Jesper Karlsson om AZ:s prislapp på över 200 miljoner: ”Förstår den”

Budet från klubbarna i La Liga och Premier League låg på 195 miljoner kronor.

Men AZ begärde en bit över 200 miljoner kronor för sin stjärnsvensk Jesper Karlsson, 24.

– Det kan jag förstå efter de två säsongerna jag har gjort, säger landslagsmittfältaren om prislappen i en intervju med Sportbladet.

När Janne Andersson tidigare i veckan presenterade sin landslagstrupp inför de avslutande matcherna i Nations League så saknades en av de hetaste svenska spelarna – AZ Alkmaars Jesper Karlsson.

Yttern är inte återställd efter skadan han drog på sig i slutet av maj.

Trött på rehab

– Det är riktigt tråkigt. Jag har varit med i landslagstrupperna i ett par år och jag har varit så laddad på att få den där riktiga chansen. Jag började se mig på den där vänsterkanten. Men jag har något att se fram mot och kämpa för.

– Jag är trött på rehaben men börjar närma mig fotbollsträning. Jag kör lite tyngre i gymmet och så får vi se hur jag reagerar. Min förhoppning är att jag ska kunna vara tillbaka i matchspel någon gång i oktober, säger Jesper Karlsson till Sportbladet.

Det var i förra säsongens sista match, det holländska kvalspelet om en plats i Conference League 29 maj, som Karlsson skadade sig.

– Jag försökte med en bicycleta mot Vitesse i slutet av första halvlek. En i mitt lag hoppade rakt in i mitt ben så jag fick en översträckning. Det var en ren smäll. Jag skadade senan högt upp i höger lår, mot sätet.

– Jag fick ont men jag spelade vidare med pannbenet i den andra halvleken. Jag var taggad eftersom landslaget väntade efter. Jag gjorde två mål och ett assist med den här skadan.

Det låter galet.

– Man kan göra mycket med huvudet… Men det kanske inte var så smart. Jag trodde inte det var så allvarligt.

Och sedan åkte du till landslagssamlingen där i juni?

– Ja. Jag kände dagen efter att det inte var bra, men jag tänkte att det kunde bli bra om jag stod över den första matchen i Nations League. Men när vi gjorde magnetröntgen och läkarna och sjukgymnasterna i landslaget kände på skadan – jag hade jäkligt ont – så förstod jag att det inte skulle gå. Normala läkningstiden för den här typen av skada är 3-4 månader.


Följ med Sportbladet på fotboll i London– läs mer HÄR


Jesper Karlsson.
Jesper Karlsson.

Vet vad han ska undvika...

Under åren i Elfsborg drabbades fotbollsartisten Jesper Karlsson av ett längre skadeuppehåll. Han missade 2,5 månad i början av 2019 med ett avslitet ledband i armbågen efter att ha landat snett efter – ett bicycletaförsök på träning.

Kommer du göra färre cykelsparkar i framtiden…?

– Hahaha. Det är sjukt att jag har råkat ut för skador två gånger. Jag får väl bara göra det när jag är 100-procentigt säker på att göra mål. Någon liten tankeställare har jag nog fått, säger han men inser snabbt att han är den han är:

– Jag kommer säkert börja hålla på med det när jag kommer tillbaka om jag känner mig själv rätt…

I september 2020 betalade AZ strax under 30 miljoner till Elfsborg för Karlsson som på två allsvenska säsonger i Borås svarat för 19 mål och 11 assist.

I Alkmaar har utvecklingen fortsatt för yttern som svarat för 26 mål och 22 assist nu under två säsonger i Eredivisie.

Under sommarens transferfönster var en övergång till Celta Vigo i La Liga eller Bournemouth i Premier League inte långt borta.

Enligt holländsk media låg buden på 170-175 miljoner kronor.

– Det var högre än så, men det är AZ som bestämmer, säger Karlsson.

Enligt Sportbladets uppgifter låg det avslutande, konkreta budet som AZ nobbade på 195 miljoner kronor. Den nederländska klubben ska ha begärt en bra bit över 200 miljoner kronor för att sälja Jesper Karlsson.

– Jag kände mig redo för nästa steg. Jag gillar nya utmaningar och jag är intresserad av att nå högsta nivån i olika ligor. Jag har gjort två bra säsonger här i Holland. Men jag var medveten att det kanske inte skulle bli så eftersom jag visste vad AZ begärde för mig. 

Vad tycker du om prislappen de satt på dig, på över 200 miljoner kronor?

– Det kan jag förstå efter de två säsongerna jag har gjort, men det är egentligen något som AZ ska svara på. 

Jämförs med Antony

Svensken har i kölvattnet av de uteblivna jätteaffärerna jämförts med en annan gigantisk transfer: Manchester United betalade nära en miljard kronor (!) för 1,5 år yngre yttern, brassen Antony, 22, som under de två senaste säsongerna i Eredivisie svarat för 17 mål och 12 assist, alltså 29 poäng färre än Karlsson. Men Antony har också svarat för tre mål och fyra assist i Champions League.

– Det är svårt att jämföra spelare och summor. Det är mycket som spelar in, vilken klubb man kommer från och vad man har spelat för matcher, säger Jesper Karlsson

Ångrar du på något sätt att du förlängde kontraktet med AZ i vintras?

– Det är inget jag vill kommentera.

– Jag är väldigt glad över att jag börjar närma mig en comeback efter den här skadan. Jag har saknat det. Jag vet att jag är väldigt bra när jag är glad och skadefri. Det är min fokus nu.  

I skandinaviskt präglade AZ, som inlett liga- och Europaspelet mycket starkt, har han fått svenskt sällskap av tidigare Hammarbyspelaren Mayckel Lahdo.

– Han är grym. Det är en bra spelare. Explosiv, ett kraftpaket. Jag är imponerad av honom. 

Hur mycket följer du allsvenskan?

– Jag ser så många matcher jag kan. Jag följer givetvis Elfsborg lite extra. Det var en viktig seger mot Malmö. Det kändes som en vändning.

Är det rätt att Jimmy Thelin får köra vidare som tränare i Elfsborg?

– 100 procent rätt. Han är grym. Jimmy är en otroligt bra tränare och människa. Jag vet hur hårt han jobbar med att rätta till detaljer om det inte har gått bra. Nu ser det bättre ut. 

– Det är kul att att det går åt rätt håll för Falkenberg också (trea i division ett). Dom vill jag också se högre upp. Dom ser ut att gå i rätt riktning, säger Karlsson som slog igenom som 17-åring i allsvenskan med Falkenbergs FF 2016.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.