB:s president Reinhard Grindel.

”Jag tänker inte längre acceptera att vara en syndabock på grund av att han (Grindel) inte kan sköta sitt jobb. Jag vet att han ville ha bort mig från laget efter bilden publicerades. Så länge jag har den här känslan av rasism och respektlöshet så kommer jag inte att fortsätta representera Tysklands landslag på internationell nivå”, skriver han på Instagram.

”Finns inga problem med rasism”

Många har hyllat Mesut Özils beslut att lämna landslaget. Antirasistorganisationen Kick It Out har uttalat sig om att de erbjudit Arsenal-spelaren hjälp i den integrationsdebatt som blossat upp i Tyskland.

Men alla står inte på tyskens sida. Bayern München-presidenten Uli Hoeness sågade Özil vid fotknölarna rejält och sa att han: ”... är glad att denna händelse nu är överstökad. Han har spelat som skit i flera år. Den senaste närkampen han vann var innan VM 2014. Och nu gömmer han sig själv och sina skitinsatser bakom det här fotot”.

Nu kommer nästa sväng i denna konflikt. Det är den gamle, tyske storspelaren Lothar Matthäus, nu kolumnist på Sunsport och Bild, som skriver att han håller med Hoeness i hans kritik mot Özil.

”Det finns inga problem med rasism inom det tyska fotbollsförbundet. Vi har så många influenser från andra länder och vi har sagt välkommen till folk från hela världen under väldigt många år”.

Tror att det är ett sportsligt beslut

Matthäus säger att han tror att Özil själv har problem att acceptera att hans tid i landslaget är över, och att beslutet egentligen är taget på sportsliga grunder.

”Mesut har problem att smälta avskedet. Hans tid i laget är över, och det beror inte på några bilder eller politiska beslut. Jag bryr mig inte om det över huvud taget. Jag ser bara till fotbollsspelaren och han presterar inte som han brukade göra”, skriver han.

”Han kommer inte att saknas för vi har många bra spelare och när någon spelare inte presterar som de brukade göra så har vi möjligheten att ge en ny generation en chans att hjälpa oss att nå samma resultat som vi gjorde 2014 (VM-guld)”.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.