Fagerlund: Hur England mår? Förträffligt, tydligen

Av: Frida Fagerlund

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

LONDON. Interna bråk, färska rivsår, petning av lagets bästa spelare...

Hur England svarade på den mest dramatiska veckan under Southgate-eran?

Genom att i sin 1000:e match göra sju mål, se talanger blomma ut och framför allt säkra en plats i EM 2020.

Det var väl bara en tidsfråga innan den första lilla sprickan skulle synliggöras.

Laget som slog ut Sverige i kvartsfinalen av VM 2018 charmade landet så till den milda grad att ”It’s Coming Home” inte längre kom med en spydig brasklapp varje gång den spelades. Gareth Southgates gäng var unga, lovande och verkade framför allt gilla att tillbringa tid ihop. Storklubbspakter och interna småkiv, som kantade stora delar av det misslyckade 00-talet, var ett minne blott...

... Fram tills tidigare i veckan.

Raheem Sterling och Joe Gomez hade först några heta dueller på Anfield i vad som förmodligen var seriefinalen av Premier League. Några dagar senare fortsatte den när båda var iklädda landslagsdressen. Vem som började eller vem som sade vad är förstås bara spekulationer. De bevis som vi utomstående har fått värdera är Southgates besked att peta Sterling mot Montenegro samt det färska rivsår som ringlar nerför ena halvan av Gomez ansikte.

Det hade förstås varit betydligt enklare om Sterling hade varit trupputfyllnad. Nu råkar han ha varit Englands överlägset bästa spelare så här långt under EM-kvalet. Förbundskaptenens beslut delade landets experter och enligt uppgifter även landslaget.

Säkrade EM-platsen efter 25 minuter

Den där sprickan blev i alla fall inte större mot Montenegro, som enligt FA var Three Lions 1000:e match genom tiderna. Ett torsdagstrött Wembley fick se EM-platsen säkras redan efter 25 minuter då Harry Kane prickade in sitt andra mål och totalt 3–0. Formstarka Alex Oxlade-Chamberlain, som gjorde sin första start sedan den svåra knäskadan, sköt in ledningsmålet.

Mest anmärkningsvärt var att Ben Chilwell assisterade till samtliga. Vi är många som har väntat på att Southgate ska välja Leicester-backen framför den mer defensivt viktade Danny Rose. Med Trent Alexander-Arnold på andra kanten får England ytterligare en dimension till sitt redan klassdrypande anfall, ett lite mer Liverpoolskt spel. Det visade 21-åringen en stund senare då han hjälpte Kane att fullborda sitt hattrick (däremellan hade Marcus Rashford dundrat in en boll i nätmaskorna). Montenegro, med Sead Haksabanovic från start, hade ingen chans.

Förutom 5–0 efter 37 minuters spel innebar det även att Harry Kane nu har 22 fullträffar upp till Wayne Rooneys målrekord (53). Med en ålder av 26 är det förstås bara en tidsfråga innan kaptenen är förbi, förutsatt att han får vara hel.

England mår bra

Att Southgate plockar av Kane med en halvtimme kvar och ersätter honom med Tammy Abraham (som punkterade matchen med sitt 7–0-mål) säger mycket om bredden på det här laget. Lägg därtill att ett annat av höstens utropstecken, James Maddison, fick kliva in efter en innerlig omfamning av Oxlade-Chamberlain.

När Joe Gomez till slut drog av sig avbytarvästen för att byta av Mason Mount höll en tv-kamera fokus på VIP-läktaren. Visserligen ackompanjerad av spridda burop men även applåder från Sterlings sida. Kan duon lägga händelsen bakom sig borde supportrarna också kunna göra det.

En uppförstorad bagatell? Det hoppas nog de flesta engelsmän att det är. Har Southgate otur kan det vara början på ett störelsemoment som blir skillnaden mellan ett samspelt lag och ett som inte är det. Ett som vinner pokaler – och ett som ses som ännu en förlorad generation.

Hur som helst mår England bra för tillfället. Det finns inget som hindrar dem från att spela både semifinal och final på den här arenan nästa sommar. Så länge de fortsätter hålla någorlunda sams, det vill säga.

Laddar Matchöversikt
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.