Fotbolls-VM 2018 i Ryssland

Ryssland–Saudiarabien – premiär i VM

Av: 

Pelle Strandman

FOTBOLL

Äntligen börjar festen: fotbolls-VM 2018! Av tradition spelar värdnationen premiärmatchen. Den här gången är det Ryssland som möter Saudiarabien i Moskva.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Livebilder från arenan

Ryssland–Saudiarabien i VM 2018 – tv-tider

Matchen sänds på SVT1 klockan 17.00. Sändningen börjar klockan 16. Kommenterar matchen gör Chris Härenstam & Glenn Strömberg.

Ryssland–Saudiarabien i VM 2018 – startelvor

Preliminära startelvor

Ryssland: Igor Akinfejev – Mário Fernandes, Vladimir Granat, Sergej Ignasevitj, Fjodor Kudrasjov – Jurij Zjirkov, Daler Kuzyayev, Roman Zobnin, Aleksander Golovin, Aleksander Samedov – Fjodor Smolov.

Saudiarabien: Abdullah Al-Mayuf – Mohammed Al-Burayk, Omar Hawsawi, Osama Hawsawi, Yasser Al-Shahrani – Salman Al-Faraj, Abdullah Otayf – Salem Al-Dawsari, Taiseer Al-Jassam, Yahia Al-Shehri – Fahad Al-Muwallad.

Ryssland–Saudiarabien – live

Liverapporteringen börjar här när matchen börjar närma sig.

Plusbetyg på Rysslands VM-lag

Målvakter Betyg: 2 av 5 plus

En rutinerad och två färskingar. Det råder inget större tvivel om att förbundskapten Tjertjesov kommer att förlita sig på Akinfejev, med 104 landskamper i bagaget. En keeper som har ett lite bättre rykte än han kanske förtjänar. Visst, vass på linjen, men kort i rocken och gör en hel del grodor.

Försvar Betyg: 2 av 5 plus

Om man bortser från hastigt inkallade Ignasevitj en uppsättning som knappt är torr bakom öronen. Med något enstaka undantag spelar samtliga i den inhemska ligan, som håller skaplig klass, men inte mer. Närmare ett plus än tre, om vi säger så…

Mittfält Betyg: 2 av 5 plus

Här finns det lite mer erfarenhet, men frågan är hur det är ställt med kvalitén. Zjirkov peakade för sju, åtta år sen, Dzagojev blev inte det man trodde och ingen av de yngre förmågorna känns direkt glödhet. Nästan samtliga i inhemska ligan även här – och det är inget gott tecken.

Anfall Betyg: 2 av 5 plus

Landet har en anfallare av riktigt bra klass, men dessvärre för förbundskapten Tjertjesov rehabiliterar Aleksandr Kokorin en korsbandsskada som han ådrog sig i mars. Av alternativen som finns tillgängliga är det ingen som skrämmer slag på vare sig Uruguay, Egypten eller ens Saudi­arabien.

Tränare Betyg: 2 av 5 plus

Stanislav Tjertjesov har en gedigen spelarkarriär bakom sig, med deltagande i två VM-slutspel och ett EM-slutspel, men som tränare har den gamle keepern inga större meriter – om man nu undantar en ligaseger i Polen… Så klart satt under hård press nu, och frågan är om han pallar trycket.

Rutin Betyg: 2 av 5 plus

Jodå, visst finns det ett antal pjäser, som till exempel Akinfejev, Zjirkov och Ignasevitj, som vet hur det känns att vistas i maximal hetluft, men för många andra spelare i truppen är det här en extraordinär uppgift av yppersta svårighetsgrad. Hur de handskas med den återstår att se.

Plusbetyg på Saudiarabiens VM-lag

Målvakter Betyg: 1 av 5 plus

Tre herrar som förvisso är lite till åren, men som ändå är relativt oerfarna i A-landslagssammanhang. Vi gissar att förbundskapten Pizzi till slut fastnar för Al-Mosailem som etta. Han har fler landskamper på kontot än de andra, stod i flest kvalmatcher och har rutin från asiatiska Champions League.

Försvar Betyg: 1 av 5 plus

Såg långt ifrån stensäkert ut ens i kvalet, och med tanke på att det nu väntar ett tuffare motstånd känns betyget rätt logiskt. Förvisso ganska samtrimmat, men några av spelarna har passerat 30-strecket med råge och är rimligen inne och klampar på fotbollskarriärens höst.

Mittfält Betyg: 1 av 5 plus

Sak samma här, egentligen. Imponerade inte över hövan i kvalspelet, och nu ska man upp mot spelare som i många fall härdats under flertalet år
i tuffa europeiska ligor. Hur som helst ska det bli kul att se Al-Abed, en minilirare som rankas som en av kontinentens bästa spelare. 

Anfall Betyg: 2 av 5 plus

Åtminstone på pappret den vassaste lagdelen. Det snickrades till 17 mål på tio matcher i det avslutande kvalet, då framför allt Al-Sahlawi klev fram. En anfallsspets som på 14 kvalmatcher gjorde 16 mål, vilket förtjänar viss respekt.

Tränare Betyg: 2 av 5 plus

När förbundskaptenskarusellen till slut hade snurrat klart stod Juan Antonio Pizzi, född i Argen­tina men med 22 A-landskamper som spelare för Spanien, där med ansvaret. En 49-åring med tränarförflutet i Valencia och förbundskaptensförflutet i Chile. Kompetent, men färsk på posten.

Rutin Betyg: 1 av 5 plus

Från 1994 till 2006 kvalade man in konstant, men i de två senaste VM-turneringarna har man lyst med sin frånvaro. Ett par, tre spelare fanns med redan när det begav sig i Tyskland 2006, men om man säger att truppen i stort har erfarenhet från globalt mästerskap far man med en stor lögn.

Rysslands matcher i VM

Torsdag 14 juni 17.00: Saudiarabien

Tisdag 19 juni 20.00: Egypten

Måndag 25 juni 16.00: Uruguay

Saudiarabiens matcher i VM

Torsdag 14 juni 17.00: Ryssland

Onsdag 20 juni 17.00: Uruguay

Måndag 25 juni 16.00: Egypten.


LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

GUIDE: Fotbolls-VM 2018 i Ryssland – allt du behöver veta

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!