Qatar-VM fick en ambassadör man inte vågat drömma om

Frändén: Oklart hur insatt Lionel Messi är

PARIS. Han kom, han log, han pratade ganska länge och sen utbröt hysteri – i pressalen.

Lionel Messi är i Paris och det finns hundra saker att säga om det.

Det mest slående är hur det tycks sätta alla regler ur spel.

Sista frågan på presskonferensen hade avverkats och det var dags för en kort fotostund när det började skanderas ”MESSI, MESSI, MESSI” längst bak i auditoriet. Det var Omar da Fonseca, argentinsk före detta spelare och expert hos franska BeIN Sport som tog ton. Han försökte få fler journalister att bilda kör och gastade ”Leo, du är den störste i historien!” och ett par andra kärleksförklaringar innan han var klar. Vän av ordning och god journalistisk sed vet att det här inte är helt legio. Att BeIN dessutom har qatariska ägare och i princip är PSG:s officiella kommunikationskanal gör förstås tilltaget extra prekärt. Men det var bara en i raden av händelser i dag i Paris som gick utanför normen för en spelarpresentation.

Redan strax efter klockan tio var det fullt pådrag framför huvudingången till Parc des Princes. PSG:s klubb-tv sände inifrån läktaren och bilderna baxades ut på en jätteskärm som dagen till ära monterats upp på arenans utsida. Det var varmt, det var svettigt, det var proppfullt med folk.

Annan bild som framträder

Låt oss stanna upp lite vid just detta, för spelarpresentationer är en ständig påminnelse om vilka Paris Saint-Germains supportrar är. Inte de som har råd att gå på matcherna, eller nödvändigtvis köpa en ny PSG-tröja varje år. Inte vip-folket i Parc des Princes loger i välskräddade kostymer.

Jag pratar om de tusentals ungdomar som tog emot Messi utanför arenan i dag, till nittio procent killar i senpuberteten med afrikanskt, karibiskt och arabiskt ursprung. Paris Saint-Germain ser sig gärna som en glamourös storstadsklubb, men när supporterkärnan drar till Parc des Princes i chica 16:e arrondissementet är det en annan bild som framträder. Det är avancerade sneakers, träningsoverall och en omisskännlig doft av hasch, förlåt jag menar förstås tonårstestosteron, i luften.

– Ni tror att det här är en turistklubb, men det är vi som är de riktiga supportrarna, deklarerade en kille i femtonårsåldern med fjunig överläpp gravallvarligt när jag sträckte fram mikrofonen.

Det är svårt att argumentera mot det. Hur mycket klubben själv försökt finpolera sin image de senaste tio åren – och Gud ska veta att man gjort precis allt – står och faller Paris Saint-Germains själ med det lokala stödet i parisförorterna. Utan det är man bara en projektionsyta för nyrik och smaklös extravagans, ett rätt brackigt bygge med tveksamma pengar i ryggen.

Ett rätt bra brackigt bygge för all del, om man tittar på nuvarande spelarbesättning.

Ren galenskap

Leo Messi svarade på dagens frågor som man kunde tänka sig: Han är glad att vara här, han har lagt en jobbig och känslosam vecka bakom sig och blickar nu framåt, han är glad att slå sig ner med familjen i en så ”spektakulär stad” som Paris och mottagandet har varit fantastiskt.

Att bilda anfall ihop med Kylian Mbappé och Neymar? ”Una locura!” – ren galenskap, enligt Messi.

Det borde, med gällande Financial Fair Play-bestämmelser, inte vara möjligt att förena de tre i samma klubb, när man dessutom värvat Gianluigi Donnarumma, Sergio Ramos och Gini Wijnaldum samma sommar. Men PSG har haft lyxen att samtliga varit bosmanfall och därmed gratisvärvningar, i den mån man nu kan kalla extrema lönekostnader och sign on-bonusar för gratis. Att Lionel Messi kan lämna Barcelona utan gällande kontrakt känns ännu mer overkligt, men det här var en värvning för att sätta alla regler ur spel. När PSG lanserade Messis tröja för beställning online idag, tog hela lagret slut på mindre än en minut. Argentinaren skulle i princip kunna lämna Paris till helgen utan att ha spelat en match, han kommer ändå för alltid ha skrivit in sig i klubbhistorien.

Han lär inte fundera på det

Vad innebär då Messi namnteckning för Paris Saint-Germain mer konkret, utöver det sportsliga och alla rekord? Ja, fotbolls-VM i Qatar hösten 2022 fick just en ambassadör som man knappast ens vågat drömma om. Leo Messi fick självklart inga frågor i ämnet – det här var ju en presskonferens för panegyrik och superlativ – och det är oklart hur insatt han är i PSG:s finansiella uppbackning.

Men genom att skriva på för Qatars alldeles egna europeiska gren ger han, vare sig han vill eller inte, legitimitet åt ett fotbolls-VM som många anser inte borde hållas.

Leo Messi lär inte fundera på det i dag eller i morgon, eller ens resten av tiden i Paris-klubben.

En ny era har börjat, en ny hjälte har anlänt. Nu ska han bara komma i matchform och sen kan tidernas mest spektakulära säsong i Ligue 1 dra igång på riktigt.