AIK kan tvingas återbetala coronapengar

Skulle slå tidernas publikrekord

Av: Andreas Käck, Emil Eiman Roslund, Kristoffer Bergström

Publicerad:

20 000 betalande åskådare på en damfotbollsmatch i elitettan.

Det hävdade AIK var rimligt när de ansökte om coronapengar.

Nu ska RF kontrollera om serieledarna måste betala tillbaka pengarna.

– Vi har följt regelverket fullt ut, säger AIK:s ekonomichef Håkan Strandlund.

I somras betalade regeringen ut ett stödpaket på totalt 500 miljoner kronor till idrotten. Drygt 76 skattemiljoner gick till elitfotbollen. 73 av dem till till klubbar i herrarnas två högsta serier, resterade 3 till damerna.

Mest anmärkningsvärt? Att AIK:s damlag fick mest pengar – 507 560 kronor – trots att de inte ens spelar i högsta serien.

Förklaringen? En påstådd publikfest där alla tiders publikrekord för en klubblagsmatch för damer på svensk mark skulle slås.

Sportbladet har nu tagit del av AIK:s ansökan om coronapengar. I dokumenten är det en sak som sticker ut. Nämligen den planerade jubileumsmatchen mot Brommapojkarna den 30 maj som gick under namnet ”AIK Dam 50 år på Friends”.

AIK, vars damlag grundades 1970, skriver att de hade budgeterat för 1,5 miljoner kronor i intäkter på bara den matchen. Det motsvarar cirka 20 000 betalande åskådare, vilket är mer än dubbelt så mycket som gällande publikrekord i damallsvenskan.

Foto: Skärmdump från AIK:s ansökan
Foto: Bildbyrån
AIK hävdade att de skulle locka 20 000 betalande ås

”Har stort intresse”

Siffran är fullt rimlig, menar klubbens ekonomichef Håkan Strandlund.

– Ja, det var den ambitionsnivån vi satte för den matchen, säger han.

Utifrån sett ter det sig lite märkligt med tanke på att ni i fjol hade ett publiksnitt på under 500…

– Fast om man jämför med motsvarande matcher utomlands så har det varit väldigt höga publiksiffror för just sådana här tillställningar. Titta på Spanien och Italien till exempel. Vi tror att det hade funnits goda förutsättningar för att – i normala omständigheter, om pandemin inte funnits – locka den typen av publikskara, säger Strandlund.

Världsrekordet för antal åskådare på en damfotbollsmatch slogs förra våren då 60 739 åskådare såg det spanska stormötet mellan Atlético Madrid och Barcelona. Till den matchen var det gratis inträde för medlemmar.

Känns det rimligt att jämföra med den matchen?

– Ja, jag jämför med matcher som lockade 60-70 000. Vi har ett stort intresse för vårt damlag. Dessutom har vi kraft nog för att kunna marknadsföra en sådan här tillställning på ett storslaget sätt. Min uppfattning är att det hade gått om vi inte hade haft en pandemi att förhålla oss till.

Ni bifogade inte några kvitton på att Friends var bokat, på kampanjmaterial och så vidare. Borde ni inte haft med det i ansökan?

– Vi har ansökt enligt de anvisningar som fanns. Vi har följt regelverket fullt ut, säger Strandlund.

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Håkan Strandlund.

”Ingen bortre gräns”

Riksidrottsförbundet granskade inte hur pengarna fördelades mellan elitfotbollsklubbarna. Det sköttes av Svenska fotbollförbundet.

Men nu kan Sportbladet avslöja att RF ska kontrollera den påstådda publikfesten. Om inte AIK inkommer med flera klargörande svar ska en utredning dras igång, vilket i förlängningen kan innebära att ledarna av elitettan tvingas betala tillbaka coronapengarna.

– Det finns ingen given bortre gräns inom regelverket som utesluter återbetalning. I de fall där vi uppmärksammas på eventuella felaktigheter så ställer vi som regel kompletterande frågor för att försäkra oss om att uppgifterna stämmer. Jag kan bara konstatera att vi även i detta fall kommer att göra det, säger Peter Eriksson på RF.

Håkan Strandlund säger att AIK inte hade någon speciell kontakt med BP angående den planerade jubileumsmatchen.

– I och med att det har pågått en pandemi sedan mars månad och matchen skulle ha spelats i maj så har det inte funnits möjlighet att ha den dialogen med BP, säger han.

BP:s klubbdirektör Manuel Lindberg berättar att hans klubb fick vetskap om AIK:s planer via media och ett pressmeddelande i januari.

– De har inte kommunicerat med oss. Jag har ingen aning varför de valde oss, vi tyckte det lät kul, säger Lindberg.

I fjol hade BP ett publiksnitt på 452 åskådare per match.

AIK:s snitt var 347.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.