Asllani riktar hård kritik mot fotbollförbundet

Av: Filip Lindfors

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

”Lite faktaunderlag: 2018/19 fick vi 24% av vad herrarna fick.”

”När vi vann brons förra året fick vi 10% av vad herrarna fick när dom gick till kvartsfinal.”

Det skriver Real Madrid-stjärnan, Kosovare Asllani och riktar hård kritik mot det svenska fotbollförbundet, Fifa och Uefa.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Förra sommaren anmäldes det svenska fotbollförbundet för lönediskriminering, men friades efter beslut av Diskrimineringsombudsmannen. Beslutet, som kom förra veckan, innebär att förbundet inte har någon skyldighet att ändra ersättningen till damlandslaget respektive herrlandslaget. Samtidigt säger DO att det inte finns något som hindrar förbundet från att själva välja en mer jämställd lönemodell för dam- och herrlandslaget än den som nu används.

Efter beslutet riktar nu Sveriges landslagsstjärna Kosovare Asllani skarp kritik mot det egna förbundet. I ett inlägg på instagram kommenterar hon domen och kritiserar förbundets jämställdhetsarbete.

– Jämställdhet är något vi alla måste sträva efter. Att DO inte bedömde att ersättningsmodellen var diskriminerande betyder inte att den är jämställd. Just jämställdhet är också en del av SvFFs värdegrund, skriver Asllani i sitt inlägg.

Sveriges damer vann brons i VM 2019 men fick, enligt Asllani trots det bara 10% av de pengarna som herrarna fick för att gå till kvartsfinal i VM 2018. Hon nämner dock inte vilka summor det handlar om.

– Lite faktaunderlag: 2018/19 fick vi 24% av vad herrarna fick. När vi vann brons förra året fick vi 10% av vad herrarna fick när dom gick till kvartsfinal.

Fifa och Uefa står långt ifrån jämställdhet

Real Madrid-spelaren går även hårt åt Fifa och Uefa samt uppmanar det svenska förbundet att agera likt andra förbund som verkar för jämnare löner mellan damer och herrar.

”Det är ingen nyhet att Fifa och Uefa står långt ifrån jämställdhet men jag vill att vårat förbund ska sända signaler till Fifa och Uefa att vi i Sverige vill vara med att FÖRÄNDRA världen till det bättre såsom bland annat våra andra nordiska länder gjort.”

Under onsdagen gick det brasilianska fotbollsförbundet ut med nyheten att damerna och herrarna i deras seniorlandslag nu ska få samma löner. Ett beslut som går i samma riktning som tidigare tagits av Australien, Norge och Nya Zeeland som ändrat sina lönemodeller för landslagen.

”Damspelare kommer få samma ersättning när de spelar för landslaget som herrspelare. Det kommer inte längre vara någon skillnad mellan könen, eftersom CBF står för jämställdhet”skrev förbundspresidenten Rogério Caboclo i ett pressmeddelande.

Även Englands fotbollsförbund kommunicerade under torsdagen ut att dam- och herrspelarna nu ska få jämställda löner enligt ett avtal som varit på plats sedan januari.

Foto: Nelson Antoine / TT NYHETSBYRÅN

Vill göra skillnad, vill förbundet?

Världsstjärnan understryker också att ingen i landslagen spelar för pengarna men att det handlar om respekt och strävan efter jämställdhet.

”Det är en ära att representera Sverige och jag älskar varje minut.
Men det handlar om respekt och strävan efter jämställdhet.
Vi vill vara med i generationen som gjorde skillnad för nästa generation, frågan är om förbundet vars jämställdhet är en värdegrund verkligen vill det?”

Kommentarsfältet i inlägget pryds av mängder av andra landslagsspelare som håller med och hyllar Asllani. Spelare som Sofia Jakobsson, Magdalena Eriksson och Fridolina Rolfö skriver bland annat ”Helt rätt!”, ”Word Kosse!” och ”#Equality”.

Foto: AFP7 / TT
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.