Coronavirusets oväntade svenska landslagsvinnare: ”Förtjänat det”

Publicerad:
Sebastian Holmén.
Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sebastian Holmén.

FOTBOLL

Holländska ligan var först ut att avsluta i förtid.

Det gav ett ramaskri – och två oväntade svenska vinnare i Sebastian Holmén, 27, Willem II och Emil Hansson, 21, Waalwijk.

– Vi har förtjänat framgången, säger Holmén om Europa Leagueplatsen.

Under fredagen blev Eredivisie den första större europeiska ligan att besluta att serien inte kan spelas klar med återstående nio omgångar på grund av coronaviruset.

Resultaten hittills räknades inte – men ändå lite.

Tabellerna stoppas som de är och ettan Ajax och tvåan AZ tar Champions League-platserna utan att Amsterdamlaget utropas till mästare.

Största skandalen

Tuffare är det för solklara ledaren i andradivisionen, Cambuur, som med elva poäng ner till trean borde haft ett avancemanget som i en ask – men som får spela vidare i samma serie även nästa säsong.

– I mitt tycke är det här den största skandalen någonsin inom holländsk fotboll! säger Cambuurs tränare Henk de Jong.

I botten av Eredivisie hade samtidigt jumbon RKC Waalwijk hela elva poäng upp för att hänga kvar – men blir nu ändå kvar i högstadivisionen.

Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Emil Hansson

I Waalwijk är en av de stora hjältarna (nåja) U21-landslagmannen Emil Hansson, 21.

Förra säsongen bidrog den svenske mittfältaren med 12 ligamål när han tog upp Waalwijk till Eredivisie.

Nu under våren har Hansson återvänt till Waalwijk på lån från Hannover 96 och kan nu bara se på när hans klubb räddas kvar på ett överraskande sätt i holländska högstadivisionen.

– Väntan på beslutet höll på att ta livet av mig, säger Waalwijks tränare Fred Grim till Brabants Dagblad. Om det inte går att spela klart så kan man inte heller flytta ner lag.

Bara 17 kilometer söderut från Waalwijk finns ytterligare en ”vinnare” i coronakrisens spår – och åter med en svensk i en huvudroll.

Lokalrivalen Willem II med succémittbacken Sebastian Holmén kniper med beslutet att inte spela färdigt serien femteplatsen i Eredivisie bakom storklubbarna Ajax, AZ, Feyenoord och PSV – och därmed också den sista Europa Leagueplatsen.

Stor framgång för Willem II

En av klubbens större framgångar på senare år.

– Jag tycker vi är förtjänta av platsen utifrån det vi har presterat under säsongen, samtidigt som jag har förståelse för att det finns klubbar i de båda ligorna som är förbannade, säger Holmén till Sportbladet.

– Det var lite av ett omöjligt beslut. Oavsett vad de hade bestämt hade alltid någon blivit förbannad. Men vi klagar inte...

Landslagsmittbacken har efter Alexander Isaks lånesuccé i klubben blivit näste blågule favorit hos Willem II-fansen.

Den tidigare Elfsborgsspelaren anslöt från Dinamo Moskva förra sommaren och har tagits ut i flera tidningars Säsongens lag-uppställningar och i mars var förbundskaptenen Janne Andersson på plats för att spana in Holmén inför EM-slutspelet som sedan flyttats fram ett år.

– Det har gått jättebra och jag känner att jag har en stor del i lagets framgång. Samtidigt är det svårt att ställa sig och jättejubla när allt tar slut på det här sättet och på grund av coronaviruset, säger Holmén.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.