Chelsea vidare efter utvisning och straff

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Chelsea är vidare till åttondelsfinal i Champions League efter ett domslut som väckte vissa frågor.
Var det verkligen straff – och rött kort?
– Ja. Det är solklart, säger domaren Pernilla Larsson.

Chelsea behövde slå Karabach på bortaplan för att säkra avancemang till Champions Leagues åttondelsfinaler. De kopplade ett rejält grepp om matchen på Bakus Olympiastadion redan efter 18 minuter, då Eden Hazard spelade i djupled mot Willian. Anfallaren hakade i hemmalagets lagkapten Rashad Sadygov och föll.

Straff?

Utvisning?

Både och, tyckte den portugisiske rättskiparen Manuel De Sousa.

Utklassning till slut

1 av 2 | Foto: DAVID MDZINARISHVILI
Karabach-kaptenen visades ut

Medan Hazard la upp bollen på straffpunkten rusade hela Karabachs lag av planen i vad som liknade en protest. De omgrupperade sig, Sadygov gav över kaptensbindeln till Maksim Medvedev och tränaren Gurban Gurbanov drog upp nya taktiska riktlinjer.

Var det tänkt som psykning så misslyckades den. Hazard tvingades vänta någon minut på att få klappa till bollen, men när han väl tilläts placerade han in den kontrollerat till höger.

Med en man mer sprang Chelsea sedan ifrån motståndet. Willians satte 0–2, Cesc Fabregas 0–3 på straff och Willian avslutade med 0–4.

”Skillnad om dragit i armen”

Pernilla Larsson
Foto: LINNEA RHEBORG
Pernilla Larsson

I efterhand ser det ut som en jordskredsseger, men frågan är vad som hänt om Karabach skulle ha sluppit straff – eller åtminstone utvisning. För att reda ut om sekvensen var korrekt dömd lät vi Pernilla Larsson, som i måndags korades till årets domare i svensk fotboll, syna sekvensen.

– Det var en solklar målchansutvisning. Om en spelare försöker nå bollen kan det bli gult kort, men han gör inte det över huvud taget, säger Larsson.

Men hur var det med avskaffandet av frilägesutvisning?

– Ja, men det är skillnad med målchansutvisning. Hade backen inte dragit i armen hade det varit en uppenbar målchans.

Så om han försökt med fötterna...?

– Ja. Hade han försökt med fötterna i stället vore det troligen gult kort. Det lilla draget i armen är inte jättestort, men det är tillräckligt för att bringa honom ur balans. Tillräckligt för att målvakten ska ta bollen. Går det så går det, nu gick det inte. Därför blev det rött kort, säger Pernilla Larsson.

Vi upprepar: försöker du spela bort bollen men misslyckas ska du ha gult kort. Om du knuffar, puttar eller tar med hand för att hindra en uppenbar målchans får du rött kort.

Begripligt?

Bra, då går vi vidare med det viktiga. I och med segern är Chelsea vidare till åttondelsfinal. Dit går också Roma om de tar poäng mot Atletico Madrid i kväll.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.