Publicerad:
Uppdaterad:

Lennart Johansson om stormen i AIK

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

”Det gör mig alltid lite orolig”

Hedersordföranden Lennart Johansson.
Foto: Bildbyrån
Hedersordföranden Lennart Johansson.

Hedersordföranden Lennart Johansson, 87, har sett flera stormar blåsa runt AIK.

– Det gör mig alltid lite orolig. Just nu är det många olika falanger. Då behövs en styrelse som väljs utifrån kompetens, inte personlighet, säger han i en intervju med Sportbladet.

Johansson föreslår att kompisen Johan Strömberg gör comeback som ordförande, och ställer sig bakom VD:n Mikael Ahlerup i den pågående konflikten.

Under torsdagskvällen kom nyheten att AIK FF:s styrelse ställer sina platser till förfogande. De kallar samtidigt till extra årsmöte 15 december med val av ny styrelse som enda punkt på dagordningen.

Detta efter en namninsamling från cirka 300 AIK-medlemmar.

– Det är en konsekvens av att det inte finns någon sammanhållning. Det är många falanger som drar åt olika håll, säger AIK:s hedersordförande Lennart Johansson.

Även om olika medlemmar förstås har olika synpunkter på styrelsen finns sedan länge en maktkamp kring AIK:s vd Mikael Ahlerup.

VD:n har ifrågasatt affärsavtal som tidigare tecknats, samarbetspartnern Lagardère har svarat med att AIK under Ahlerup gjort sig skyldig till kontraktsbrott.

– Det handlar väl egentligen om att de inte är överens om vem som ska göra vad, säger Lennart Johansson.

Hur ser ditt förtroende för Mikael Ahlerup ut?

– Jag har förtroende för honom. Han vill sköta det jobb han är anställd för, och han vill göra det utan att andra lägger sig i. Sedan om det finns åsikter är en annan sak men han har rätt att få sköta det arbete han är anställd för, säger Lennart Johansson.

”Många gör ett jättejobb”

En interimvalberedning ska nu ta fram förslag på ny styrelse innan det extra årsmötet. Lennart Johansson har sin bild klar av vad som behövs:

– Personer med rätt egenskaper. Personer vi kan lita på, som kan tala ut och ta ansvar. I vanliga företag som omsätter så stora pengar som AIK väljs personer efter kompetens. Det borde vi titta på i AIK också, inte vilka personligheter det handlar om.

Johansson jämför med hur AIK fungerar på ”tjänstemannannivå” där det finns flera anställda som gör mycket nytta, menar Lennart och tar ungdomssidans Leif Karlsson som exempel.

– Det finns folk i periferin som gör ett jättebra jobb, som har en kärlek till klubben och en tro på framtiden. Leif Karlsson har jobbat upp ungdomssidan, och visat vad som är möjligt att göra.

En försäljning av Alexander Isak kan ge AIK en stark ekonomi framöver?

– Pengarna måste hanteras på rätt sätt också. Jag har sett många detaljer hos honom som pekar på att det kan bli en stor spelare. Jag tror att vi kan få bra betalt.

Hur bra betalt?

– Mycket pengar. Men det finns också ett intresse i att det blir en lösning som Isak personligen känner sig nöjd med. Det är en spelare som kommit upp genom våra egna led.

Som ny ordförande föreslår Lennart Johansson den tidigare AIK-ordföranden Johan Strömberg.

– Det behövs någon som står utanför de här olika falangerna. Strömberg visade under hans senaste period att han gjorde det man kunde förvänta sig av honom. Han är öppen och rak, säger Lennart Johansson och betonar att han också samarbetar med just Johan Strömberg i en nystartad stiftelse för att motverka korruption inom fotbollen (Lennart Johansson Foundation).

”Jag är för gammal”

Är du orolig för korruption inom AIK?

– Nej nej, det brukar vi kunna försvara oss emot. Det som oroar mig är när det blir många falanger som försöker få in personer för att sedan få ett indirekt inflytande.

– Johan Segui och Grundström och allt vad de heter har nog gjort det bästa de kunnat. Sedan har det inte alltid stämt men så kan det bli.

Finns det någon "stark man" i dagens AIK?

– Det är bara jag. Men den här gubben är för gammal, säger Lennart Johansson med ett skratt.

Sportbladet har sökt advokaten Johan Strömberg, som var ordförande i AIK Fotboll AB 2010-2013, för en kommentar om han tänker ”kandidera” till rollen som ny AIK-ordförande.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Publicerad: