Är dags att hitta svar, Hamrén

Publicerad 2016-06-21

I morgon avgörs hans landslagsarv – tills dess måste han hitta lösningar på problemen han själv har skapat

En poäng, noll skott på mål och piskade att vinna mot Belgien. 

I morgon avgörs Sveriges EM-öde och Erik Hamréns landslagsarv.

Tills dess måste förbundskaptenen hitta svar på alla frågor har själv skapat under EM.

Med två gruppomgångar spelade av Europamästerskapet i Frankrike står Sverige på en poäng efter att inte ha träffat mål en enda gång. Prestationerna mot Irland och Italien har också väckt många frågor kring förbundskapten Erik Hamréns insats.

Om vi ska backa bandet till veckorna innan EM så var det en harmonisk svensk landslagstrupp som samlades för att inleda förberedelserna på allvar intill havet i Båstad. Hamrén blickade ut över den enorma presskonferenssalen, med utsikt över ortens klassiska tennisbana, med självförtroende i blicken och en tidig övertygelse om vilka som skulle bära Sverige i EM.

Emil Forsberg spelades in i en avgörande offensiv roll i genrepet mot Wales. Marcus Berg gavs tidigt löften om att han var förstavalet bredvid Zlatan Ibrahimovic på topp.

– Jag tycker att det har fungerat bra för båda, även om jag kanske nu ser Marcus Berg lite före John (Guidetti), sa Erik Hamrén och fick medhåll av sin lagkapten Zlatan Ibrahimovic som beskrev Berg som en mer färdig anfallsspelare.

Resultatet blev en tillsynes frustrerad Guidetti som redan efter träningsmatchen mot Slovenien några dagar tidigare haft ett enskilt samtal med Hamrén om sina känslor. Tre dagar innan EM-premiären exploderade också 23-åringen under ett träningspass i Saint-Nazaire när anfallaren öppet uttryckte sin ilska över domslut på träningen och protesterande lagkamrater.

Sedan kom EM-premiären mot Irland och scouten Reine Almqvist förberedde Sverige på två scenarier. Ett med ett nytt bollförande Irland och ett med ett mer klassiskt tjongande irländskt lag. 

– När jag får laguppställningen i handen på dagen så vet jag exakt hur de ska spela men nu så vet man inte, sa Almqvist dagarna innan.

Blev paralyserade

När Sverige klev ut till avspark var de säkra på ett bollförande motståndarlag. De fick elva lågt sittande irländare som utan att ens pressa de svenska spelarna fick bollen till skänks gång på gång. Resultatet blev ett närmast paralyserat svenskt lag som löpte minst av alla lag i EM:s första omgång – en rak motsatt till det skinande, stolta och modiga lag Erik Hamrén predikat om under sina sju år som förbundskapten.

– De (landslagsledningen) sa att det var ett lag som skulle passa bollen mycket men jag tyckte att de slog mycket långbollar, sa högerbacken Martin Olsson efter matchen.

– Vi visste att de hade det här sättet att anfalla på, det var bara att anpassa oss. Men vi hade kunnat märka det och anpassa oss lite snabbare, sa Oscar Lewicki.

Efter 59 minuter fick Hamrén nog och offrade Marcus Berg för John Guidetti. När matchen var över hade Sverige bjudits på ett kvitteringsmål av motståndarnas Ciaran Clark och Berg förlorat sin startplats utan att knappt ha fått röra bollen. 

– Jag vet hur min prestation mot Irland var. Jag har talat med Erik om det och vi har ganska samma syn på den, det är inget som jag vill ta med er. Men jag och Erik har ganska samma syn på matchen mot Irland, säger Berg.

Kan du ge din syn på din egen insats mot Irland?

– Jag var inte nöjd med min prestation, det tror jag inte någon var (med sin prestation) de första 45. Det köper jag. Sen började vi forcera direkt efter mål och då var jag fortfarande var på planen. Det är klart att jag hade velat vara kvar när man kände att vi fick mycket ytor och det kom inspel från kanterna. Det är väl där min styrka är, att vara inne i boxen när chanserna kommer.

På en knapp timme var förtroendet för Berg borta och när Italien stod för motståndet i nästa match var det i stället Guidetti som placerades längst fram. Samtidigt kastades också Oscar Lewicki ut ur laget.

Malmö-mittfältaren fick chansen i premiären, trots att Albin Ekdal enligt egen utsago var redo för spel, men kom helt fel när Sverige tvingades driva upp tempot med boll snarare än att kontra mot ett spelande Irland. Mot Italien var Ekdal tillbaka och imponerade omgående.

Saknade djupledshot

En tredje ändring var att Victor Nilsson Lindelöf fick ersätta skadade Mikael Lustig som högerback samtidigt som Erik Johansson klev in centralt. Det gav ett fortsatt starkt mittlås men innebar också att Sverige förlorade Lustigs offensiva kraft på högerkanten då Hamrén valt att inte plocka med mer än en renodlad högerback i truppen.

Sverige tilläts återigen föra spelet under stora stunder mot Italien men kom inte alls rätt i offensiven. Djupledshoten saknades, Zlatan Ibrahimovic kom för långt ner för att hämta boll och Emil Forsberg försvann återigen ur spelet. Den 24-årige mittfältaren som inför turneringen hyllats av sina lagkamrater som Sveriges offensivt näst viktigaste vapen kallades efter matchen mot Italien för ”Sverige största besvikelse i EM” av amerikanska ESPN.

