Därför ska vi bry oss om Nations League

Uppdaterad 2020-10-14 | Publicerad 2020-10-11

Ikväll spelar Sverige för att hålla sig kvar i Nations League A-division.

Det finns sportsliga och ekonomiska skäl till målsättningen, även om den kan kosta rankingpoäng och tära på spelarnas självförtroende.

Nations League sjösattes för två år sedan och dess upplägg har beskrivits som svårare att förstå än det periodiska systemet.

Ambitionen från Uefa är att ersätta alla tidigare vänskapsmatcher med tävlingsmatcher där lag med jämförbar ranking möter varandra och inför EM-slutspelet senast innebar en extra chans att kvala till mästerskapet. Förhoppningen är att att Uefas 55 medlemsnationer ska utveckla sin standard och upplägget har modifierats en aning sedan första upplagan.

I potten för lagen i A-divisionen finns fortsatt ett slutspel.

Nations League består av fyra divisioner: A, B, C och D. I och med gruppsegern i division B hösten 2018 tog Sverige steget in i finrummet. Inledningen mot Frankrike, Portugal och Kroatien har dock inneburit tre förluster.

Det lag som blir sist i gruppen åker ur A-divisionen. Landslagets målsättning är att hålla sig kvar där, även om det kan kosta rankingpoäng inför kommande VM-kvallottning och sett till självförtroende.

Om vi ska på ett enkelt plan bena ut varför landslaget bryr sig och varför du som landslagssupporter ska engagera dig i Nations League.

Sportsligt:
Landslaget ser fördelar med att spela tävlingsmatcher mot Europas högst rankade lag. Stannar laget i division A innebär det nytt gruppspel i nästa upplaga av tävlingen. Hela gruppspelet avgörs i höst.

– Vi hade Frankrike och Portugal senast. Nu har vi Ryssland och Kroatien och det är jättenyttigt för oss. Ju oftare man är på den högre nivån hanterar man det bättre och bättre, sa Janne Andersson inför Kroatienmatchen.

MEN det kan finnas en negativ sportslig effekt. Att förlora tär på spelarna:

– Jag kan inte säga att jag kommer till den här samlingen med dåligt självförtroende, det jag kan svara på som fotbollsspelare är att får vi stryk två matcher i rad för det lite ont. Det spelar ingen roll att det var mot världsmästaren och europamästaren, får vi stryk så svider det och det får vi försöka ställa till rätta och komma på rätt väg igen, säger Sebastian Larsson.

VM-kvalet:

Det finns ytterligare en sportslig effekt. Resultaten påverkar rankingen i lottningen i kommande VM-kval, som startar i mars. Sverige tappade en placering på den senaste FIFA-rankingen från den 17:e september, från 17:e till 18:e plats. Ytterligare förluster mot tuffa motstånd kan innebära att Sverige tappar fler placeringar förutsatt att lagen (Polen, Wales) bakom gör bra resultat. Möjligheten då? Enkelt förklarat kan man säga att om Sverige vinner och tar poäng i kommande matcher finns det en möjlighet att slå sig in i den främsta seedningsgruppen inför VM-kvalet.

– Visst vi kanske tappar rankingpoäng lite grann det är möjligt, jag kan inte alla system, för att vi är i division A och möter de här bra lagen, konstaterar Janne Andersson.

Till VM i Qatar har Europa 13 platser och nytt är att kvalet bygger på tio grupper. Efter Nations League lottas de tio kvalgrupperna till VM utifrån en seedning som bygger på världsrankingen i november 2020.

Gruppettorna (tio stycken) går direkt till VM. Däremot har formatet för play-off-spelet vuxit. Tvåorna i kvalet går till VM-playoff i mars 2022. Och här finns det en öppning där Nations League kan ha en betydelse.

För till detsamma ansluter de två bäst rankade Nations Leaguegruppvinnarna som inte kvalificerat sig direkt som gruppvinnare eller tagit sig till playoff-spelet som tvåa i VM-kvalet. Rankingen i Nations League beror på poäng, målskillnad, gjorda mål, mål på bortaplan, disciplinära poäng bland annat. Sverige är just nu rankat som 12:a.

Lottningen till VM beräknas att ske i slutet av 2020.

Fansen:

För de blågula fansen innebär matcherna i högsta divisionen att man får se sina favoriter ställas mot världsstjärnor som Cristiano Ronaldo, Kylian Mbappé och Luca Modric. Det bör rimligen vara med intressant än en vänskapsmatch mot mindre namnkunniga lag.

Pengarna:

Avancemanget till A-divisionen gav svensk fotboll omkring 24 miljoner kronor. Sen har hela hösten blivit ett hårt ekonomiskt bakslag eftersom coronapandemin inte gjort det möjligt att spela matcherna med supportrar på plats.

Publikmatcherna mot Frankrike och Portugal innebar en utebliven biljettintäkt på 20 miljoner kronor för Svenska fotbollförbundet. Senare i höst väntar Kroatien på Friends Arena. Under normala förhållanden hade det varit publikfester som givit klirr i kassan.

Men håller sig Sverige kvar i A-divisionen återkommer den chansen och då har förhoppningsvis pandemin lagt sig och fansen får åter stötta sitt lag på Friends Arena.

Enligt Uefa.com är tv-pengarna centraliserade för alla lag i Nations League.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.