Super League (Fotboll herrar)

Uefa: Spelarna förbjuds att spela i landslaget

Av: 

Erik Karlsson

FOTBOLL

Uefa sätter hårt mot hårt efter Super League-beskedet.

Uefa-basen Alexander Ceferin slår fast att alla som deltar i Super League kommer att förbjudas att spela landslagsfotboll och uppgifter gör gällande att redan årets Champions League-slutspel kan påverkas.

– Klubbarna ska ut och jag förväntar mig att det sker på fredag, säger Jesper Möller, medlem i Uefas exekutivkommitté till DR.

Uefa har i dag samlats till ett ”på plats-möte” i exekutivkommittén för första gången på över ett år. Beslut om nya Champions League från 2024 på herrsidan och ett utbyggt Champions League på damsidan med gruppspel har fattats.

Men allt kommer i skuggan av nattens besked om Super League.

Sportbladet når Karl-Erik Nilsson, förste vice ordförande i exekutivkommittén och ordförande i Svenska fotbollförbundet direkt efter mötet. Han berättar om en i stora drag omkullkastad dag.

– Det har lagt en sordin över hela mötet. Det här är klubbar som sagt ja till förslaget om Uefas klubbturneringar framöver men sedan gått bakom ryggen på alla andra klubbar och gjort upp i ett slutet rum. Alla är förda bakom ljuset, säger han.

”Spottloska i ansiktet”

Uefas ordförande Alexander Ceferin slog på en presskonferens fast att alla spelare som spelar i Super League kommer att förbjudas att delta i turneringar som Uefa och Fifa anordnar, inklusive alla landslagsturneringar som EM och VM.

– Det är en spottloska i ansiktet på alla fotbollsälskare, säger han.

Karl-Erik Nilsson menar att alla inblandade visste insatserna.

– Det har varit uppe tidigare, deltar man i det här har man lämnat familjen fotboll. Det är en ren konsekvens. Med dagens regelverk kan man inte spela i landslaget och delta i Super League, säger han och fortsätter:

– Det är tolv stycken klubbar som vill strunta i alla övriga tusentals klubbar och skapa en gräddfil för att gynna de egna ägarnas ekonomi. Det strider mot alla värderingar.

Uefa sköt i dag upp beslutet om Dublin, Bilbao och Münchens möjligheter att vara EM-värdstäder till på fredag.

Kan förbjudas att spela EM

Under tiden ska Uefa hålla kongress och samla sig för att klargöra möjliga sanktioner mot utbrytarna. Alexander Ceferin håller inte igen. Han menar på dagens presskonferens att redan årets upplaga av Champions League kan förändras.

– Vi ska ha möte med juridiska experter i morgon när det gäller de klubbar som är aktuella för årets Europa-spel.

Danske exekutivkommitté-medlemen Jesper Möller säger till dansk radio att han förväntar sig att lagen kastas ut från Uefa redan på fredag.

– Klubbarna ska ut och jag förväntar mig att det sker på fredag sen får man se hur man spelar färdigt årets Champions League, säger han.

Det skulle innebära att Chelsea, Manchester City och Real Madrid inte skulle få spela semifinalerna. Enda lag kvar blir då Paris Saint Germain.

På frågan om sommarens EM svarar Alexander Ceferin:

– Vi kommer ta till alla sanktioner som vi kan och informera er så fort vi har ett svar på det. Men min åsikt är att sanktioner bör införas så snart som möjligt. De måste förbjudas att delta i alla tävlingar, säger han.

”Känsligt läge nu”

Skulle den sanktionen bli verklighet kan Sverige stå utan Dejan Kulusevski, Victor Lindelöf och Zlatan Ibrahimovic i sommarens EM-slutspel.

Karl-Erik Nilsson menar att utspelet från de tolv storklubbarna har gått långt förbi gränsen till förhandlingstaktik men säger samtidigt att han hoppas det inte blir någon utbrytarliga.

Ser du en väg tillbaka in i Uefa-värmen för de här tolv klubbarna i så fall?

– Det är ett väldigt känsligt läge nu. Det är för tidigt att spekulera i konsekvenser men det kommer krävas ganska mycket för att komma in i värmen när man redan tagit steget. En lång och besvärlig väg, säger han.

Enligt uppgifter till Sky har klubbarna som grundat Super League förpliktat sig till att delta i 23 år.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Alexander Ceferin.

Foto: Peter Dejong / TT NYHETSBYRÅN
Publisert:

LÄS VIDARE

Bekräftat: Samtliga brittiska klubbar drar sig ur Super League

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Super League (Fotboll herrar)

Uefa

Fotboll