Trots det, och fortsatt noll skott på mål, behöll Erik Hamrén sitt lag intakt i 79 minuter. Först med elva minuter kvar på matchklockan kom Jimmy Durmaz in i stället för Forsberg. Samtidigt klev också en trött Albin Ekdal av och gjorde plats för Lewicki. Ett mer defensivt alternativ än till exempel Oscar Hiljemark och ett byte som förvånade många med tanke på att Sverige behövde ett segermål.

– Som spelare är ju jag och Albin mer lika, säger Hiljemark utan att kritisera valet.

Efter 85 minuter hade även John Guidetti löpt färdigt och ersattes av Marcus Berg. I Erik Hamréns egen matchanalys tryckte förbundskaptenen trots de sena bytena på avsaknaden av energi i andra delen av den andra halvleken.

– Offensivt var det okej i första halvlek, utan att vi kom till de riktigt bra avsluten. Sista 20–25 orkade vi inte komma upp och få de stora chanserna, sa Hamrén på presskonferensen efter förlusten.

Sverige har inte haft ett avslut på mål?

– Självklart skulle jag vara mer glad om vi hade gjort några mål. Men vi gör vårt bästa. Vi hade några chanser mot Irland. Inte på, men nära. Försvarsjobbet gjorde spelarna lite trötta.

Inga målchanser?

– Som jag har sagt tidigare; vi försöker göra allt vad vi kan.

Det räckte inte då det var Italien och inte Sverige som i den 88:e minuten tryckte dit segermålet efter att Andreas Granqvist halkat i försvarsarbetet. Slutresultatet skrevs till 0-1 och placerar Sverige i en tuff sits inför gruppavslutningen mot Belgien.

Belgarna imponerade i sin andra gruppspelsmatch mot Irland, anfallsvapnet Romelu Lukaku kom igång med två mål i 3–0-segern och det belgiska laget visade generellt stora individuella kvalitéer – trots att frågetecken fortfarande finns kring lagets sammansättning. Men om det är något Sverige och Erik Hamrén också har gott om så är det just frågetecken.

Ingen shajning kvar

Var tog lagets shajning vägen, är den offensivt begränsade Oscar Lewicki rätt val i ett stort mästerskap, har scouterna gjort rätt jobb den här gången, klarar Victor Nilsson Lindelöf av att erbjuda samma offensiva vapen som en van högerback och framförallt: Hur ska Sverige lyckas skjuta sitt första skott på mål?

Om den svenska offensiven lyste av självförtroende i EM-genrepet mot Wales så är situationen nu en helt annan. Marcus Berg ser återigen ut att få starta mot Belgien men ingen vet hur 29-åringen påverkats av Erik Hamréns skiftande i anfallet. Samtidigt har Emil Forsberg sett både fundersam och besviken ut på träningarna efter Italien-matchen.

Med oro kring självförtroendet hos såväl Berg som Forsberg vilar ett ännu större ansvar på lagkapten Zlatan Ibrahimovics axlar. Men för en gångs skull är nu också 34-åringens prestationer ifrågasatta – även inom laget.

Oavsett som Zlatan slutar eller inte efter EM så är hans arv redan förseglat som svensk fotbolls störste någonsin men när Erik Hamrén nu ska rädda sitt så har Ibrahimovic inte stått att känna igen. Inför ödesmatchen mot Belgien har också lagkamraterna efterlyst mer från sin störste stjärna.

– Vi behöver Zlatan så klart. Han är vår viktigaste spelare och en av de bästa i världen. Det har varit svårt för honom när de ligger så tajt på honom. Då gäller det att de andra spelarna också kliver fram. Han har gjort ett hyfsat bra jobb defensivt, sliter och gör så gott han kan. Men får vi med honom i matcherna så kommer vi så klart skapa mer, säger Pontus Jansson.

Mitt i en solförmörkelse

Marcus Berg är inne på samma spår och hyllar offensiva mittfältaren Ekdal som en nyckel till framgång.

– Det upp till hela laget att komma med offensivt. Med all respekt för alla som spelat men Albin (Ekdal) gjorde det otroligt bra, han är en lite mer offensiv spelare än Lewicki och kan ta med sig bollen fram.

Erik Hamrén har ägnat sju år åt att försöka bygga ett landslag med modiga spelare cirkulerandes kring stjärnan Zlatan Ibrahimovic. När bokslut nu ska göras har vi hittills fått se ett paralyserat svenskt lag mitt i en solförmörkelse. I avslutningen mot Belgien måste Erik Hamrén tända hoppet igen, få igång sin störste stjärna, sätta scoutingen, tajma bytena, bygga självförtroendet hos spelare, hitta balansen och visa mod.

För när Sverige efter EM ska sätta sig ned och utvärdera om Erik Hamrén varit bra för svensk fotboll räcker det inte att 58-åringen ”gjort sitt bästa”. Då finns det bara en sak som räknas. Resultat.

Hamréns misslyckanden som måste lyckas

Få i gång Zlatan Ibrahimovic

Sveriges störste stjärna har stått för ett blekt EM. Nu efterlyser lagkamraterna mer understöd men även bättre prestationer från Zlatan själv.

Sätta scoutingen

Scoutingen misslyckades kapitalt mot Irland. Nu måste spelarna få rätt instruktioner från start mot Belgien.

Tajma bytena

Sverige hade inte kraft nog för att forcera för ett segermål mot Italien. Nu måste vikten av ny energi balanseras mer lyckosamt mot risken att störa ett fungerande lag.

Bygga självförtroendet

Emil Forsberg ser nedslagen ut på träning och Marcus Berg är pressad efter petningen senast. De måste ha tro på sig själva och laget.

Visa mod

Om Sverige ska göra mål (eller ens träffa mål) krävs ett större offensivt mod.