Degerfors missade att ta chansen – får vänta

Av: Makoto Asahara

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

ESKILSTUNA. Halmstad gjorde sitt och säkrade uppflyttning på egen hand.

Det går inte att säga samma sak om Degerfors.

Förlust med 2–0 borta mot AFC innebär fortsatt väntan på potentiellt säkrad, allsvensk återkomst.

– Inte alls som det brukar se ut, säger en besviken Johan Bertilsson.

När det stod klart att Ljungskiles match mot Jönköping Södra skulle flyttas och senareläggas på grund av en ospelbar plan så stod det också klart att Degerfors behövde tre poäng under lördagen för att få fira en uppflyttning direkt efter slutsignalen på Tunavallen.

Jakten på den trepoängaren kändes aldrig nära att gå vägen.

Gästande Degerfors såg nervöst och svajigt ut. AFC det motsatta. När slutsignalen gick så hade ett bottenstridsinblandat hemmalag tagit välförtjänta poäng mot ett undermåligt Degerfors.

– En dålig match från vår sida. Inte alls som det brukar se ut. Vinner inga dueller och är ganska risiga med bollen också, säger anfallaren Johan Bertilsson, som har svårt att hitta förklaringar förlusten med 2–0.

Var det stundens hetta som påverkade er?

– Vet inte. Det ska inte vara det. Vi vet att vi måste ta fler poäng än vad vi har. Inget är klart för fem öre. Jag hoppas inte det var något sånt.

Den svaga insatsen innebär att Degerfors får vänta ett tag till, med två omgångar av superettan kvar att spela, på att eventuellt lyckas säkra sin återkomst till allsvenskan efter 23 års frånvaro.

”Kommer hålla lite koll”

Där och då var dock frågan hur länge de skulle behöva vänta.

Om Skarsjövallen i Ljungskile hade varit spelbar så hade vi haft svaret på den frågan redan på lördagens slutsignal. Men i stället blåstes mötet mellan tabelljumbon och tabelltrean J-Södra igång klockan 17, två timmar senarelagt och med Göteborg som spelort i stället. Om Jönköping inte skulle vinna den matchen så skulle Degerfors vara klart för allsvenskan trots allt.

En möjlighet som levde där och då på Tunavallen. Men som inte väckte något större hopp för Johan Bertilsson och hans lagkamrater.

Men ni kommer i alla fall ha målpling på i telefonen?

– Vi kommer hålla lite koll. Men just nu är man mest besviken på sin egen match. Samtidigt räknar vi inte med att få någon hjälp från någon. Det är upp till oss.

Får vänta

Tränare Tobias Solberg om möjligheten till firande på bussresan hemåt:

– Ja, så kan det ju bli. Men ja... Vet knappt... Hade känts så tråkigt då vi nu bara vill göra en bra träning här på måndag och göra en bra insats nästa lördag.

Degerfors ”slapp” till slut det bitterljuva upppflyttningsfirandet på hemresan.

J-Södra vann med 0–1 i den försenade matchen. Men det satt långt inne mot ett tappert kämpande Ljungskile, som bland annat bara var en ribbträff i från en kvittering i slutminuterna. Ett Ljungskile som, i och med förlusten, nu är klart för nedflyttning i motsatt sida av tabellen.

Laddar Matchlista
Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.