Piteås viktiga seger i jakten på nytt kontrakt

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Piteå kämpar för sin överlevnad i damallsvenskan och tog en livsviktig seger mot Eskilstuna.

Laget är nu, i alla fall tillfälligt, ovanför nedflyttningsstrecket efter en snöig tillställning.

– Det var ett sånt väder där det handlar om att gå ut och kriga och visa otroligt mycket hjärta och det gör vi verkligen i dag, säger Josefin Johansson efter 1–0-segern.

Eskilstuna kom till ett kallt och snöigt Piteå inför matchen och det var under en tid osäkert om den ens skulle kunna spelas på LF Arena som var täckt i ett vitt snötäcke.

Men med hjälp av flitiga volontärer kunde domaren blåsa i pipan som planerat.

Piteå, som vann SM-guld 2018, kämpar för sin plats i damallsvenskan och var i stort behov av en seger. Stjärnan Madelen Janogy såg till att det blev full pott till hemmalaget med matchens enda mål på tilläggstid i första halvlek.

Spelarna var inställda på väderleken sedan några dagar tillbaka och bemästrade den svårspelade planen bäst.

”Var mentalt förberedda”

– Det var lite speciella förutsättningar såklart. Jag tror att det var väldigt viktigt att vi var mentalt förberedda på vad som komma skall där ute. Nu mår man bra. Det var oroligt viktiga poäng för att känna att vi är med i rejset igen, säger Josefin Johansson, Piteås lagkapten för dagen.

Johansson menar att de svaga resultaten under hösten satt sig i huvud och på självförtroendet och att segern mot Eskilstuna ger en skön skjuts framåt mentalt också inför avslutningen.

– Det kommer vi absolut ha med oss, framför allt att vi hittade tillbaka till laginsatsen som krävs. Det har varit otroligt viktigt att släppa det som varit någonstans för det blir för tungt att bära på när du ska in i nästa prestation. Vi har jobbat mycket med att det är nästa match som gäller och jobbar du nog hårt så kommer det till slut. Vi jobbar verkligen otroligt hårt idag och det känns som att det därför vi vinner matchen.

Eskilstuna pressat

För Eskilstuna blev jakten på en kvittering i matchen inte lättare när lagkaptenen Matilda Plan visades ut efter sitt andra gula kort efter drygt en timmes spel.

Eskilstuna tappar därmed sin lagkapten även i nästa match och är i princip lika pressat som Piteå.

Eskilstunas fystränare Annica Barsley var inte nöjd med att matchen överhuvudtaget spelades.

Hur kan man tillåta och spela matchen i Piteå idag? Umeå-KDFF ställdes in pga snön. Det borde matchen i Piteå också gjorts. Tur att det inte blev några allvarliga skador idag då det fanns väldigt hög risk för det pga underlaget i Piteå”, skriver hon på Twitter.

Laget, som ligger på åttonde plats, har bara en poäng mer än Piteå och Umeå (som har en match mindre spelad) på nedflyttningsplats.

Foto: Jens Ökvist/TT

Alla matcher i damallsvenskan sänds på Sportbladet Play.

Laddar Tabell
Laddar Matchöversikt
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.