Blytung förlust mot Grekland i VM-kvalet

Uppdaterad 2021-09-09 | Publicerad 2021-09-08

Blytung 1–2 förlust mot Grekland.

Då dömer lagkapten Victor Nilsson Lindelöf ut den svenska insatsen.

– Det är inte godkänt, säger han.

I torsdags förra veckan stod Blågult för en heroiskt insats och slog storfavoriten Spanien med 2–1. Den segern gav rejält slagläge inför fortsättningen av VM-kvalet och tre nya poäng borta mot Grekland skulle ge en drömsits.

Men icke.

I stället kom en bakslag modell större och en blytung förlust, 1–2.

Anastasios Bakasetas gav Grekland ledningen i den 62:a minuten efter att Mattias Svanberg och Kristoffer Olsson missat sina glidtacklingar.

Lång VAR-granskning

I den 74:e minuten kom 2–0 Grekland efter en flera minuter lång videogranskning. Christos Tzolis såg till en början ut att vara offside, men efter VAR-granskning konstaterades att Filip Helander upphävde offsiden. Tzolis spelade fram Vangelis Pavlidis som stötte in bollen i öppet mål.

Inbytte Robin Quaison höll sig sedan framme på en retur efter ett Emil Forsberg-skott från distans och reducerade till 2–1, men närmare än så kom inte Sverige.

I C More-intervjun direkt efteråt var lagkapten Victor Nilsson Lindelöf rejält frustrerad.

– Jag måste lugna ner mig, annars kommer jag säga något dumt…

På presskonferensen efteråt konstaterade han:

– Det är inte godkänt, det vi presterar i dag. Varför vet jag inte, men vi kommer inte upp i nivå. Vi snackade inför matchen om att den som vill mest kommer vinna. Grekerna ville mer än oss och då förlorar vi.

Dejan Kulusevski fyller i:

– Det var riktigt dåligt i dag. Det kändes bra i fem minuter. Det är konstigt i fotboll hur det kan kännas så bra ena dagen, och så dåligt andra.

Var det din sämsta landskamp?

– Mycket möjligt.

Spanien favorit igen

Samtidigt vann Spanien sin match mot Kosovo med 2–0, vilket gör att Spanien nu toppar gruppen på 13 inspelade poäng. Sverige har nio, men med två matcher mindre spelade än Spanien.

Blågult har fyra matcher kvar att spela. I den allra sista (14 november) väntar just Spanien.

Den tunga förlusten mot Grekland innebär att både Sverige och Spanien har allt i egna händer. Om Spanien går rent i resten och slår Blågult i sista matchen vinner de gruppen oavsett vad Blågult hittar på i sina tre andra matcher.

Enligt analysgruppen We Global Football är Spanien nu tillbaka som favorit att vinna gruppen. De ger Spanien 72,6 procents chans att snuva Blågult på förstaplatsen.

– Vi ville skapa ett fanatiskt läge, men det gjorde vi inte. Nu väntar två matcher i oktober och där vill vi ta revansch, utan tvekan. Jag är helt hundra på att vi kommer göra det, säger Emil Forsberg.