”Vi är inte färdiga för ett nytt guld”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

PITEÅ. 2018 var säsongen som gav henne allt hon kunde drömma om.

2019 kunde varken Piteå eller Julia Karlernäs motsvara de höga förväntningarna.

Så vad kan vi egentligen förvänta oss i år?

Det undrar Piteås stjärna också.

Låt oss snabbt förflytta oss till den 18 november 2018. Platsen är Fotbollsgalans scen i Globen. Lasse Granqvist läser med nerv upp de namn som kan utses till Damallsvenskans mest värdefulla spelare.

Rosengårds Caroline Seger är nominerad. Sif Attladóttir från Kristianstad likaså.

Men priset går till Julia Karlernäs från Piteå och när hon med glasbollen i famn tackar sina lagkamrater i Jesper Hussfelts mikrofon är det liksom kulmen på en otrolig saga.

Stannade kvar – trots buden

2018 fick mittfältsmotorn från Torsby göra landslagsdebut, men framför allt vara med om att spela hem SM-guldet till Piteå. Det var första gången någonsin ett fotbollslag från Norrbotten vann ett SM och den dramatik vi fick uppleva i sista omgången lär knappast gå att överträffa.

Julia Karlernäs är stjärnan som valde att bli kvar i Norrbotten.
Foto: SIMON ELIASSON
Julia Karlernäs är stjärnan som valde att bli kvar i Norrbotten.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Succéåret 2018 slutade med pris på fotbollsgalan.

Så där stod hon i på Globens scen i röd galaklänning och frågan var väl egentligen bara hur man går vidare när alla drömmar har infriats. Vart skulle resan gå?

Julia Karlernäs reste ingenstans. Hon valde att stanna kvar i Piteå.

Trots att fjolåret inte alls blev vad hon och laget hade hoppats på. En sjätteplats i serien och tidigt uttåg ur Champions League. Och trots att en rad toppklubbar i Damallsvenskan lockade med kontrakt.

”CL-förlusten svider än”

Skälet: hon känner inte att hon är färdig än.

– När jag valde Piteå 2017 var det för att jag visste att det var en klubb där spelare utvecklas och det gör jag fortfarande, säger hon. Det är klart att jag funderade och det var ett ganska svårt beslut. Jag har ändå varit här i tre år.

Foto: SIMON ELIASSON

Låt oss stanna kvar lite vid fjolåret. Varför gick det inte bättre för Piteå?

– Jag tror att det var för att situationen var annorlunda. Vi var plötsligt mästare och var jagade. Dessutom kändes det som om många lag hade scoutat oss väldigt bra. Året innan var de inte lika beredda på vår höga press. Jag tror också vi kände en press på oss att det skulle rulla på och att vi skulle föra matcher.

Hur ser du tillbaka på 2019?

– En besvikelse. Vi ville så mycket mer. Särskilt förlusten hemma mot Bröndby i Champions League svider än. Vi var totalt överlägsna, men fick inte in bollen. De fick en chans och gjorde mål. Men så är det på internationell nivå.

”Älskar rollen”

Vi träffas över en lunch på Piteå Stadshotells terrass, bordsservering på grund av coronasituationen, Julia tar en tugga av köttfärsbiffen och utvecklar sedan varför hon trivs så bra i den norrbottniska småstaden Piteå där hon faktiskt bor bara drygt 100 meter från LF Arena.

– Jag älskar rollen jag har fått. Jag får vara offensiv och följa med och får ut det allra bästa i mitt spel.

I den meningen ryms en stor hyllning till tränaren Stellan Carlsson. Mannen som så många menar står bakom Piteås enorma framgångar.

– Han förtjänar verkligen allt beröm och ännu mer. Det är verkligen en kompetent tränare.

Foto: SIMON ELIASSON

Utveckla. Vad gör honom så bra?

– Det finns ju så många exempel på spelare som tagit kliv här. Jag upplever att han har en så stor tro på en. Förutom att vara taktiskt duktig är han skicklig på att få ut det mesta av varje enskild spelare.

Vi blickar framåt mot det som komma skall. Piteå har varit rubrikernas lag på senaste tiden, men det har handlat om ett märkligt spelprogram och att lagets förra stjärna Madelen Janogy talat ut om hennes jobbiga period, något som Karlernäs gått ut och stöttat.

– Ja, det är en mycket god vän och jag tycker hon är enormt stark och modig som går ut och berättar. Det har jag sagt åt henne också.

Avslöjar nya taktiken

Vad kan Piteå åstadkomma 2020?

– Det är ett väldigt speciellt läge som det har blivit. Vi var igång tidigt med träningsmatcher och då kändes det väldigt bra. Nu har vi inte spelat på länge och just nu känns det som om man inte vet alls vart vi står. Det ska bli intressant att se.

Om ni når er fulla potential?

– Då kan vi vara med i toppen. Om vi inte får det kan vi hamna längre ner. Min känsla är att vi har varit för ojämna. När vi spelar bra kan vi vara ruggiga, men vi har också många svackor.

Foto: SIMON ELIASSON
Foto: SIMON ELIASSON

Vad beror det på?

– Vi har många unga spelare och har dessutom delvis ett nytt sätt att spela på.

Det låter ju lite småhemligt. Vågar du berätta om det?

– Tidigare säsonger tror jag motståndarna sett Piteå som ett rejält lag, som går rakt i djupled och pressar högt. Men det där har vi ändrat på mer och mer. I år har vi ett spel som bygger mer på att vi bygger upp våra anfall. Det beror delvis på spelartruppen, vi har många typer som trivs centralt.

”Inte där ännu”

Det låter som en fotboll som är rolig att titta på?

– Ja, vi är ju inte Barca, men det blir mer varierat, tror jag. Det känns jättekul. Jag gillar ju det.

Men du vill inte prata om Piteå som ett guldlag?

– Nej. Jag känner inte att vi är där just nu. Jag vill inte ge en förväntansbild som vi inte kan leva upp till. Mina favoriter till guldet är Rosengård och Göteborg.

Så vad saknas?

– En jämnhet. Att kunna prestera på en jämn och hög nivå över tid.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Magdalena Eriksson, Kosovare Asllani och Julia Karlernäs under Algarve Cup.

Har ni satt upp något mål?

– Nej, vi har faktiskt inte gjort det. Vi får se om vi pratar om det längre fram.

I dag har Julia Karlernäs gjort fem A-landskamper (”två är jag väldigt nöjd med, tre är jag inte så nöjd med”) och hon vet att om hon kan prestera allt som finns i den där kroppen så kommer det att bli fler.

– Är jag på topp kan jag prestera där också. Landslaget är inget jag räknar med, men om jag presterar och är på topp tror jag att det blir fler landskamper.

Vill ansluta till favoritklubben

Beskriv Julia Karlernäs när hon är på topp?

– Då går jag mycket på instinkt och är i nuet. Jag tar för mig. När jag inte är på topp blir jag mer avvaktande.

2018 upplevde du det mesta en svensk fotbollstjej kan drömma om. Vad har du kvar för drömmar?

– En är att spela utomlands. Det finns så många bra ligor nu. Men England skulle vara roligt.

Någon favoritklubb där?

– Ja, faktiskt. Chelsea.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.