Turkiet chockade världsmästarna

Publicerad 2019-06-08

De regerande världsmästarna Frankrike kammade noll i Turkiet.

Les Bleus hade inte ett enda avslut på mål när hemmalaget tog en övertygande 2–0-seger.

– Det var som ett slag i ansiktet för oss, säger Frankrikes förbundskapten Didier Deschamps .

Två raka segrar och 8–1 i målskillnad var Frankrikes facit så här långt i EM-kvalet inför bortamatchen mot Turkiet.

Les Bleus inledde också bäst, men en halvtimme in i matchen fick den fanatiska hemmapubliken i Konya anledning att jubla.

Tysklandsproffset Kaan Ayhan knoppade in ledningsmålet, framnickad av Merih Demiral, efter vad som såg ut att vara en intränad frisparksvariant.

Dubbelbyte i halvtid

Målvakten Hugo Lloris fick plocka ytterligare en boll ur nätmaskorna innan den första halvleken var över då Romas Cengiz Ünder hittade det bortre hörnet.

Frankrikes förbundskapten Didier Dechamps vaskade sedan om rejält i laget då han genomförde ett dubbelbyte i halvtid.

Det hjälpte dock föga.

Ett turkiskt 3–0-mål låg närmare till hands än en fransk reducering i den andra halvleken som slutade mållös.

Första sedan 2006

Faktum är att de regerande världsmästarna inte mäktade med ett enda avslut på mål mot hemmalaget som nu har hållit nollan i fem av de sex senaste landskamperna.

– Det finns ingenting positivt att ta med från den här matchen. Vi är världsmästare, men nådde inte upp till rätt nivå. Det var som ett slag i ansiktet för oss, säger Deschamps efter matchen och fortsätter:

– Jag kan bara applådera Turkiet.

Turkiet möter Island härnäst på tisdag och gick efter dagens seger upp i topp av grupp H med maximala nio inspelade poäng efter tre omgångar. Frankrike ställs mot Andorra i nästa omgång.

Noterbart är att förlusten var Frankrikes första på bortaplan i EM-kvalsammanhang sedan Skottland segrade i Glasgow 2006.

Italien fortsätter att övertyga i Grupp J.

I kväll tog laget en kassaskåpssäker 3–0-seger borta mot Grekland. Samtliga mål kom innan matchen var 33 minuter gammal.

Matchens godbit var 2–0-målet, signerat Lorenzo Insigne. Napoli-anfallaren sulade läckert med sig bollen innan han avancerade mot straffområdet och avslutade kliniskt i det bortre hörnet.

Italien toppar gruppen efter tre raka segrar och Finland ligger tvåa på sex poäng efter 2–0 mot Bosnien-Hercegovina tidigare i dag.